Fara investițiile in componenta de mediu, Mintia are nevoie de doua milioane de dolari numai pentru repararea unui grup

Directorii numiți politic la Mintia (pe vremea cand nu era in CEH sau acum cand face parte din complex), indiferent de culoarea politica, nu au avut nicio aplicare in a manageria entitatea. De la Mintia au disparut multe, s-au consumat la fel de multe, iar acum iese la iveala faptul ca, numai pentru repararea unui cazan, sunt necesare doua milioane de dolari.

In condițiile in care sta cu securea deasupra capului pentru ca nu indeplinește condițiile de mediu, viitorul Termocentralei Mintia nu suna bine. Și acest lucru il recunosc energeticienii.

”Deva (Mintia-n.r.) duce lipsa de grupuri valide. Grupul numarul trei merge cu jumatate corp cazan și nu poate fi oprit ca sa nu piarda serviciile de sistem. Sistarea prin procesul verbal a activitații de la Mintia o sa ne dea de furca. Acum funcționeaza ca a fost contestat procesul verbal, dar nu problemele sunt grave”, spun surse din sectorul energiei.

Potrivit acestora, blocul 3 de la Mintia are nevoie de reparații complexe, a caror valoare e estimata, la prima vedere, la circa doua milioane de dolari. Aici nu e inclusa și schimbarea uleiului care a depașit orele de funcționare recomandate.

”S-a mers cu el (blocul 3-n.r.) fara revizii la timp iar pentru a fi rezolvate problemele ca grupul sa fie valid la iarna, pentru ca in caz contrar Deva ingheața, trebuie cel puțin doua luni de reparații”, mai spun sursele.

Componente energetice stau, tot la Mintia, de 12 ani și ruginesc in ploaie și in vant, fara ca vreunul dintre cei care au condus destinele termocentralei sa vada daca poate face ceva cu ele. Este vorba de o componente in valoare de peste 18,2 milioane euro. O companie din Ucraina datora bani complexului și a propus un schimb, piesele pentru un nou grup energetic. Sindicaliștii spun ca modelul grupului este din anii 60, dar daca se monta la momentul aducerii la Deva, in 2003 era altceva, pentru ca acum și-ar fi incetat activitatea.

De-a lungul anilor la Mintia nu s-au pus la punct problemele legate de conformarea la condițiile de mediu. Cei care au condus fie Mintia, fie CEH-ul s-au mulțumit sa vorbeasca vorbe, fara insa a face ceva practic pentru termocentrala care are un rol bine stabilit in sistemul energetic național. Directorii au fost mai interesați sa semneze contracte de import huila, care acum sunt verificate de ANAF și DNA, inspectorii fiscali avand suspiciunea ca deși a platit zeci de milioane de euro pentru carbunele din import acesta nu a ajuns tot la Deva și nici nu a fost de calitate superioara.