Londra sub asediu: cum a fost folosit BlackBerry Messenger pentru a planui doua nopti de jafuri

De-a lungul weekend-ului zone din Londra au coborat in haos iar revoltele si jafurile s-au raspandit dupa un protest organizat in jurul mortii lui Mark Duggan, un barbat de 29 de ani impuscat, se pare, de catre politie. Desigur, retelele de socializare au explodat cu mesaje de solidaritate dar si cu mesaje menite sa aprinda spiritele si sa scoata tinerii in strada.

Facebook si Twitter au fost primele retele urmarite de politie pentru a incerca sa afle locul de intalnirea al huliganilor dar si pentru a gasi participanti si organizatorii violentelor.

Cu toate acestea tinerii studenti au pacalit autoritatiile, eu planificandu-si noile atacuri pe un alt mijloc de comunicare: BlackBerry Messenger sau BBM.

Acest scenariu ne suna foarte cunoscut. Retelele de socializare au fost cele ce au alimentat ultimele manifestatii de ostilitate anti-guvern, anti-dictatura, anti-politei si asa mai departe. Pe aceste retele au aparut mesaje de libertate si justitie menite sa-i trezeasca pe tineri din fata calculatorului si sa-i propulseze in strada, in inima conflictului. Iran, Libia, Egipt au dat tonul iar acum li s-a alaturat si prima tara europeana, Marea Britanie. Astfel, majoritatea revoltelor de la periferia capitalei britanice au fost organizate, in stadiul primordial, pe diferite retele de socializare.

Se pare ca totul a inceput cu pagina dedicata pe Facebook in memoria lui Mark Duggan, tanarul ucis de politia londoneza in circumstante controversate. Pagina, care a strans foarte multe like-uri intr-un timp relativ scurt, a fost folosita, mai apoi, pentru a chema utilizatorii la un protest pasnic impotriva brutalitatii nejustificate a politiei. Totusi, protestul din Tottenham a degenerat iar mai multe persoane au atacat fortele de ordine.

Revenind la BlackBerry Messenger, strategul media Jonathan Akwue a prezentat, pe blogul sau, informatii despre legatura dintre mesajele trimise de pe telefoanele BlackBerry, cunoscute ca BBM-uri, si protestele violente din ultimele zile. Astfel, Jonathan Akwue a explicat ca BBM a fost adoptat deoarece este un sistem de mesagerie instantanee devenit popular pentru ca este rapid, gratuit si, spre deosebire de Twitter sau Facebook, este privat.

Iata cum fonctioneaza acest sistem implementat de BlackBerry. Spre deosebrire de mesajele de pe Twitter, BBM este o rețea sociala privata, gratuita, unde toate mesajele sunt transmise prin Internet, și nu prin rețelele telefonice. Mesajele nu pot fi schimbate decit daca utilizatorii iși comunica inainte codul personal (PIN). Prin urmare, interceptarea mesajelor de catre o alta persoana sau de catre poliție este aproape imposibila.

Un mesaj trimis duminica de pe platforma de mesagerie oferita de BlackBerry, citat de The Guardian, a chemat oameni din “toate partile Londrei” sa vandalizeze magazinele de pe strada Oxford. Aceste mesaje au avut un impact direct asupra evenimentelor care au urmat. Iata mesajul “Toata lumea din toate partile Londrei veniti in inima Londrei (centru) OXFORD CIRCUS!!, Magazine vor fi sparte asa ca veniti si luati (marfa gratis!!!)”.

Mai multe astfel de mesaje si explicati cu privire la rolul BBM in revoltele din Londra puteti vedea in video-ul de mai jos.

In concluzie, serviciile de comunicare BlackBerry Messenger sau retelele sociale precum Facebook sau Twitter pot ajuta sau, din pacate, inrautati o situatie atat de delicata. Ele au ajutat enorm la obtinerea dreptatii, cum a fost in Egipt, dar pot sa aiba de asemenea un rol negativ in mentinerea pacii, cum s-a intamplat, in Londra.