Guvernul Ponta ofera cadourile de sarbatori! Scumpeste carburantii si pune taxa pe… stalpi!

Guvernul USL condus de Victor Ponta loveste din nou in buzunarele romanilor! Carburantii se scumpesc din 2014, incluzandu-se in pret si o taxa suplimentara pentru constructia de autostrazi. Guvernul pune impozit pe “constructii speciale” si reia discutia despre posibila scadere a CAS cu 5% la jumatatea anului viitor.

Salariile nu vor creste uniform pentru toti bugetarii, insa pensiile se majoreaza cu 3,76%. Salariul minim pe economie creste cu 100 de lei, in doua transe: la 850 de lei de la 1 ianuarie si la 900 de lei de la 1 iulie. Acestea sunt concluziile negocierilor purtate de Guvern cu FMI timp de aproape doua saptamani, anuntate de premierul Victor Ponta si de ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, in aceasta seara, scrie Gandul.

Masurile pe care Guvernul le va lua pentru a se incadra in tintele bugetare negociate au fost asumate oficial dupa o intalnire tensionata intre liderii USL, in biroul lui Crin Antonescu de la Senat, urmata de discutiile finale cu reprezentantii Fondului.

Ce taxeaza Guvernul in 2014 sa aduca bani la buget

Prima masura pentru a aduce mai multi bani la buget in 2014 va fi majorarea tuturor accizelor cu rata inflatiei. In vara, Guvernul a majorat prin OUG accizele la alcool si a eliminat exceptia accizarii produselor de lux – bijuterii, ambarcatiuni, limuzine etc. Pana la adoptarea bugetului, acestea vor creste din nou. “Ca masuri de crestere a veniturilor vom indexa accizele in functie de rata inflatiei. Din fericire, a avut o cota scazuta”, a anuntat premierul Victor Ponta, citat de Gandul.

Benzina se scumpeste de doua ori: creste acciza si se aplica si una noua

In cazul combustibililor, majorarea se va aplica in doua transe. Dincolo de cresterea cu rata inflatiei, Ponta a anuntat „o acciza de 7 centi pentru un litru de combustibil pentru marile proiecte de infrastructura rutiera”. Mai exact, Guvernul a adoptat ideea lansata de liberalul Relu Fenechiu de a taxa suplimentar fiecare litru de combustibil pentru a strange la buget bani pentru constructia de autostrazi. Daca Fenechiu a facut calculele cu 10 eurocenti pe litru, Ponta a decis, dupa discutiile cu FMI sa adauge 7 centi la litru, scrie aceeasi sursa.

Majorarea ar urma sa duca, din 2014, la cresterea cu aproximativ 20 de lei a unui plin de benzina. Pretul marit la carburanti are insa efect si asupra costurilor de transport al marfurilor si, implicit, asupra costurilor finale ale produselor, in supermarket.

Impozitul pe constructii speciale. Cine va plati “pentru stalpi” si parcari

„Vom introduce un impozit pentru constructiile speciale”, a anuntat, in plus, Victor Ponta, dincolo de cresterea la 25% a redeventelor la resursele minerale, cu exceptia petrolului si a gazelor. Potrivit ministrului Finantelor, acesta va fi  platit doar de companii, urmand sa fie taxate retelele de transport, cele electrice, dar si magaziile sau depozitele exceptate pana acum de la taxare. “Este vorba de constructii detinute de persoane juridice – retele de transport, stalpi, retele electrice, depozite, magazii, care sunt scutite in prezent. Inclusiv EON, Enel, Transgaz, Romgaz, ca si companiile private. Vom stabili cat va fi, am decis principiul”, a explicat Daniel Chitoiu.

Pensiile cresc, salariile doar in anumite cazuri

Salariul minim pe economie va creste de la 1 ianuarie cu 50 de lei, pana la 850 de lei, urmand sa ajunga de la 1 iulie la 900 de lei. Pensiile vor fi indexate, fara exceptie, cu 3,76%. Nu acelasi lucru se va intampla si in cazul salariilor bugetarilor. “Nu va fi o crestere egala a salariilor pentru toti angajatii din domeniul bugetar, ci una tintita. Vom continua negocierile pentru a stabili gradul in care vor creste salariile medicilor rezidenti, ale profesorilor debutanti si ale altor categorii”, a spus Ponta, la finalul discutiilor.