Consulta aceste sfaturi pentru a alege cea mai buna cafea si pentru a te bucura de toate beneficiile ei.
Cafeaua face parte din viata multor oameni de pe planeta si, desi unii considera consumul ei a fi daunator, in realitate, atunci cand este consumata intr-o masura moderata, poate fi destul de benefica.
Dintre nutrientii sai, evidentiaza o cantitate buna de antioxidanti, in special polifenoli, care ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism care provoaca imbatranirea prematura si diverse boli.
Pe de alta parte, aportul sau de cofeina ajuta la stimularea sistemului nervos, care ajuta la o concentrare mai buna, la imbunatatirea functiilor cognitive si la obtinerea energiei pentru a incepe ziua.
In mod similar, contribuie la pierderea in greutate, deoarece accelereaza procesul metabolic al termogenezei, care ajuta la arderea grasimilor mai repede, ceea ce la randul sau contribuie la pierderea in greutate, mai ales daca urmezi o dieta echilibrata si faci exercitii fizice regulate.
De parca nu ar fi de ajuns, cafeaua ajuta si la combaterea durerilor de cap, deoarece ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui. In orice caz, se recomanda sa nu se depaseasca trei cani pe zi pentru a obtine toate aceste beneficii.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa alegi cea mai buna cafea:
Cum sa recunosti o cafea buna?
- Miros
Aroma cafelei este unul dintre cele mai importante atribute ale sale si daca nu este usor de perceput, probabil ca este o cafea veche sau ca nu este de buna calitate. Desi aroma sa este foarte particulara, se refera si la arome florale, fructate si lemnoase.
- Verifica originea acesteia
Zona din care provine o cafea spune multe despre ea, pentru ca capata caracteristici ale zonei de crestere si, bineinteles, ale productiei. De exemplu, cele mai bune cafele provin din Chiapas, Veracruz si Oaxaca, Columbia, Costa Rica, Jamaica, Africa de Est, Arabia, Etiopia, Vietnam, India, Indonezia, printre multe altele.
- Cat de acida este?
Cafeaua are un grad de aciditate si acest lucru este perceput pe partea laterala a limbii; totusi, trebuie sa fie o aroma placuta, chiar daca este intensa. Prajirea interfereaza in rezultatul acestui aspect, cu cat este mai putin prajita si cu cat este mai usoara, va avea o aciditate mai buna, daca se percepe o aroma de arsa, este de proasta calitate.
- Identifica ce varietate este
Caracteristicile ei pot fi modificate in functie de soi. De exemplu, in cazul unui soi Arabica vorbim de o cafea mai aromata si mai fina, dar daca este Robusta atunci va avea mai mult corp si o aroma mai puternica.
- Macinata sau solubila
Acest lucru depinde de gustul tau si poti gasi calitate buna in ambele cazuri. Daca este boabe macinate, cel mai important lucru de observat este ca boabele sa nu prezinte fisuri, gauri sau sa fie arsa prea mult. Daca alegi o cafea solubila, se sugereaza sa o preferi pe cea cu aspect granulat fata de cea macinata si sa verifici sa nu aiba zahar adaugat.