Ce riscuri presupune otoplastia!

Otoplastia reprezinta corectia la nivelul urechilor, si devine una dintre cele mai cerute operatii estetice la nivel mondial. Prin aceasta operatie se pot corecta marimea si forma pavilionului auricular, precum si distanta acestuia fata de craniu. Sa vedem ce riscuri presupune otoplastia!

Operatia se face sub anestezie locala sau generala si este nevoie de 12 zile de vindecare pana la scoaterea materialului de sutura. Apoi, timp de 2 luni de la operatie, pacientul va purta o bentita, ce are rolul de a mentine pozitia urechilor cat mai apropiata de craniu.

Rezultatul final al operatiei se vede la 6 luni de la realizarea acesteia. Cicatricile sunt foarte putin vizibile, fiind situate in spatele urechii. Operatia poate fi facuta inca de la varsta de 6 ani, atunci cand urechile ajung la marimea optima.

Urechea este foarte bogata in cartilaj, si reprezinta o sursa importanta pentru corectiile de la nivelul nasului si a septului nazal. In cazul in care rezervele de cartilaj de la urechi sunt epuizate, singura alternativa este cartilajul costal.

Otoplastia este recomandata pacientilor care au “urechile clapauge”, sau urechi foarte mari si cu defecte vizibile. Operatia este contraindicata pacientilor cu boli grave de coagulare, cu boli infectionase sau dermatologice, cu diabet sau probleme cardiace.

Specialistii chiar recomanda efectuarea unor operatii de corectie a urechilor in cazul copiilor, pentru ca efectele benefice sa se simta mult mai repede. Copiii pot ajunge sa fie frustrati de aceasta problema, lucru ce duce la inadaptare sociala.

Trebuie sa stii ca otoplastia nu modifica in niciun fel capacitatea auditiva. Interventia chirurgicala se face doar la urechea externa, si are doar rol estetic, si nu functional.