Aviatia Romaniei poate PRIMI un UPGRADE de la SUA

Mark Gittenstein, ambasadorul SUA la Bucuresti, a declarat ca Fortele Aeriene ale SUA vor ajuta Romania pentru reinoirea flotei aviatice. Conform evaluarii facute de Armata Romana, statul nostru are nevoie de noi echipamente de zbor, avioanele MIG 21 urmand sa fie scoase din uz.
 

Mark Gittenstein a declarat ca exista o discutie intre Guvernul Romaniei si cel al SUA privind achizitionarea de avioane F16 pentru aviatia romana. Cea mai mare piedica pentru realizarea acestui obiectiv este costul ridicat al aeronavelor. Dar, acesta a precizat ca avioanele nu trebuie neaparat sa fie noi si ca pot fi reconditionate.

“A fost discutie constanta intre guvernele celor doua tari. Problema este costul foarte ridicat. Un F16 nou costa aproximativ 100.000.000 de dolari, iar avioanele MIG 21 ale Romaniei vor fi scoase din uz. Sunt de acord cu evaluarea facuta de Armata Romana ca este necesara trecerea la o noua generatie de avioane si vrem sa va ajutam sa faceti acest lucru. Insa este posibil ca avioanele sa nu fie noi sau doar o parte sa fie noi, o parte vechi. Este important sa retineti insa ca tranzactia este facuta cu Fortele Aeriene ale SUA, cu programele sale de pregatire si de integrare a tehnologiei. Acesta este obiectivul nostru acum: gasirea unei modalitati de incepere a selectiei si antrenarii pilotilor pentru trecerea la urmatoarea generatie de avioane. Este important sa existe avioane disponibile cat mai curand posibil, pentru ca Fortele Aeriene americane nu ii vor pregati pe piloti daca ei nu au avioane pe care sa le piloteze. Nu trebuie neaparat sa fie avioane noi. Pot fi avioane reconditionate”, a declarat Gitenstein, potrivit Agerpres. 

Ambasadorul american a declarat ca aceasta initiativa a venit din partea Guvernului roman si ca aeronavele reconditionate pot fi o solutie.

“Exista avioane reconditionate care au 95% din capacitatile avioanelor noi. Chiar au zburat in zona interzisa zborului din Libia. Am vorbit recent cu unul dintre reprezentantii conducerii companiei Lockheed Martin, care mi-a spus ca a fost pilot timp de 20 de ani si in niciuna dintre operatiunile NATO nu a pilotat un avion nou. Asadar problema nu este daca avioanele sunt noi sau vechi. Este important sa se inceapa pregatirea pilotilor si obtinerea avioanelor pentru a putea fi folosite. Altfel, daca se face pregatirea pilotilor, dar nu au ce pilota, programele de pregatire vor fi inutile”, a adaugat ambasadorul american.