Confuzia si frustrarea domina prima zi a noii izolari din Austria

La douazeci si doua de luni de la prima contagiune, Austria a revenit la punctul de plecare al masurilor impotriva coronavirusului cu o a patra izolare care vine in mijlocul unui numar record de cazuri, spitalele sunt saturate si cu o buna parte din populatie blocata. 

Restaurante, cafenele, magazine, muzee, teatre… Centrul Vienei a prezentat o panorama gri a strazilor goale in prima zi de aplicare a unei restrictii anuntate pe neasteptate vineri de un guvern care promitea de luni de zile ca nu va exista. mai multe inchideri Cel putin pentru cei vaccinati.

In parcuri si strazi, cetatenii pot fi vazuti facand exercitii, in aplicarea uneia dintre cele mai izbitoare exceptii ale izolarilor „austriece”: pe langa cumparaturi, munca sau ajutor pe altii, este permisa „recreerea” fizica si psihica in aer liber. 

Unii turisti, care par sa nu cunoasca noile restrictii, se plimba si ei printr-un oras in care izolarea brusca, prima intr-o tara din Uniunea Europeana (UE) in timpul celui de-al patrulea val de pandemie, a fortat-o sa-si schimbe planurile.

Inchidere si masuri

Sectorul gastronomiei, caruia ii este permis sa serveasca in continuare mancare si bauturi la pachet, este unul dintre sectoarele care se confrunta cu cele 20 de zile in care, in principiu, inchiderea va dura cu cea mai mare confuzie.

„Ne simtim prost, nu stim ce vom face sau cat va dura inchiderea, pentru ca acum se spune 20 de zile, dar credem ca va fi mai mult, e o nebunie”, Simon Aydin, chelner la L’Opera. restaurant din Viena, reclama la Efe.chiar in fata Operei de Stat din Viena, in inima capitalei.

Austria aplica de cateva saptamani masuri de securitate in sectorul gastronomiei, agrementului si culturii: mai intai obligatia de a prezenta un certificat covid (test, vaccinare sau recuperare dupa covid) si apoi interzicerea accesului celor neimunizati, care au inca 35 de ani. % al populatiei.

„Speram sa lucram in continuare, dar este greu, fara turisti nu este atat de mult de lucru”, explica pentru Efe angajatii de la La Stella Bianca, un local popular italian.

“Toate magazinele sunt inchise si ne-am intors la serviciu de acasa. Oamenii nu sunt multumiti pentru ca ne-am gandit ca nu vom mai intra intr-o alta izolare”, a relatat Chris, jurnalist de la postul de televiziune oe24, care a relatat din centrul acestui prim. zi de izolare.

„Izolarea nu este la fel de grea ca cea pe care am trait-o eu in Spania”, spune Paula Granero, o studenta universitara care, desi isi urmareste majoritatea disciplinelor online, poate merge in continuare la curs daca prezinta un test PCR negativ.

Scoli deschise

Desi izolarea continua sa permita o oarecare libertate de miscare, munca la distanta este recomandata doar si scolile raman deschise, Guvernul spera ca va contribui la reducerea contactelor cu 30%, limita despre care expertii cred ca ar contribui la reducerea ratei de contagiune la sapte zile la care a fost astazi. 1.102.

Dar, in plus, cei mai multi experti avertizeaza de luni de zile ca, daca nu creste procentul populatiei vaccinate, ceea ce chiar Guvernul l-a calificat drept „rusinos”, va fi greu de evitat un al cincilea val si mai multe izolari.

In fata acestei „lipse de solidaritate” si „iresponsabilitate”, de care Guvernul si expertii medicali ii acuza pe cei care nu au fost imunizati, vaccinarea va fi obligatorie din luna februarie a anului viitor.

„Dictatura” vaccinurilor

Pe de alta parte, in ceea ce este o polarizare sociala din ce in ce mai inradacinata, cei nevaccinati denunta sentimentul de marginalizare si, cel mai radical, aparitia unei dictaturi vaccinale.

Zeci de mii de oameni au protestat sambata trecuta impotriva inchiderii si a obligatiei de a fi imunizati impotriva covidului, multi dintre ei sustinatori ai partidului de extrema dreapta FPO, dar si oameni care nu au incredere in puterea excesiva a statului, crestinii evanghelici si teoreticienii conspiratiei.

“Ma simt suparat sa vad oameni care manifesta impotriva masurilor de sambata trecuta. Ei manifesta impotriva lor insisi pentru ca, daca nu esti vaccinat, esti in pericol“, se plange Franz Schubert, de la traditionala Cafe Korb, din centrul istoric al orasului. .oras.

La polul opus se afla Jennifer Klauninger, liderul taberei pe care o duzina de anti-vaccinuri o conduc de saptamani intregi intr-un parc central, printre afise care neaga existenta virusului si avertizeaza ca este implantat un microcip cu vaccinul pentru controlul oamenilor.