Placerea de a colectiona

Lumea unui adolescent este complet diferita fata de lumea unui copil. In copilarie, obiectele exercitau asupra noastra o forta de atractie impresionanta. Din acest motiv le strangeam cu grija si ne laudam in fata prietenilor nostri cu micile noastre comori.
Cei mai multi incep sa stranga obiecte din copilarie, influentati de ce au in jur sau de ce vad la persoanele apropiate. Cand vine vorba de colectionat, conteaza mai putin varsta, profesia, veniturile sau sexul. Cel mai mult conteaza povestea din spatele obiectelor. In spatele fiecarei colectii, de cele mai multe ori se afla un efort impresionant de selectare, arhivare, ingrijire si depozitare. Obiectele adunate inseamna o perioada lunga de munca, de cautari prin tot felul de locuri, iar atasamentul fata de ele este pe masura. Din acest motiv, putini colectionari ar putea sa renunte la obiectele stranse de-a lungul timpului.
Ce inseamna o colectie?  

Pentru un colectionar tanar, o colectie poate inseamna “mici chestii la care tine”. Nu este important numarul si cat de repede creste colectia, ci povestea fiecarui obiect. Pentru cei cu mai multa experienta, de cele mai multe ori colectia inseamna mai mult decat un hobby, inseamna ceva in care au investit foarte mult timp, energie, venituri…o parte din ei insisi.

O colectie o faci in  primul rand pentru tine, dar cu putin noroc poti sa-ti maresti veniturile sau sa gasesti si alti oameni dispusi sa-ti duca pasiunea mai departe. Obiectele adunate pot fi de foarte multe tipuri, banale, cotidiene sau rare, cu o istorie impresionanta. Indiferent daca aduni magneti de frigider, servetele, timbre, pixuri, reviste, pantofi, tot colectionar te numesti. Unii colectionari pot fi moderati, strang diverse obiecte din placere, dar unii sunt chiar extremisti. Acestia din urma, pentru pasiunea lor sunt dispusi sa-si aloce tot timpul, banii si sa sacrifice si alte aspect importante ale vietii lor.

De cele mai multe ori cand plecam in vacanta, ne gandim la cadourile pe care sa le aducem celor ramasi acasa, dar cautam si obiecte care sa ramana pe post de amintiri. In vacante, ne aducem aminte si de colectiile noastre de suflet si mai adaugam cate un obiect. Unele persoanele strang pietricile din fiecare loc in care merg, astfel isi iau o mica particica din frumusetea acelui loc. Pentru o asemenea colectie nu trebuie sa investim bani, dar ea  ne ajuta sa pastram cat mai clar in minte fiecare coltisor pe unde mergem.