Municipiul Arad intra in Programul pilot pentru eficienta energetica in sectorul public!

Aradul intra in  Programul pilot pentru eficienta energetica in sectorul public din Romania, initiat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Acesta este unul dintre punctele de pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local Municipal care va avea loc maine dimineata in Sala Ferdinand din Palatul Administrativ.

In data de 21 mai a avut loc la Bucresti lansarea Programului pilot pentru eficienta energetica in sectorul public din Romania, initiat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Aradul si-a aratat interesul de participare la acest program prin Scrisoarea de interes nr. 35817 din 5 iunie 2013 si a fost selectionat alaturi de alte trei orase din tara sa faca parte din acest program. Tocmai de aceea,  Consiliului Local al Municipiului Arad este chemat maine pentru a vota „aprobarea participarii Municipiului Arad la Programul pilot pentru eficienta energetica in sectorul public din Romania, initiat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Sapte scoli au fost alese in program

„In urma evaluarilor facute de reprezentantii si expertii desemnati de BERD, in cadrul vizitei pe teren efectuate in perioada 6 -7 august 2013 si pe baza informatiilor si documentatiilor prezentate de Municipiul Arad, au fost selectate sapte scoli, cu un total de douazeci de cladiri, situate in municipiul Arad, pentru includerea in acest program. Reabilitarea unor scoli din municipiul Arad prin masuri de eficienta energetica va avea un impact pozitiv asupra sistemului de invatamant, efecte benefice asupra mediului si va contribui la dezvoltarea generala a orasului din punct de vedere economic si social”, se arata intr-un comunicat remis de Primarie.

Proiectul propus pentru Municipiul Arad cuprinde un set de sapte scoli, dupa cum urmeaza: Liceul Teoretic „A.M. Guttenbrunn”, Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu”, Liceul de Arta „Sabin Dragoi”, Colegiul National „Vasile Goldis”, Scoala Gimnaziala nr. 22 „Caius Iacob”, Scoala Gimnaziala nr.5,  Scoala Gimnaziala nr. 4. 

De ce beneficiaza orasele selectate?

Conform Apelului pentru Expresia de Interes adresat oraselor din Romania care doresc sa devina partenere in cadrul noului Program ESCO de Eficienta Energetica al BERD, orasele selectate vor beneficia de:

–              asistenta tehnica gratuita pentru identificarea si pregatirea proiectelor de eficienta energetica in cladiri publice si/sau iluminat public;

–              un mecanism privat finantat de catre terti prin care investitiile in eficienta energetica vor fi efectuate de catre o companie tip ESCO (companii de servicii energetice) si care vor fi rambursate din viitoarele economii de energie;

–              facturi de energie scazute ce vor conduce la reducerea presiunii asupra bugetului public;

–              un nivel de confort sporit pentru cetateni, cum ar fi caldura si confortul din scoli, strazi mai sigure, iluminate corespunzator.