Filmul “Vrajitorul din Oz” implineste 71 de ani

Astazi, Google da in mintea copiilor si ne aduce aminte de unul dintre cele mai frumoase filme realizate vreodata, “Vrajitorul din Oz” (The Wizard of Oz). Aceasta luna este momentul cand trebuie sa celebram 71 de ani de la lansarea filmului, care in timp a reusit sa devina un film clasic, apreciat si vizionat atat de copii cat si de adulti, deoarece indiferent de varsta pe care o avem, toti vrem sa credem in magie si in puterea si in ajutorul prietenilor adevarati.

Povestea filmului, care a aparut in cinematografele americane in august 1939, incepe mult mai devreme, deoarece toata magia a avut loc in anul 1900, atunci cand nuvela “The Wonderful Wizard of Oz”. scrisa de L. Frank Baum, ajungea in librarii. Cartea a ajuns sa fie foarte apreciata, dar succesul la public i se datoreaza foarte mult piesei de teatru din anul 1902 si a filmului din 1939. Datorita acestora, numele a ajuns sa fie cunoscut doar astfel: “The Wizard of Oz”.

Daca povestea era deja scrisa, atunci era nevoie si de un regizor bun care sa faca un film macar la fel de bun. Si astfel a aparut Victor Fleming care in anul 1939 a avut multe motive de a sarbatori: in primul rand, a reusit sa castige primul si singurul sau premiu Oscar din cariera pentru filmul “Pe aripile vantului”, o alta capodopera cinematografica inspirata tot dintr-o frumoasa carte. Si tot in anul 1939, Fleming ajungea in atentia critucilor si a publicului cu un film pentru copilul din fiecare.

Dar daca regizorul a fost usor de gasit, in ceea ce priveste actrita principala, lucrurile au stat un pic mai greu. Exista multe zvonuri cum ca Judy Garland ar fi fost prima pe lista producatorilor, dar au exista si alte candidate si principala sa adversara  a fost Shirley Temple, dar zarurile au scos-o invingatoare pe Garland.

In cazul in care nu sunteti printre putinii care nu ati vazut filmul “Vrajitorul din Oz”, atunci trebuie sa stiti ca el prezinta povestea unei fetite de 12 ani care locuieste la o ferma din Kansas alaturi de unchiul si de matusa sa. O tornada o duce pe ea si pe cainele sau Toto in taramul magic al lui Oz. Ca sa se intoarca acasa, fetita o asculta pe Zana cea Buna din nord care o sfatuieste pe Dorothy sa urmeze cararea din  caramizi galbene care o va duce pana la Orasul de Smarald, unde poate sa-l intalneasca pe singurul care o poate ajuta sa ajunga iar acasa, in Kansas.

Dar pe drum, fetita se imprieteneste cu Sperietoarea de ciori, Omul de tinichea si cu un Leu las care se hotarasc sa o urmeze pe Dorothy, sperand sa primeasca un creier, o inima si respectiv curaj. Acesti trei noi prieteni sunt cei care o ajuta pe eroina noastra sa stea departe de Vrajitoarea cea rea din Vest care incearca sa ii fure celebri pantofi de rubin primiti in dar de la Zana. Dar finalul nu o sa vi-l povestesc acum, va las sa vedeti singuri cum se termina aceasta calatorie intr-o lume in care fantasticul este doar ceva natural.

Desi acum noua ni se pare ca acesta este unul dintre cele mai bune si mai cunoscute filme, in momentul lansarii lucrurile nu au stat chiar asa, deoarece multi au fost cei care au criticat in special bugetul foarte mare pentru acele vremuri, 2,777,000 dolari.

Cu toate acestea, pelicula a fost apreciata si a reusit chiar sa castige doua dintre cele sase nominalizari la Oscar, demonstrand ca uneori Academia American de Film stie sa recunoasca si sa premieze ceva ce va ramane peste ani. In acest caz, este vorba de cantecul “Over the Rainbow”, rasfatatul criticilor si care a fost recompensat cu Oscarul pentru “cel mai bun cantec original”.

Cea de-a doua statueta Oscar a fost castigata pentru “cea mai buna coloana sonora”. Conform ziarului “The Observator”, filmul detine cea mai importanta coloana sonora din toate timpurile.

In anul 1980, “Vrajitorul din Oz” devenea primul film lansat pe caseta video de MGM/CBS, pentru ca in anul 2009, pentru serbarea a 70 de ani de la lansare, filmul sa apara si in format Blu-ray. Asa ca nu aveti niciun motiv sa nu vedeti acest film care in mod sigur o sa va incante indiferent de varsta pe care o aveti. Este un film care va va impresiona prin simplitatea si onestitatea personajelor, dar mai ales pentru felul in care prietenii te pot ajuta chiar si intr-o lume magica, o lume frumoasa, dar departe de casa.