Mendoza: cramele sunt pline de vizitatori locali si vand rezervari in avans

Poate cineva sa creada ca astazi in Argentina un restaurant sau un complex de cabane are o asteptare de doua saptamani sau o luna pentru a rezerva un loc? In plina pandemie de coronavirus, turismul vitivinicol se confrunta cu un boom in Mendoza cu clienti locali, multi dintre care se bucura pentru prima data de o masa in trepte insotite de vinuri de calitate, intr-un peisaj uluitor cu privelisti spre munti si podgorii.

Experienta, care a fost conceputa pentru turistii straini si cu valori in dolari, poate fi acum descoperita de vizitatorii din turismul intern, in prima etapa de deschidere a distantarii sociale din cauza coronavirusului.

In iunie anul trecut, Mendoza a activat restaurante si hoteluri pentru clientii care locuiesc in provincie, cu exceptia oraselor San Rafael si Malargue, care doresc sa pastreze starea de sanatate a departamentelor lor fara Covid-19.

Dar, pe langa faptul ca vizeaza oamenii din Mendoza, cramele si operatorii de turism viticol au inceput deja sa vanda pachete clientilor din afara Mendozei, atunci cand turismul intre provincii este activat.

„Vanzarile viitoare merg foarte bine. Intr-o luna de campanie, am vandut peste 500 de nopti de cazare cu sageti flexibile, pentru cand pot veni sa ne viziteze din Buenos Aires si din alte orase”, spune Managerul Hospitality al Rosell Boher Lodge, o statiune de lux in zona viticola. oras in crestere Alto Agrelo, la poalele lantului muntos Anzi.

In restaurantul sau, care se deschide vineri, sambata si duminica, totul este rezervat pana in primele zile ale lunii septembrie. Iar cele 11 vile de lux activate sunt complete pentru weekendurile urmatoare.

In crama Terrazas de los Andes, a Grupului Chandon, tocmai au adaugat cazare si degustare de vinuri la propunerea lor de restaurant, avand in vedere numarul de rezervari pe care le au. „Suntem plini de miercuri pana duminica. Am lansat o promotie de cazare in casa Terrazas, cina cu meniu de pasi asortata cu vinuri si mic dejun, la pretul de 8.900 USD pentru doua persoane”, a comentat Lorena Cepparo, manager Ospitalitate, Evenimente si Comunicare al cramei situate in Lujan de Cuyo. .

Tarife adaptate

Inainte de pandemie, 49% dintre vizitatorii turismului vitivinicol din Argentina erau nationali, 36% straini, 8% locali si 7% din restul provinciei, conform raportului din 2018 al Observatorului Vitivinicola. La nivel national, Buenos Aires s-a aflat in fruntea listei turistilor nationali, urmata de Cordoba, Orasul autonom Buenos Aires, Santa Fe si Mendoza. La nivel international, clasamentul calatorilor argentinieni din turismul vinicol a fost condus de Brazilia, urmata de Statele Unite, Canada, Anglia, restul Americii si restul Europei.

O cheie a acestui boom al turismului vitivinicol in Mendoza este reducerea costului alimentatiei sau cazarii. Pretul platit de vizitatori a fost in medie de 46 USD pentru degustari si vizite, 250 USD pentru cazare (camera dubla) si 62 USD pentru o masa la restaurantul unei crame. Odata cu inchiderea granitelor, operatorii de enoturism au fost nevoiti sa-si deschida portile intr-un nou scenariu cu clienti locali si cu venituri reduse din cauza crizei economice, iar cererea publicului a surprins.

Prima lovitura a fost data de grupul Bodegas Unidas, care a lansat un meniu promotional la 1.200 de pesos (17 dolari), care include un aperitiv, fel principal si desert, insotit de vinuri. Cu toate acestea, biletul mediu pentru a manca la o crama variaza intre 1.500 USD si 1.800 USD de persoana (25 USD). „Foarte frumos, o plimbare recomandata, mancare si bautura buna. Am fost cu cupluri de prieteni. Peisajul este frumos”, spune Graciela Morici, o mendoza care a vizitat pentru prima data o crama din Valea Uco, la 100 km sud de capitala provinciei.

Cramele insesi sunt surprinse de entuziasmul calatorilor locali pentru pranzul la restaurantele lor. „Suntem ocupati in urmatoarele doua weekenduri”, spune Mariana Cerruti, de la Bodega Andeluna , care deschide vineri, sambata si duminica la pranz. Iar cunoscutul vinificator Alejandro Vigil (Catena Zapata – El Enemigo) spune ca in restaurantul sau Casa Vigil Chachingo, care a facut furori printre brazilieni, promotiile meniului pentru Mendoza se vand in doar 24 de ore.

Prin protocol, cat timp pandemia continua, restaurantele si locurile de cazare pot ocupa doar 50% din capacitatea camerei, iar clientii trebuie sa rezerve ziua de plecare permisa in functie de completarea actului de identitate. Cramele au avantajul de a dispune de spatii ample in galerii si gradini pentru a adauga mese cu cerintele de distantare sociala si astfel sa acopere o parte din cererea generata.

De la asociatia de afaceri gastronomice si hoteliere Aegha, Noelia Sahar lauda actiunea operatorilor de enoturism de a „ajusta pretul” la turismul intern. „Multi din Mendoza care au vrut sa cunoasca aceste restaurante au putut acum sa mearga pentru prima data. Vinul a dat o putere suplimentara gastronomiei, iar Mendoza se pozitioneaza drept locul de asociere (fuziune de mancare si vinuri regionale)”.

Restaurantele cramelor din Mendoza lucreaza sub reglementari sanitare stricte pentru a evita contagierea Covid-19.

Managerul Aegha descrie turistul enogastronomic drept vizitatorul care doreste sa savureze vinul in combinatie cu mancarea si peisajul: „Este un turist caruia ii place foarte mult contactul cu natura, vrea sa cunoasca arhitectura cramelor, sa se bucure de cei privelisti impresionante si trai bun”.

Operatorii de sector sunt incantati de sosirea primaverii si verii, cand asteapta deschiderea catre turismul interprovincial. „Primim zilnic apeluri de la clienti din alte provincii, inclusiv din Brazilia, care doresc sa rezerve pentru octombrie sau cand pot calatori din nou”, spune executivul Terrazas.

Cererea de zboruri a aratat si acest interes pentru a calatori in Mendoza. Pe parcursul celor trei zile in care a durat promotia de vanzari online Hot Sale, Mendoza a fost a patra destinatie preferata de cumparatori, cu peste 5.000 de bilete vandute din septembrie incolo. Aerolineas Argentinas a raportat ca au fost vandute 4.842 de bilete de la Buenos Aires la Mendoza pentru a zbura de la 1 septembrie. Tariful este flexibil deoarece nu este inca confirmat ca puteti zbura de la acea data.

Cresterea turismului vinicol in America Latina

In Mendoza, turismul vitivinicol a fost un mare generator de venituri, noi intreprinderi si locuri de munca in ultimii ani, cu o medie de 1,2 milioane de vizitatori pe an, potrivit datelor de la Observatorul Vinoturismului al Argentinei Wine Corporation (Coviar). In Argentina, dintr-un total de 900 de crame, exista 245 deschise turismului. Mendoza este clar inainte, cu 146 de unitati de turism viticol; sunt urmati de Salta cu 21, Cordoba cu 16; San Juan cu 15 si Rio Negro cu 11.