Kim Jong-un a fost numit presedinte al Partidului Nord-coreean

Kim Jong-un a fost numit presedinte al Partidului Nord-coreean. Aceasta distinctie se alatura altora ca prim presedinte al Comisiei Nationale de Aparare si comandant suprem al fortelor armate.

Phenianul aresteaza si expulzeaza o echipa BBC, considerand ca rapoartele acestora constituiau o „insulta la adresa demnitatii” tarii.

Liderul de varf al Coreei de Nord, Kim Jong-un, a adaugat, luni, un nou titlu la multitudinea de nominalizari pe care le poarta, fiind numit presedinte al Partidului Muncitorilor (WPK), al carui lider absolut era deja, desi cu functia de „prim-secretar”.

Kim Jong-un este in acelasi timp sef al randurilor WPK, primul presedinte al Comisiei Nationale de Aparare si comandant suprem al fortelor armate locale, asa ca acest titlu este doar inscris in traditie.n adoptat de saga familiei ei.

Predecesorii sai, atat Kim Il-sung, cat si Kim Jong-il, isi mentin postum titlurile care l-au identificat pe primul drept „presedinte etern” al tarii si pe cel din urma drept „secretar general etern”.

Vestea a fost cunoscuta in timpul primei vizite pe care un grup restrans de jurnalisti a putut-o face la congresul WPK, care s-a incheiat luni, si care nu a durat mai mult de 10 minute, potrivit agentiei AP.

Phenianul invitase peste o suta de informatori pentru a acoperi intalnirea politica, dar pana acum nu le-a permis accesul la intalnire si le-a oferit in schimb tururi ale diferitelor facilitati locale, precum un spital, o fabrica de cabluri, crese sau muzee.

O alta echipa de reporteri BBC, comandata de trimisul special Rupert Wingfield-Hayes, a avut mai mult noroc: ei au fost arestati vineri, cand erau pe punctul de a parasi capitala nord-coreeana, dupa ce au fost acuzati de autoritatile tarii comuniste de „insultare impotriva demnitatea” natiunii in rapoartele lor.

Hayes intrase in Coreea de Nord pe 29, insotind un grup de laureati ai Premiului Nobel care au vizitat natiunea asiatica si au publicat mai multe inregistrari in care se referea la calatoria sa printr-un centru educational sau un complex comercial.

Potrivit postului in sine, Wingfield-Hayes a fost interogat timp de opt ore si apoi a fost fortat sa semneze o declaratie.

Trio-ul „a ramas tinut in weekend” intr-un hotel din Phenian si, luni, au fost trimisi pe aeroportul capitalei pentru a fi expulzati de pe teritoriul nord-coreean.

Conducerea nord-coreeana a fost nemultumita de rapoartele lor despre viata de zi cu zi din capitala”, a declarat BBC pe site-ul sau.

Un oficial local, O Ryong Il, secretarul general al asa-numitului Comitet National de Pace din Coreea de Nord, a indicat ca acoperirea reporterului a denaturat faptele si „a vorbit rau despre sistemul si conducerea tarii”.

Potrivit acestuia, reporterul a semnat o scrisoare prin care cere scuze si nu va mai putea intra niciodata in acel stat.

Informatiile despre Congres sunt transmise prin mass-media controlata de stat, care au asigurat luni ca WPK a aprobat oficial in aceasta duminica asa-numita politica „byeongjin” dictata de Kim Jong Un cand a venit la putere si care consta in incercand sa promoveze extinderea arsenalului sau nuclear si dezvoltarea economica in acelasi timp.

Declaratia emisa in weekend de grupul politic anunta promovarea cursei inarmarilor in acest sector pentru obtinerea „o forta de autoaparare nucleara atat cantitativ, cat si calitativ”.

Acest mesaj este lansat la doar cateva ore dupa ce Kim Jong Un s-a declarat in favoarea unei lumi fara arme nucleare si a spus ca intentioneaza sa respecte Acordurile de neproliferare nucleara , pe care tara sa le ignora din 2003.

Guvernul sud-coreean a exclus orice posibilitate ca Coreea de Nord sa fie admisa in micul club al natiunilor cu arme nucleare si a subliniat ca dialogul bilateral este imposibil pana cand „nu isi suspenda provocarile si este sincer cand vine vorba de denuclearizare”. in cuvintele purtatorului de cuvant al Ministerului Unificarii, Jeong Joon-hee.