Sindicatele si patronatele cer Guvernului preluarea ANOFM

Guvernul se confrunta din nou cu o serie de critici dure, de aceasta data din partea sindicatelor si patronatelor, care cer preluarea Agentiei Nationale a Ocuparii Fortei de Munca (ANOFM), in vederea unei gestionari mai eficiente a fondurilor. Prin urmare, cele cinci confederatii sindicale si cateva dintre confederatiile patronale au incheiat astazi un acord prin care solicita Guvernului sa ia in considerare propunerea lor si sa incurajeze dialogul social.

Unul dintre cei care sustin aceasta idee cu indarjire, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, considera ca preluarea acestei structuri este absolut necesara in aceste conditii, pentru utilizarea optima a banilor alocati: “Ne putem inspira din tarile vest europene, o eventuala preluare ar dura intre 6 si 12 luni, fiind necesare cel putin 6 luni pentru aparitia cadrului legislativ.”

Factorul declansator al acestei actiuni este legat de nemultumirile organizatiilor sindicale si patronale, care invoca lipsa de interes a Guvernului fata de dialogul social. Mai exact, acestea sunt nemultumite de faptul ca, prin adoptarea Legii 62/2011, Guvernul a lasat dialogul social in afara contextului european stabilit de Uniunea Europeana prin tratate si fara a respecta conventiile Organizatiei Internationale a Muncii. O alta nemultumire a sindicatelor si patronatelor este reprezentata de suprimarea prin lege a contractului colectiv de munca la nivel national, ceea ce a impiedicat obtinerea reprezentativitatii partenerilor sociali si implicit la imposibilitatea de a stabili o serie de negocieri colective. Functionarea comitetelor sectoriale este o alta frustrare a liderilor sindicali, care reclama faptul ca neregulile de la nivelul acestor comitete afecteaza activitatea intregii agentii.

Presedintele Patrorom, Ioan Niculae, a motivat propunerea pentru Guvern ca fiind una necesara avand in vedere ca dialogul social nu este promovat la nivelul institutiilor tripartite: “Procesul dialogului social nu mai este unul tripartit, responsabil, care sa conduca la pacea sociala. Din cauza modificarilor aduse la Consilul Economic si Social prin Legea 62/2011, mai precis prin neinlocuirea partii neguvernamentale cu reprezentanti ai societatii civile si modificarile facute de unele confederatii patronale obediente Guvernului, nu se mai poate vorbi de un dialog social tripartit, ci mai degraba de un dialog civic bipartit”.

Bogdan Hossu reproseaza Guvernului ca, in ciuda faptului ca patronatele si sindicatele au cerut reaplicarea somajului tehnic si in 2011, aceasta masura nu a fost adoptata, ceea ce a provocat pierderea a peste 40.000 de locuri de munca, deteriorarea relatiilor dintre angajatori si angajati a indus un somaj de lunga durata. Ramane de vazut daca Guvernul lui Emil Boc va lua in considerare doleantele patronatelor si cat de eficienta se va dovedi aceasta preluare administrativa.