10 beneficii uimitoare ale ceaiului verde

Printre numeroasele sale proprietati, ceaiul verde ne-ar putea ajuta sa prevenim diabetul, deoarece ar favoriza reglarea nivelului de zahar din sange.

Ceaiul verde este noua bautura la moda. De fapt, in Occident este cunoscut drept „ceaiul pentru slabire”. Folosit cu mii de ani in urma de Medicina Traditionala Chineza, a sosit momentul sa analizam daca beneficiile ceaiului verde au sau nu sustinere stiintifica.

Se crede ca oxidarea sa usoara este responsabila pentru faptul ca frunzele de ceai mentin o proportie mai mare de substante antioxidante decat alte soiuri precum ceaiul negru, dar pentru ce sunt antioxidantii? Este adevarat ca consumul de ceai verde ajuta la mentinerea pielii netede si fara riduri? Continuati sa cititi si aflati.

Beneficiile ceaiului verde

Dupa cum am mentionat deja, ceaiul verde face parte din culturile asiatice de cateva secole unde este folosit ca remediu natural impotriva oboselii, asteniei si chiar pentru a pierde in greutate.

Asta pentru ca este o bautura bogata in antioxidanti, in principal polifenoli, care ar aduce beneficii organismului prin combaterea asa-numitilor radicali liberi, substante capabile sa genereze stres oxidativ si sa afecteze organismul provocand diverse boli.

Institutul National al Cancerului (INC) se refera la activitatea polifenolilor din ceaiul verde asupra radicalilor liberi. Ei explica literal ca:

„Printre numeroasele lor activitati biologice, polifenolii predominanti din ceaiul verde (EGCG, EGC, ECG si EC) si teaflavinele si tearubiginele prezente in ceaiul negru au proprietati antioxidante.

Aceste substante chimice, in special EGCG si ECG, au o activitate considerabila de captare a radicalilor liberi si pot proteja celulele de deteriorarea ADN-ului cauzata de speciile reactive de oxigen.”

1. Ceaiul verde este bogat in antioxidanti

Antioxidantii sunt compusi chimici care sunt responsabili pentru combaterea altor molecule, cum ar fi radicalii liberi. Ceaiul verde este o sursa bogata de antioxidanti si din acest motiv, este considerat un aliat pentru prevenirea imbatranirii premature a pielii.

2. Ar putea ajuta la prevenirea cancerului

Institutul National al Cancerului (NIH) afirma pe site-ul sau ca compusii din ceaiul verde, cum ar fi teaflavinele, theubriginele si polifenolii, inhiba proliferarea celulelor tumorale si induc apoptoza, cel putin conform datelor obtinute in studii de laborator.

Pe de alta parte, cercetatorii au obtinut rezultate pozitive asupra actiunii ceaiului verde de a activa enzimele de detoxifiere care ar putea proteja impotriva dezvoltarii diferitelor tumori in organism.

Desi rezultatele nu sunt concludente, diversele investigatii indica unele beneficii ale ceaiului verde care ar putea fi interesante pentru a preveni aparitia celulelor tumorale.

3. Ar promova sanatatea inimii

O investigatie efectuata de Academia Chineza de Stiinte Medicale din Beijing a indicat ca continutul sau de antioxidanti regleaza nivelul de colesterol rau din sange si il impiedica sa se depuna in vasele de sange.

Intrucat Societatea Spaniola de Medicina Interna a subliniat ca exista o relatie intre colesterol si riscurile cardiovasculare, se considera ca consumul regulat de ceai verde ar putea reduce riscul de a suferi un infarct si alte probleme legate de sanatatea cardiovasculara.

4. Ar imbunatati sanatatea ficatului

Ficatul este organul responsabil cu filtrarea toxinelor care se acumuleaza in sange si care pot afecta sanatatea. Prin urmare, daca acest organ nu functioneaza corespunzator, excesul de toxine ar putea avea un efect negativ asupra restului corpului.

Specialistii in medicina alternativa recomanda sa bei o cana de ceai verde pe zi pentru a reduce inflamatia si a contribui la buna functionare a ficatului. In plus, consumul regulat de ceai verde ar ajuta la prevenirea daunelor cauzate de substantele toxice. Nu am gasit studii care sa confirme aceste afirmatii.

5. Ar stimula metabolismul

O publicatie intitulata  Catechine de ceai verde, cofeina si reglementare a greutatii corporale a subliniat ca consumul de ceai verde ar ajuta la eliminarea toxinelor, la pierderea in greutate si la mentinerea unei greutati corporale sanatoase. 

Catechinele si cofeina prezente in ceaiul verde ar actiona asupra grasimilor, oxidandu-le si, prin urmare, favorizand arderea lor.

6. Ar promova o buna digestie

Ceaiul verde, desi nu este laxativ, poate ajuta la reducerea gazelor, balonarii si a altor probleme digestive. Datele despre aceasta nu sunt clare, dar utilizarea sa in acest scop este larg raspandita in China si Japonia.

7. Ar ajuta la prevenirea diabetului

Proprietatile acestui ceai ar putea ajuta la controlul nivelului de zahar din sange pentru a preveni diabetul, prin imbunatatirea metabolismului glucozei.

De fapt, cercetarile de la BMC Pharmacology au aratat ca ceaiul verde ar putea ajuta la prevenirea dezvoltarii diabetului de tip 1, precum si la controlul diabetului de tip 2.

8. Ar imbunatati sanatatea orala

In medicina traditionala chineza, ceaiul verde a fost folosit ca protector dentar. Un studiu din 2017 a confirmat proprietatile antibacteriene ale ceaiului verde, care ar putea ajuta la prevenirea infectiilor orale, pe langa utilizarea sa pentru a ajuta la controlul problemelor de respiratie urat mirositoare.

Asadar, daca aveti halitoza, ar putea fi convenabil sa incepeti sa beti ceai verde pentru a rezolva aceasta problema enervanta. Pe de alta parte, va veti proteja dintii si gingiile de boli.

9. Ar ajuta la prevenirea artritei

Cercetarile in vitro au descoperit ca ceaiul verde are o actiune analgezica si antiinflamatoare care ar putea fi utila in ameliorarea disconfortului cauzat de inflamatie.

De exemplu, medicina naturista recomanda consumul acestuia ca acompaniament la tratamentul artritei reumatoide si a altor tipuri de boli inflamatorii.

Consumul acestui ceai ar putea ajuta la stoparea raspunsului inflamator, precum si la degradarea cartilajului la persoanele care sufera de acest tip de boala. Aceasta credinta nu a fost sustinuta.

10. Ar intari sistemul imunitar

Continutul sau de antioxidanti adaugat vitaminelor si mineralelor sale fac din acest ceai un aliat interesant pentru sistemul imunitar, asa cum se explica in articolul Efecte benefice ale ceaiului verde: o revizuire a literaturii .

Beneficiile ceaiului verde: consultati-va medicul

Consumul de ceai verde ar putea fi benefic pentru a proteja organismul de radicalii liberi. Cu toate acestea, aportul acestei infuzii nu trebuie considerat ca un tratament impotriva unei anumite boli.

Daca suferiti de diabet, colesterol sau orice alta afectiune, urmati indicatiile medicului dumneavoastra si consultati-l cu privire la posibilele beneficii ale ceaiului verde pentru sanatate.