Te-ai intrebat vreodata daca poti face sex dupa testul Papanicolau? Ei bine, aceasta este una dintre principalele intrebari dupa ce ai trecut la acest examen ginecologic. Prin urmare, mai jos dorim sa trecem in revista cele mai relevante aspecte ale acestui test pentru a rezolva in sfarsit aceasta problema.
Ce este testul Papanicolau?
In primul rand, inainte de a raspunde daca poti face sex dupa testul Papanicolau, merita sa definesti ce este acest test, pe care il numim si PAP. Acesta este un examen ginecologic in care un profesionist din domeniul sanatatii ia o proba din colul uterin al femeii, care este partea finala a uterului in contact cu vaginul.
Odata prelevata proba cu un tampon, o pensula mica sau o paleta mica conceputa in acest scop, aceasta este plasata pe o bucata de sticla – lama – sau intr-o sticla cu un lichid special pentru conservarea celulelor gasite acolo.
Proba va fi trimisa la un laborator, unde un patolog, care este un medic specializat in interpretarea celulelor la microscop, face un raport pe baza a ceea ce a vazut. Acest raport revine femeii, zile mai tarziu, pentru a putea fi continuat in functie de rezultatele obtinute.
Frotiul Papanicolau este recomandat ca masura preventiva pentru depistarea precoce a problemelor cervicale.
Pentru ce este testul?
Scopul testului PAP este de a detecta precoce cancerul de col uterin. Aceasta inseamna diagnosticarea din timp, in stadiile incipiente, pentru a-i oferi un tratament corect si pentru a evita complicatiile derivate din depistarea tardiva.
Acest cancer isi are originea in virusul papiloma uman —HPV sau HPV—, care, dupa ce este dobandit prin infectie, provoaca modificari in celulele colului uterin al femeii. Aceste modificari, daca sunt mentinute ani de zile, ar putea duce la o transformare canceroasa, dupa cum explica o publicatie MedlinePlus.
Astfel, testul PAP este un instrument foarte puternic pentru prevenirea acestui tip de cancer. Este accesibil, low-cost pentru sistemul de sanatate si este disponibil practic oriunde in lume.
Cine ar trebui testat si cat de des?
In functie de varsta si de rezultatele anterioare ale PAP in anii precedenti, frecventa cu care femeia va fi citata pentru controale viitoare poate varia.
In general, femeile ar trebui sa o treaca de la varsta de 18, 21 sau 25 de ani, conform diferitelor recomandari ale fiecarei tari. Dincolo de asta, se sugereaza un examen la fiecare trei ani daca rezultatele sunt normale, pana la varsta de 30 de ani.
De la aceasta varsta si pana la 60 sau 65 de ani, recomandarea este sa faci testul la fiecare 5 ani, daca se face in combinatie cu testul HPV. In caz contrar, se mentine frecventa fiecarui trei.
Pe de alta parte, exista factori care cresc posibilitatea de cancer, asa ca persoanele care fac parte din grupurile de risc ar trebui sa o faca mai regulat. Printre acestea se numara:
- Daca a existat un test anterior cu rezultate anormale,
- Cand exista un sistem imunitar slabit,
- Infectie cu HIV sau orice alta BTS,
- Daca persoana a avut HPV,
- Cand exista veruci genitale,
- Daca persoana a avut mai multi parteneri sexuali in decurs de un an,
- Sau daca ati avut relatii cu persoane care au mai multi parteneri sexuali.
Posibile rezultate ale testului Papanicolau
PAP va raporta practic doua tipuri de rezultate: normale sau anormale. Un rezultat normal este acela in care patologul identifica doar celulele din colul uterin al femeii care sunt considerate sanatoase.
Singura actiune intreprinsa in aceste cazuri este continuarea verificarilor periodice. Rezultatele anormale, pe de alta parte, sunt raportate diferit:
- Celule scuamoase atipice de semnificatie nedeterminata: acestea sunt posibil modificari inflamatorii si nu precanceroase. In acest caz, PAP poate fi completat cu un test pentru detectarea virusului HPV.
- Leziune intraepiteliala scuamoasa: daca sunt depistate celule care pot fi considerate precanceroase, adica care pe termen lung s-ar transforma in cancer de col uterin. Medicul va solicita noi metode de diagnostic.
- Celule glandulare atipice: aceasta varietate face necesara efectuarea altor analize pe care medicul le va solicita, deoarece nu este clar daca sunt celule precanceroase sau nu.
- Carcinom cu celule scuamoase sau celule adenocarcinom: Acest raport aproape confirma prezenta cancerului de col uterin. Este cel mai putin probabil rezultat, dar daca este prezent, va necesita consultarea imediata pentru tratament.
Rezultatele testului Papanicolau pot determina daca exista anomalii la nivelul colului uterin. Daca da, este important sa continuati tratamentul.
Pregatirea anticipata
Pentru ca testul PAP sa fie cat mai precis, pe langa aspectele tehnice ale prelevarii probei, este esentiala pregatirea prealabila, care sa asigure ca medicul patolog primeste celule in stare buna pentru a le analiza corect.
Dupa cum este detaliat intr-o publicatie specializata Mayo Clinic, recomandarile de baza pentru zilele anterioare recoltarii probei — cu 2 pana la 3 zile inainte — sunt urmatoarele:
- A nu face sex.
- Evitati utilizarea tampoanelor.
- Nu face dus.
- Nu utilizati spume contraceptive.
- Reprogramati testul daca urmati un tratament medicamentos vaginal (de exemplu supozitoare antifungice).
- Nu utilizati creme sau pudre vaginale, precum si deodorante sau parfumuri.
Esential este si momentul in care se efectueaza testul PAP cu privire la ciclul menstrual al femeii. In mod ideal, esantionul ar trebui programat la aproximativ cinci zile dupa incheierea sangerarii menstruale.
Puteti face sex dupa testul Papanicolau?
Exista o intrebare comuna in randul femeilor: pot face sex dupa test Papanicolau? Raspunsul este da, in cele mai multe cazuri. Imediat dupa parasirea locului unde a fost prelevata proba, femeia si-a putut relua viata obisnuita in mod normal.
Cu toate acestea, este necesar sa fim constienti de faptul ca unele simptome pot aparea dupa efectuarea testului. Potrivit Universitatii Johns Hopkins, acestea sunt dupa cum urmeaza:
- Sangerare: putin este normal, dar daca este excesiva, este necesar sa consultati medicul. In ambele cazuri, dorinta sexuala poate fi afectata.
- Aparitia fluidelor urat mirositoare.
- Febra sau frisoane.
- Durere abdominala.
Cu exceptia cazului de sangerare minora, pentru celelalte consecinte ale examinarii va fi necesara consultarea medicului. Este important de precizat ca, desi acestea pot aparea, cel mai frecvent lucru este ca examenul nu lasa acest tip de consecinte in corpul femeii.
Relatii dupa Papanicolaou: depinde de fiecare femeie
Din cele spuse in sectiunea anterioara, putem concluziona ca posibilitatea de a face sex dupa testul Papanicolau depinde de fapt de fiecare femeie. Daca totul se dezvolta normal, nu exista contraindicatii; Pacienta isi poate relua viata normala. Cu toate acestea, va fi necesar sa consultati un medic in cazurile descrise mai sus.