Afacerile Rompetrol in Europa de Vest au crescut. Grupul a investit 50 de milioane de dolari

Grupul Rompetrol s-a uitat mai atent la piata din Europa de Vest si a decis sa-si extinda activitatea din acesta zona. Firma, prin subsidiara sa din Franta si Spania – Dyneff, a deschis doua noi benzinarii (Rompetrol si Dyneff) si a finalizat dezvoltarea in parteneriat cu grupul Total a unui terminal petrolier in Port la Nouvelle, investitiile totale ridicandu-se la peste 50 milioane dolari.

“Parte a Grupului Rompetrol din 2006, Dyneff continua traditia antreprenoriala a companiei de a crea si oferi clientilor servicii si produse inovatoare, de a fi printre principalii actori in segmentul de distributie carburanti in regiunea de sud a Frantei si un partener strategic pentru retelele de hypermarketuri. Compania asigura prin activele sale din Franta si Spania cadrul necesar dezvoltarii KazMunayGas (unicul actionar al Grupului Rompetrol) in Europa de Vest, sustinand astfel obiectivul KMG de a fi pana in 2020 intre primele 30 de companii petroliere din lume”, a declarat Catalin Dumitru, director general Dyneff Franta si Spania, potrivit unui comunicat al grupului.

Noile statii de distributie reprezinta doua concepte diferite, statia premium Rompetrol, care face parte din reteaua de benzinarii situate pe autostrazi si cea sub brand Dyneff specifica zonelor urbane. Statia premium Rompetrol, situata la granita dintre Franta si Spania, a necesitat o investitie totala de peste opt milioane dolari. Conceptul statiei face parte din programul de dezvoltare durabila adoptat de companie, incluzand facilitati de economisire a energiei si de protectie a mediului. Statia urbana Dyneff, situata in zona aeroportuara din Montpellier (sudul Frantei), a inglobat o investitie de 1,17 milioane dolari. Dyneff ocupa in prezent locul 3 pe piata distributiei de E85 in Franta, iar la sfarsitul anului 2012 a atins o cota de piata de 12% la nivel national cu 13 statii de alimentare echipate pentru distributia de E85.

In ceea ce priveste terminalul petrolier din Port la Nouvelle (Marea Mediterana), structura tehnica a acestuia permite importul, stocarea si comercializarea tuturor tipurilor de carburanti si componente bio. Lucrarile au vizat modernizarea si extinderea facilitatilor existente detinute de cele doua companii, fiind unul din cele mai moderne terminale, cu echipamente si tehnologii moderne, care deserveste nave cu volum cuprins intre 7.500 si 35.000 de tone, precum si camioane. Valoarea totala a investitiei realizata pana acum este de aproximativ 41 milioane dolari, proiectul urmand a fi extins in urmatorii ani.

Dyneff este cea mai mare companie din regiunea Languedoc – Roussillon si una din cele mai importante companii din zona de sud a Frantei. Compania livreaza in fiecare an aproximativ 2,3 milioane metri cubi de produse petroliere prin cele trei canale majore de distributie din Franta si Spania – retail (115 statii), small and medium distribution (9 filiale de vanzari) si trading si wholesale. Compania este actionara la terminalele din Marsilia si Lyon. S-a implicat intr-o afacere de peste 6 miliarde dolari in Kazahstan

Nu sunt singurele proiecte externe in care Rompetrol s-a implicat in ultima perioada. Rominserv, partea a grupului, va furniza servicii de consultanta in management de proiect si training pentru constructia unui amplu complex petrochimic in Kazahstan, o investitie totala de peste 6 miliarde dolari.

Situat in localitatea Atyrau, in apropierea rafinariei KazMunayGas (capacitate instalata de rafinare – 5,5 milioane tone) si a zacamintelor petrolifere – Tengiz, Karachaganak si Kashagan, noua investitie vizeaza crearea unui important centru petrochimic in partea de vest a Kazahstanului. Proiectul va fi dezvoltat in etape, capacitatea de productie urmand sa ajunga in final la 800.000 tone etilena (materia prima pentru obtinerea de polimeri) si 500.000 de tone polipropilena.”Rominserv este motorul evolutiei tehnologice a Grupului Rompetrol, a performantelor tehnice atinse de activele si operatiunile sale, precum programul de crestere a capacitatii anuale de prelucrare a rafinariei Petromidia la 5 milioane tone, repornirea si modernizarea instalatiilor de petrochimie sau extinderea pe plan local a retelei de distributie carburanti. Experienta si expertiza companiei in coordonarea si realizarea acestor proiecte state-of-the-art in termenele asumate, in limita stricta a costurilor bugetate, valorificandu-ne competentele de inginerie, achizitii, contructii si management de proiect au sustinut calificarea si selectarea Rominserv in cadrul proiectului strategic al statului kazah”, a declarat Kanat Bekmurza, director general al Rominser.

 Rompetrol este implicat in activitati de rafinare, marketing si trading, dar si in explorare si productie, servicii petroliere, EPCM, transport, etc.. Rompetrol intentioneaza sa devina una dintre cele mai importante companii petroliere integrate din Europa, din regiunea Marii Negre si a Marii Mediterane. In 2012, Grupul a inregistrat o cifra de afaceri de 10,8 miliarde dolari.