Aceasta regiune a atras, de-a lungul timpului, popoare ca fenicienii, grecii, romanii si arabii, si a fost ulterior colonizata de francezi si apoi englezi, pana in 1964. Este deci o tara cu o istorie bogata si influente diverse.
Moneda oficiala a tarii este euro iar in ceea ce priveste costurile, preturile transportului sau al mancarii sunt mai mici decat standardul european.
Malta are capitala in La Valletta si face parte din Uniunea Europeana, deci puteti calatori fara viza sau pasaport. Un alt avantaj este ca majoritatea locuitorilor vorbeste fluent limba engleza deoarece aceasta este, alaturi de malteza, limba oficiala. De asemenea, limba italiana este larg raspandita, pe cand franceza este cunoscuta la un nivel minimal. Malta este una dintre cele mai sigure tari din Europa, cu o rata a infractionalitatii destul de redusa. Este recomandata totusi prudenta, deci evitati sa circulati singuri pe timpul noptii.
Principalele puncte de atractie din Malta:
Constructiile neolitice, incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO, sunt printre cele mai vechi constructii din lume. Templele preistorice ale Maltei (peste 40) sunt unice in toata lumea fiind cele mai vechi structuri care au rezistat de-a lungul timpului, chiar mai vechi decat Piramidele din Egipt si Templul Soarelui de la Stonehenge.
Arheologii sustin ca templele megalitice au fost ridicate intre 4000 si 2500 i.Hr. Cele mai importante dintre aceste constructii sunt in insula Gozo: Ggantija si Dolmenul din Ta’Cenc, Menhirul de la Qala (in estul insulei), templele de Tal’Qighan (langa localitatea Xewkija din sud-estul orasului Victoria) si Ta’Marziena, respectiv in insula Malta: Hagar Qim, Mnajdra, Tarxien, Hipogeul de la Hal-Saflieni.
Capitala antica a Mdina (Orasul Tacut) – construit cel mai probabil in antichitate, de fenicieni, greci si romani, orasul de piatra cu fortificatii si strazi inguste are un farmec tipic mediteranean si numeroase atractii turistice: Portile Mdinei, Palatul Vilhena, Manastirea Sfantul Benedict, Biserica Sfantului Nicolae Bisericuta Sfantului Petru si Biserica Sfintei Agatha, Palatul Arhiepiscopului si Seminarul, Palazzo Santa Sophia, Piata Bastionului etc.
Capitala La Valletta – Orasul Cavalerilor de Malta; dateaza din secolul XVI si este inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Cele mai importante obiective sunt, printre altele, Catedrala Sfantul Ioan, in trecut Biserica Cavalerilor, care adaposteste operele faimosului pictor Caravaggio, Palatul Marilor Maestri (acum Parlamentul Maltez), deschis partial publicului, Fortul Sf. Elmo (deschis doar duminica timp de trei ore) si Muzeul Razboiului (cu exponate din timpul celui de-al doilea razboi mondial), Muzeul de Arheologie (adaposteste artefactele gasite in siturile arheologice de pe insula), Muzeul National de Arte Frumoase, Gradinile Barraka de Jos, Barraka de Sus si Hastings etc.
De asemenea, Malta este foarte populara pentru viata de noapte, porturile si plajele sale.
Curiozitati ale Maltei: cele mai multe biserici din arhipelagul Malta au 2 turnuri cu ceasuri. Conform unei vechi traditii bisericesti locale, cele 2 ceasuri ale turnurilor arata totdeauna ore diferite pentru a induce diavolul in eroare prin indicarea unor ore diferite, spre a nu deranja slujbele religioase din biserici.
Pe intreaga insula Malta exista un singur semafor pentru circulatia rutiera, instalat in statia de autobuze de la periferia capitalei Valletta.