Inflatia din Statele Unite creste vertiginos: ce efecte ar putea avea in America Latina

Argentinienii traiesc de zeci de ani cu acest fenomen foarte ciudat in Statele Unite: cu aceiasi bani ca anul trecut, caruciorul de la supermarket pare mult mai gol. Totul este mai scump decat in ​​ianuarie anul trecut, in special mancarea.

La o sucursala a lantului Giant, un sac de mere de 1,3 kilograme costa 4,99 dolari, in scadere cu 20% fata de anul trecut. Un ochi gustos de ribeye de 0,45 kg ajunge la 17,99 de dolari,  cu aproape 23% mai mult. Benzina a crescut si ea, serviciile au crescut intr-un ritm rapid. Aceeasi scoala argentiniana, unde compatriotii isi trimit copiii sa continue legati cu tara, a crescut numarul de inscrieri cu 6,8% in acest an.

Rata anuala a inflatiei din Statele Unite a crescut in ianuarie la 7,5%, cu cinci zecimi peste cea din decembrie, ceea ce creste si mai mult presiunea asupra Rezervei Federale (Fed) de a creste rata dobanzii, masura care ar putea avea un impact asupra tarilor emergente. precum Argentina.

Este cea mai mare crestere de la an la an din februarie 1982, a raportat joi Biroul de Statistica a Muncii si este chiar peste previziunile majoritatii analistilor, care prognozasera o crestere de 7,3% a preturilor.

Preturi

Spirala inflatiei ingrijoreaza Rezerva Federala, care a avertizat deja ca ar putea creste ratele dobanzilor in martie pentru a opri cresterea brusca a preturilor din intervalul cuprins intre 0% si 0,25% in care se afla in prezent.

Preturile energiei (care includ combustibilul, titeiul, electricitatea si gazele naturale) au crescut cu 0,9% in ianuarie, acelasi procent cu care au crescut preturile la alimente, potrivit raportului guvernului. Mancare 1% in ultima luna. Masinile second-hand au crescut cu 1,5%, iar transporturile cu 1%.

„Este surprinzator cat de repede a crescut inflatia conform standardelor americane, desi nu este surprinzator ca s-a intamplat pentru ca multi au anticipat-o. Tiparirea banilor duce la inflatie. Era o intrebare de cand si nu daca se va intampla”, a declarat Carlos Vegh, profesor de Economie Internationala la Universitatea Johns Hopkins si fost economist sef pentru America Latina la Banca Mondiala, pentru Clarin.

Planul de stimulare a economiei aflate in recesiune din cauza pandemiei, care a oferit milioane de subventii sectoarelor afectate si a injectat numerar in buzunarele tuturor americanilor, este una dintre cauzele inflatiei.

Dar s-au adaugat si alti factori, precum forta de munca afectata de Omicron, cresterea internationala a petrolului, problemele grave in lanturile de aprovizionare a produselor, inspectia mai mare a muncitorilor din domeniile agricole, printre altele.

Vegh noteaza ca anuntul de joi adauga mai multa presiune asupra Fed. „In mod clar, va avea un impact asupra majorarii ratelor Fed. Si ar putea creste mai mult decat se astepta, poate 1,75 sau 2 puncte anul acesta. Sa nu uitam ca se apropie alegerile din noiembrie si o inflatie mare i-ar face rau pe democrati”.

Intrebat despre modul in care aceasta crestere a ratelor ar afecta tarile emergente precum Argentina, Vegh a subliniat: „Vom vedea un film binecunoscut. Fed creste ratele, capitalul paraseste economiile emergente, provocand recesiune, inflatie si depreciere. Si acolo tarile emergente trebuie sa-si ridice dobanzile pentru a apara cursul de schimb, ceea ce agraveaza recesiunea”.

Directorul general al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva, avertizase deja cu cateva zile in urma de la forumul de la Davos despre consecintele majorarii dobanzilor Fed in tari indatorate precum Argentina. „Actioneaza acum!” a exclamat el. „Daca trebuie sa prelungiti scadentele, va rugam sa faceti acest lucru, daca trebuie sa faceti corectii valutare, acum este momentul sa o faceti”.

Cifrele anuntate joi au pus presiune nu numai asupra Fed, ci si asupra presedintelui Joe Biden, care a scazut popularitatea intr-un an electoral, cu alegeri legislative in noiembrie. Inflatia fara precedent este o problema care afecteaza direct alegatorii.

Biden incearca sa minimizeze impactul si a prezis ca inflatia se va modera „substantial” in cursul acestui an. „Astazi este o reamintire a faptului ca presiunea asupra bugetului gospodariilor americane creeaza dificultati reale in a pune alimente pe masa, dar exista si semne ca vom depasi aceasta provocare”, a spus el.

Republicanii sunt in ofensiva si vad inflatia ca arma lor de atac pentru alegeri. Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, i-a acuzat pe democrati si pe politicile lor „liberale” pentru inflatie, spunand ca aceasta a fost din cauza planului de stimulare Biden adoptat de Congres anul trecut, care a injectat economiei cu 1,9 miliarde de dolari pentru a atenua efectele pandemiei.