Somajul la minimum in Statele Unite si la maximum in zona euro

Rata somajului in SUA a scazut la 7,8% in septembrie, de la 8,1% in august, fiind cel mai redus nivel ianuarie 2009, iar angajatorii americani au creat un numar de 114.000 de noi locuri de munca, peste estimarile analistilor, arata cifrele oficiale publicate de guvernul american, transmit Reuters si AP.

Analistii se asteptau ca in septembrie angajatorii americani sa creeze 113.000 noi locuri de munca. Departamentul Muncii a revizuit datele privind angajarile in iulie si august, indicand ca au fost create cu 86.000 mai multe locuri de munca decat s-a raportat initial. In septembrie a fost pentru prima data din ultimii aproape 4 ani cand rata somajului a scazut sub 8%.

Situatia economiei si somajul vor juca un rol major in campania prezidentiala. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial doar un singur presedinte american, Ronald Reagan, a reusit sa castige un al doilea mandat la Casa Alba pe un fond al ratei somajului mai mare de 6%.

Cresterea economiei Statelor Unite in trimestrul doi din 2012 a fost mult mai slaba decat s-a estimat initial, din cauza secetei care a redus stocurile si ar putea afecta si evolutia din actualul trimestru, pe fondul incetinirii activitatii industriale.

In perioada aprilie-iunie 2012, PIB-ul SUA a crescut in ritm anual cu doar 1,3%, cel mai lent ritm de crestere din trimestrul trei din 2011 si in scadere fata de estimarea de luna trecuta, de 1,7%, conform datelor finale publicate in 27 septembrie de Departamentul Comertului. Ritmul de cresterea al economiei de 1,3% este prea scazut pentru reducerea somajului, considera analistii.

In acelasi timp insa, rata somajului in zona euro a ramas in luna august 2012 la nivelul record de 11,4% din populatia activa, la fel ca si in luna iulie 2012, pentru care cifrele initiale a fost revizuite in sus la 11,4% de la 11,3%.

Situatia este similara in Uniunea Europeana, unde rata somajului a ramas stabila la nivelul record de 10,5% din populatia activa. Si in UE cifrele initiale a fost revizuite in sus la 10,5% de la 10,4%. In timp ce Romania se situeaza sub media din UE cu o rata a somajului de 7,1%.

De asemenea, este pentru a 16-a luna consecutiv in care rata somajului in zona euro este mai mare de 10%. In decursul ultimului an, 2,144 milioane de persoane au ingrosat randurile somerilor in zona euro care numara in prezent 18,196 milioane someri.

In randul statelor membre UE, Spania se situeaza de departe pe primul loc cu o rata a somajului de 25,1%, urmata de Grecia unde somajul se situa la 24,4% in luna iunie. Diferente semnificative se constata intre tarile din sudul Europei si cele din nord. Cele mai scazute rate ale somajului se inregistreaza in Austria (4,5%), Luxemburg (5,2%), Olanda (5,3%) si Germania (5,5%).