Cat platesc romanii pentru gazul consumat?

Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a introdus, de la 1 iulie 2008, un nou mod de calcul al consumului de gaze, exprimat in unitati energetice, respectiv in kWh. Noua modalitate de facturare introduce, totodata, un parametru care masoara calitatea gazelor, puterea calorifica superioara (de exemplu, cat gaz consumam pentru a incalzi un ibric cu apa), exprimata in kWh pe metru cub.

Astfel, consumul final se stabileste inmultind volumul de gaze utilizat cu puterea calorifica. Aceasta variaza pe teritoriul tarii in functie de zacamantul de unde provine gazul, de depozitul unde a fost inmagazinat sau daca a fost adus din import. In Romania, puterea calorifica are o medie de 10,6 kWh pe metru cub si variaza cu circa 10%.

Astfel, cele mai ieftine gaze, dar si cele de cea mai slaba calitate, sunt in centrul tarii: Harghita, Brasov, Covasna, Prahova, Sibiu, Mures, dar si in vest: Bihor, Arad, Caras-Severin, cu valori sub 10,4 kWh pe metru cub. Gazele cu cea mai mare putere calorifica, de peste 11 kWh pe metru cub, sunt consumate de utilizatorii din zona Moldovei (judetele Galati, Vrancea, Bacau, Neamt), dar si in Braila, Constanta si Tulcea).

Un client casnic consuma, intr-un an, circa 1.200-1.500 de metri cubi, din care aproximativ 300 de metri cubi pe luna in perioada rece. Calculand factura unui consumator dintr-o zona cu putere calorifica mica, de exemplu judetul Harghita, unde indicatorul are o valoare de 10,3 kWh/m3, rezulta un consum de 3.090 de kWh, la un volum de 300 de metri cubi pe luna, scrie adevarul.ro.

Inmultit cu pretul reglementat al gazelor pentru un kWh, respectiv 0,096 lei, factura totala se ridica la 296 de lei pe luna. Pentru un consumator din judetul Galati, unde puterea calorifica este una dintre cele mai mari, de 11,4 kWh/m3, acesta va avea de plata pe luna 328 de lei. Totusi, cel putin teoretic, folosirea unui gaz de buna calitate inseamna arderea unui volum mai mic, ceea ce ar trebui sa egalizeze, in final, facturile platite.

Trecerea la facturarea gazelor in functie de puterea lor calorifica ii avantajeaza pe cei cu gaze de slaba calitate, intrucat acestia consuma o cantitate mai mare pentru acelasi rezultat, deci plateau mai mult dupa vechea metoda, mai spun specialistii. Furnizorii de gaze sunt obligati sa afiseze pe factura informatii legate de puterea calorifica superioara a gazului, volumul consumat, in metri cubi, si cantitatea de energie, in kWh.