Constructia unei vile cu doua etaje: 4 aspecte de luat in calcul

Daca iti doresti o casa mare si incapatoare, atunci varianta construirii unei vile cu doua etaje s-ar putea sa fie o solutie optima. Iata insa care sunt aspectele pe care ar trebui sa le ai in vedere pentru a-ti realiza aceasta dorinta si pentru a te bucura de o casa asa cum iti doresti.

O casa cu regim mare de inaltime are nevoie de o armare pe masura

Pentru ca locuinta ta sa fie sigura si rezistenta, unul dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul este armarea. Incepand de la fundatie si terminand cu zidurile si placile constructiei, fiecare element constructiv are nevoie de otel pentru armarea betoanelor, astfel incat casa ta sa fie stabila indiferent de natura solicitarilor. 

Armarea joaca un rol vital in procesul de construire. Practic, otelul folosit pentru armare confera un plus de rezistenta constructiei, astfel incat aceasta sa poata prelua acele incarcari pe care betonul, din limitari tehnice, nu le poate prelua. 

Betonul este un material care rezista deosebit de bine la eforturi de compresiune, insa acest lucru nu este suficient, deoarece mai exista si eforturi de intindere din incovoiere si forfecare. 

Pentru ca o cladire sa poata prelua aceste incarcari este folosit otelul; acesta, ca armatura, este perfect capabil sa preia exact eforturile pe care nu le poate prelua betonul. Rezistentele otelului sunt egale si la compresiune si la intindere, astfel ca acest material este folosit astfel ca o plasa de siguranta pentru cazurile in care cladirea ar putea fi incarcata peste capacitatea portanta a betonului.

Foloseste materiale care nu incarca foarte mult cladirea

Un lucru important atunci cand vine vorba despre cladiri etajate este faptul ca trebuie avute in vedere greutatea proprie a cladirii, dar si cea a materialelor pe care le vei folosi in procesul de construire. 

Cu cat o cladire este mai inalta cu atat va creste si efortul la nivelul terenului. Terenul preia incarcarile transmise de fundatie, care sunt, de fapt, o suma de greutati. Astfel, greutatea peretilor de compartimentare, a izolatiei sau a zapezii acumulate la nivelul acoperisului contribuie decisiv la incarcarea terenului. 

Foloseste asadar materiale usoare pentru a realiza fiecare dintre aceste elemente, pentru ca ai de unde alege. Poti folosi OSB pentru structura peretilor interiori, spuma poliuretanica sau polistiren pentru izolare si vei reusi sa diminuezi eforturile la nivelul terenului.

Dimensioneaza corect talpa fundatiei si armeaza corespunzator

Dimensionarea talpii fundatiei se face in urma realizarii unui studiu geotehnic la nivelul terenului si al solului. Studiul evidentiaza capacitatea terenului de a prelua incarcarile transmise de fundatie. 

Dimensionarea fundatiei se face in functie de tipul locuintei, de marimea ei si de regimul de inaltime, astfel incat caracteristicile sale sa poata acoperi nevoia de stabilitate a constructiei. Fundatia se calculeaza conform proiectului tehnic, pe care il intocmeste un inginer proiectant.

Pune accent pe calculul de rezistenta seismica

In vreme ce imobilele cu un singur etaj sau doar parter sunt stabile, pentru ca amprenta la sol este ampla, in cazul cladirilor peste P+2E este necesar sa iei in calculele de rezistenta alti coeficienti seismici. Astfel, in functie de pozitionarea zonala si de inaltime se stabileste acest coeficient, iar calcul de rezistenta realizat cu ajutorul lui ar trebui sa indice intariri ale structurii in zonele care ar prezenta cele mai multe riscuri de cedare in caz de seism. 

Lucreaza alaturi de un proiectant priceput pentru a realiza calculele in mod corect si pentru a te bucura de o casa sigura, stabila si rezistenta, pe care sa te poti baza indiferent cat de mari ar fi provocarile pentru aceasta. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here