De ce ne jigneste Dan Andronic

Dan Andronic, jumatatea pseudo a indragitului cuplu pseudo-clinic Andronic-Lazaroiu (cunoscut specialistilor sub denumirea de Lazaronic) comite in Evenimentul zilei de astazi o noua analiza incarcata de grosiere intentii manipulatoare. Ideea de mare forta a domnului Andronic este de a orienta USL catre o lupta cu Mihai Razvan Ungureanu, pe care il prezinta drept principal adversar al liderilor Opozitiei. Intentia in sine nu este de condamnat, omul isi face treaba pentru care este platit. Deranjant este faptul ca nu-si respecta nici meseria, nici publicul.

Incercarea de a reduce presiunea asupra binomului Basescu-Udrea prin lansarea unei tinte false, MRU, este mult prea evidenta. Intreaga coregrafie politica in care MRU a devenit un zmeu care zdrobeste evaziunea fiscala, reduce CAS-ul si o urecheaza pe Elena Udrea, este de-a dreptul stridenta. Domnul Ungureanu nu este Vladimir Putin, oricat de tare s-ar stradui Lazaronic sa ne induca aceasta senzatie.

MRU are vocatie de functionar, de om al structurilor, este un instrument riguros, dar lipsit de independenta si vointa proprie. In 2007, in plin razboi Basescu-Tariceanu, domnul Ungureanu a ales tabara presedintelui, desi era coleg de partid cu premierul. A fost alegerea tipica pentru functionarul de cariera care stie ca atunci cand se cearta numarul 1 cu numarul 2 trebuie sa renunte la orice principii, la orice rezerve morale, si sa se plaseze in tabara celui mai puternic. Respectul pentru ierarhie si nevoia de a-si securiza supravietuirea institutionala l-au determinat apoi pe MRU sa-si slujeasca credincios comandantul, chiar si atunci cand i s-a ordonat sa interpreteze entuziast rolul antibocului – premierul independent, puternic si intransigent.

In realitate, Mihai Razvan Ungureanu este doar un modest functionar ce isi respecta constiincios fisa postului, schitata pe genunchi de un presedinte puternic, dar impopular. Diferentele intre MRU si Lucian Croitoru, un alt functionar docil, plimbat in lesa de Traian Basescu, in rol de premier independent, sunt strict contextuale. Ambii sunt “tentative de premier”, numai ca domnul Ungureanu este o tentativa reusita. Dar acest succes a fost atat de improbabil incat, pentru cateva zile, Ungureanu Mihai Razvan, neinfricatul nostru premier, a refuzat sa demisioneze din functia de director al SIE de teama ca il va respinge Parlamentul si va ramana fara slujba. Acesta este MRU.

Iar cand Dan Andronic incearca sa il transforme in omul care restructureaza scena politica romaneasca, impingandu-l pe Antonescu in stanga si pe Ponta in dreapta, ne jigneste inteligenta.

Adversarul USL ramane binomul Basescu-Udrea. MRU este doar un iepure pe care Lazaronic se incapataneaza sa il prezinte ca pe un urs. Este adevarat, si ursul si iepurele au blana, dar numai unul dintre ei are, ca element definitoriu, urechile mari cu care asculta. Iar vocatia lui MRU, probata si la SIE, este sa asculte.