Meciul de box dintre cele doua lumi: Joe Louis vs. Max Schmeling

Atunci cand s-a intalnit cu Joe Louis, Franklin Delano Roosevelt i-a spus:  ”Joe, avem nevoie de muschi ca ai tai pentru a bate Germania”. Avea dreptate. Lupta intre cele doua lumi, cea veche si cea noua, avea sa se dea in planul boxului in doua reprize. In prima va invinge, aproape surprinzator, lumea veche.

Max Schmeling avea treizeci de ani in 1936, si nu mai era la prima tinerete sportiva. Nascut in Germania in 1905, facuse cariera in Statele Unite, unde venise in 1924. Fusese campion mondial intre 1930 si 1932, detronandu-l pe puternicul boxer american Jack Sharkey. Joe Louis era in 1936, la douazeci si doi de ani, tanara speranta a boxului american. Croseele sale erau nimicitoare, si era un specialist al knock-out-ului.

Primul meci dintre cei doi a fost extrem de politizat. In America existau inca puternice mentalitati rasiste, iar Joe Louis era afro-american. In Germania Adolf Hitler isi consolidase puterea si predica triumful national-socialismului si al rasei ariene superioare. Max Schmeling intrase in mecanismul teribilei  masinarii de propaganda a doctorului Goebbels, fiind portretizat drept exponentul rasei superioare. Ca si in cazul intrecerii dintre atletii afro-americani  si cei germani de la Olimpiada din 1936, miza era uriasa.

Desi nu multi ar fi pariat pe mai varstnicul Max Schmeling, acesta pretindea ca gasise metoda secreta prin care il va invinge pe Joe Louis. In primele trei runde din cele douasprezece, intr-adevar, Max Schmeling a folosit in mod repetat directa de stanga, in spatele caruia si-a strecurat croseul de dreapta. Rezultatul a fost trimiterea la podea prima oara in runda a patra a lui Joe Louis, spre surpriza tuturor, prin acelasi croseu de dreapta.

Ranit apoi destul de puternic la ochi, Joe Louis a fost in cele din urma facut knock-out in runda a douasprezecea, prin aceeasi combinatie letala: directa de stanga, croseu de dreapta repetat, apoi croseu de stanga si din nou croseu de dreapta.

Asa a aratat ultima runda, a douasprezecea, din prima intalnire a lui Schmeling cu Louis, in care acesta din urma, speranta lumii noi, a fost infrant printr-un knock-out categoric.