Rata somajului in zona euro se mentine la peste 10 procente din populatia activa

Rata somajului in zona euro s-a mentinut la nivelul record de 10,4% din populatia activa in decembrie 2011, la fel ca in luna precedenta, potrivit datelor prezentate marti de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Este pentru a opta luna consecutiv cand zona euro se confrunta cu o rata a somajului mai mare de 10% din populatia activa, cat se inregistra in decembrie 2010. In Uniunea Europeana, rata somajului s-a mentinut la 9,9% in decembrie 2011, la fel ca in luna precedenta.

In randul statelor membre ale UE, cea mai scazuta rata a somajului a fost inregistrata in Austria (4,1%), Olanda (4,9%) si Luxemburg (5,2%), la polul opus situandu-se Spania (22,9%), Grecia (19,2%, in octombrie 2011) si Lituania (15,3%, in trimestrul trei din 2011). Romania se situeaza sub media europeana, potrivit Eurostat, cu o rata a somajului de 7% in decembrie, fata de 7,3% in noiembrie.

Eurostat estimeaza ca 23,816 milioane de barbati si femei din Uniunea Europeana, dintre care 16,469 milioane in zona euro, nu aveau un loc de munca in luna decembrie 2011. In perioada cuprinsa intre luna decembrie 2010 si luna decembrie 2011, numarul somerilor a crescut cu 923.000 in UE si cu 751.000 in zona euro.

Trei milioane de someri in Germania

Numarul somerilor a depasit pragul de 3 milioane de persoane in ianuarie in Germania, reflectand o crestere a nivelului brut in decurs de o luna, pe fondul factorilor sezonieri, relateaza Agentia Federala a Locurilor de Munca.

In date brute, utilizate in comparatiile internationale, somajul a crescut intr-o luna cu 0,7 puncte, la 7,3%. In prima economie europeana, 3,08 milioane de persoane nu aveau un loc de munca in prima luna a noului an, a anuntat agentia intr-un comunicat.

Presedintele agentiei, Frank-Juergen Weise, a explicat ca aceasta “crestere a somajului este influentata de factori sezonieri” si nu ar trebui sa ingrijoreze prea mult, in contextul in care “cererea de mana de lucru ramane puternica”. Piata muncii din Germania se afla intr-o forma destul de buna, dupa doi ani marcati de o puternica crestere economica. Forta acesteia a reusit sa tina sub control somajul, care contrasteaza cu nivelurile crescande de persoane somere din alte tari, mai slabe din punct de vedere economic, din zona euro.

Italia – cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani

Rata somajului in Peninsula a ajuns luna trecuta la cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, conform datelor preliminare publicate marti de Institutul National de Statistica (Istat). In noiembrie rata somajului din a treia economie a zonei euro a era de 8,8%, conform datelor revizuite ale Istat, iar in decembrie a urcat la 8,9%, cel mai ridicat nivel din 2004, cand s-a inceput publicarea datelor. Economistii se asteptau ca rata somajului sa scada la 8,7%.

Pietele financiare sunt ingrijorate de datoria Italiei, de peste 1.900 miliarde de euro sau aproximativ 120% din PIB. In acest an autoritatile de la Roma vor trebui sa organizeze un adevarat tur de forta pentru a strange aproximativ 450 miliarde de euro din vanzarea de obligatiuni.

In trimestrul trei din 2011 economia Italiei s-a contractat 0,2% iar masurile de austeritate adoptate luna trecuta de premierul Mario Monti ar putea stopa avansul economiei.

Cel mai mare producator auto din Italia, Fiat SpA, a inchis fabrica Termini Imerese la sfarsitul lui 2011, ca parte a planului de reducere a costurilor si imbunatatire a productivitatii, dupa ce vanzarile pe piata italiana au scazut semnificativ. Fiat va plati aproximativ 21 milioane de euro pentru a pensiona anticipat circa 640 de angajati.

Mario Monti se concentreaza acum pe reformarea pietei muncii, pentru a incuraja angajarile. Italia vrea sa ofere subventii pentru companiile care fac angajari si sa dea angajatorilor mai multa putere pentru a concedia in perioadele de declin al economiei. Ministrul italian al muncii, Elsa Fornero, si-a exprimat speranta ca va ajunge in februarie la un acord cu sindicatele pentru adoptarea noilor reglementari.