Jocuri distractive bazate pe matematică

Timp de mii de ani, jocurile și puzzle-urile au fost un aspect plăcut și plin de satisfacții al civilizației umane.

Aceste tipuri de jocuri ne tachinează creierul, ne provoacă amintirile și ne întăresc abilitățile competitive.

Fie că vorbim despre șah, poker sau Sudoku, majoritatea acestor jocuri au ceva în comun: tot ceea ce ai nevoie pentru a câștiga se regăsește în matematică.

În acest articol îți vom arăta care sunt jocurile în care te poți folosi de cunoștințele tale în matematică pentru a câștiga.

Sudoku

Există multe moduri de a rezolva puzzle-uri Sudoku. Unele strategii implică căutarea perechilor sau triplelor ascunse, sau a perechilor sau triplelor goale. Alte strategii implică căutarea de modele, cum ar fi aripile X și aripile Y. Și, desigur, cea mai de bază strategie este să treci prin celulele goale pentru a vedea ce numere se potrivesc și să încerci să găsești celule în care există un singur candidat posibil.

În ciuda faptului că Sudoku este un puzzle numeric, există multe moduri de a-l rezolva fără a avea nevoie de matematică sau aritmetică. De fapt, poți înlocui numerele de la 1 la 9 cu un alt fel de simbol, cum ar fi literele sau chiar culorile, iar logica fundamentală a regulilor Sudoku s-ar aplica în continuare.

Dar, acolo unde sunt numere, există matematică. Un puzzle Sudoku constă dintr-o grilă de 9×9 de 81 de celule subdivizate în nouă cutii de 3×3. Cifrele de la 1 la 9 trebuie plasate în aceste 81 de celule, astfel încât nicio cifră să nu se poată repeta în nicio casetă 3×3 sau în oricare dintre rândurile sau coloanele cu 9 celule din grilă.

În funcție de dificultatea puzzle-ului, un anumit număr din cele 81 de celule vor avea deja cifre în ele pentru a te asigura că puzzle-ul are o soluție unică și că poți finaliza puzzle-ul.

Din acest set de reguli de bază, reiese imediat matematica jocului, deoarece fiecare rând, coloană și casetă trebuie să conțină cifrele de la 1 la 9, iar acest lucru înseamnă, de asemenea, că aceste zone se vor însuma întotdeauna la 45. Aceasta este cunoscută sub numele de regula lui 45.

Dacă vrei să te folosești de matematică pentru a rezolva un Sudoku, te poți folosi de Algoritmul Dancing Links. Ideea de bază din spatele algoritmului Dancing Links este de a construi o matrice care să reprezinte toate modalitățile posibile de a completa o grilă Sudoku, astfel încât fiecare rând, coloană și casetă să conțină cifrele de la 1 la 9. Din această matrice, poți utiliza apoi o tehnică numită backtracking pentru a găsi sistematic soluția unică a puzzle-ului.

Dacă ești fan Sudoku, s-ar putea să-ți placă și următoarele jocuri puzzle bazate pe matematică: 

Kakuro: Kakuro este un puzzle numeric care combină elemente de Sudoku și cuvinte încrucișate. Obiectivul este de a umple o grilă cu numere respectând reguli și indicii specifice. Jocul necesită gândire logică, abilități de adunare și scădere.

Nonogramele: Nonogramele, cunoscute și sub numele de Picross sau Griddlers, sunt puzzle-uri logice care formează o imagine prin completarea celulelor corecte într-o grilă. Numerele de pe rânduri și coloane indică câte celule consecutive trebuie umplute. Nonogramele implică deducție și raționament logic.

Futoshiki: Futoshiki este un puzzle numeric bazat pe logică, jucat pe o grilă. Obiectivul este de a umple grila cu numere, respectând reguli specifice. Numerele din fiecare rând și coloană trebuie să fie unice, iar anumite constrângeri de inegalitate sunt date ca indicii. Futoshiki necesită gândire logică și deducție.

MathDoku: MathDoku, cunoscut și sub numele de KenKen sau Calcudoku, este un puzzle bazat pe matematică care combină elemente de Sudoku și operații aritmetice. Obiectivul este de a umple o grilă cu numere, iar fiecare cușcă are un număr țintă și o operație aritmetică (adunare, scădere, înmulțire sau împărțire) care se aplică numerelor din cușcă.

Poker

Care este diferența dintre un jucător de poker obișnuit și unul de succes? Unii spun că depinde în principal de noroc și de modul în care îți pică anumite cărți.

Alții spun că depinde de strategie și de implementarea ei cu succes sau de capacitatea de a blufa cu încredere.

Ceea ce mulți oameni nu menționează este faptul că pokerul este un joc bazat pe matematică, în special pe probabilitate, care stă la baza oricărei strategii de succes. Norocul și strategia sunt inutile dacă nu ai nicio idee despre posibilitățile viitoare ale flop-ului.

Matematica de poker este un instrument care îi ajută pe jucători să calculeze cotele potului în poker și șansele de a câștiga potul în timp ce iau o decizie. Pokerul este un joc de probabilități; fiecare rezultat sau mână de poker are o anumită probabilitate de apariție, iar jucătorii folosesc probabilitățile de poker atunci când iau o decizie legată de joc.

Matematica nu se aplică numai jocurilor fizice de poker, ci transcende și în lumea digitală, ajutând oamenii să joace mai bine poker online – chiar dacă nu poți să-ți vezi adversarul și să-l citești pentru a vedea dacă blufează, poți folosi probabilitățile atunci când faci următoarea mișcare.

Șah

O modalitate obișnuită de a lega matematica de un joc este probabilitatea. Jocurile populare precum pokerul și crapsul pot fi analizate foarte amănunțit cu concepte de probabilitate. Asta pentru că aceste jocuri se bazează pe șansă și informații incomplete.

Cu toate acestea, șahul nu are caracter aleatoriu și nici nu ascunde informații. Din această cauză, spunem că șahul are informații perfecte, punându-l în aceeași categorie cu jocuri precum Go și damele.

Șahul și matematica se intersectează atunci când vine vorba despre o evaluare la șah, adică o modalitate matematică de a arăta probabilitatea unui jucător de a câștiga un joc.

Cel mai popular sistem de evaluare de șah este sistemul de rating Elo. Acesta este folosit ca sistem de evaluare în fotbalul american, baschet, table, jocuri precum Scrabble și esports, în special Counter Strike.

Dacă ești pasionat de matematică și îți place să o aplici în viața reală, aceste jocuri îți vor provoca, cu siguranța, cunoștințele în domeniu.