Daca stam bine sa ne gandim, omul se poate sa fi avut pe langa sine cai dinainte sa aiba caini. Caii au fost pe rand mijloc de transport, ajutor la muncile campului, la vanatoare si la razboi sau mijloc de relaxare. Pe vremuri sport al nobilimii, echitatia este mereu o placere. Unde, cum si de ce o practicam astazi?
Se poate spune ca echitatia este diferita de celalalte sporturi, pentru ca face apel la comunicarea dintre om si animal. Iti trebuie rabdare, delicatete si persistenta ca sa intelegi calul si el sa te inteleaga pe tine. In plus, calaritul iti confera postura, eleganta deoarece trebuie sa iti controlezi pozitia corpului in cele mai mici detalii. Astfel ca dupa o ora in sa ai impresia ca ai luat la rand aparatele de fitness de la sala. Dar, spre deosebire de aglomeratia, mirosurile si aburii dintr-o sala de sport, manejul in aer liber iti ofera pace si liniste. Nu sunt prea multe reguli de urmat, trebuie doar sa o iei incet si sa te bucuri de experienta. Pe masura ce progresezi o sa inveti trapul, galopul si vei putea chiar sa iesi la o plimbare calare prin padure.
Chiar daca pare, echitatia nu este o activitate periculoasa. Mai ales ca, incepator fiind, instructorii tin calul la coarda pana inveti primii pasi. In plus, majoritatea cailor pe care bazele hipice ii folosesc la agrement sunt invatati cu oamenii de toate felurile si pot fi chiar un pic plictisiti de ce se intampla. Nu trebuie sa iti cumperi echipament special, doar sa porti niste incaltari potrivite si eventual o pereche de manusi. Nu trebuie sa fii in forma, deoarece efortul nu este prea mare si poti sa iei o pauza oricand, doar tragi de haturi (sau darlogi). Nici prea mare nu trebuie sa fii, copiii din ciclul primar pot si chiar este indicat sa calareasca. In plus, unele cluburi de echitatie pun la dispozitia copiilor si ponei.
In jurul Bucurestiului sunt raspandite mai multe baze hipice, la Corbeanca, in Voluntari, in apropiere de DN1 sau in Baneasa. Poti sa platesti o sedinta singulara de 45 de minute (aproximativ 50 de lei) sau un abonament de zece sedinte. Instructorii sunt rabdatori si chiar amuzanti si iti vor spune tot ce trebuie sa stii. Echitatia se poate practica in orice anotimp, intr-o zi fara ploaie sau ninsoare, probabil cu o programare prealabila.
Deci sa recapitulam: aer liber, miscare, pace, comunicare, rabdare, eleganta, un pret un pic cam mare si o locatie un pic cam indepartata. Daca hotarasti sa te duci, poate gasesti prin casa niste mere sau zahar cubic ca sa rasplatesti efortul calutilor.