Sute de mii de pensionari VOR DA IN JUDECATA STATUL ROMAN

Peste 2 milioane de pensionari sunt afectati de impozitarea pensiilor cu 5.5%. Deciziile Curtii Constitutionale cu privire la aplicarea acestui procent pentru asigurarile de sanatate au creat multe nelamuriri din punct de vedere juridic. Mai exact, nu se precizeaza ce se va intampla cu sumele retinute deja in baza dispozitiilor declarate neconstitutionale si nici nu se face referire la  procesele care sunt pe rol. Aceste procese au fost initiate inca din 2011 de pensionari in scopul restituirii contributiilor retinute ilegal.


Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului a organizat o dezbatere pe aceasta tema, la care au participat reprezentanti ai institutiilor statului, reprezentanti ai societatii civile, specialisti in domeniu precum si pensionari.

“Am considerat ca este necesara o dezbatere cu avocati, juristi si asociatii de pensionari pentru a-i ajuta pe cei vizati, in speta cetatenii tarii, pensionari, si a-i ghida in hatisul legislativ in vederea obtinerii drepturilor banesti, luate deja. Noi ne punem la dispozitia lor printr-o actiune care se va face in nume personal pentru ca drepturile banesti sunt niste drepturi individuale. Modelul de actiune va fi pus la dispozitia lor pe site-ul fundatiei. De asemenea, vom notifica Guvernul Romaniei pentru ca in 45 de zile, asa cum spune legea sa modifice dispozitiile declarate neconstitutionale. In caz contrar, vom actiona in instanta pentru a oblige executivul  sa-si indeplineasca obligatiile legale si sa ajute pensionarii in obtinerea drepturilor lor” a declarat pentru Ghimpele directorul executiv FACIAS, Oana Florea.

Specialistii din domeniul juridic, prezenti la eveniment, au dezbatut posibilitatile de a veni in sprijinul pensionarilor.

“Pensionarii au sanse sa-si recupereze acest prejudiciu. Recuperarea se va face. Dar in sens? Daca se va pune presiune pe Guvern, sub toate aspectele, Guvernul va incerca sa dea inapoi ceea ce a luat si a folosit, va da fara dobada si ii va da in timp. Sigur, in fiecare zi conform statisticilor mor un numar impresionant de pensionari. Sunt circa 10.000 de oameni care mor, nu stiu daca zilnic, sau saptamanal, marea majoritatea sunt pensionari. Deci ganditi-va daca recuperarea se va face in doi sau trei ani. In doi ani de zile poate ca o treime din ei nu mai apuca aceasta recuperare de prejudiciu. Din pacate pensionarii nostri au devenit cei mai saraci si cei mai umili oameni si din punct de vedere moral si din punct de vedere pecuniar. Ori asta nu este normal intr-un stat. Ce stat se mandreste ca transpune in mizerie marea majoritate a oamenilor in varsta.”, a declarat juristul Liviu Sipica.

Pensionarii au punctat asupra importantei celor cateva procente in traiul de zi cu zi.

“Acei 5.5% erau bacania pe luna respectiva, ulei, zahar, orez, cartofi, fasole, toata bacania, poate chiar si ceva mezeluri. Erau importanti pentru mine si pentru alti pensionari cu o pensie modesta”, a declarat pentru Ghimpele un participant la eveniment.

FACIAS a solicitat inca din 2011 instantei de judecata interpretarea si aplicarea corecta a Ordonantei de Urgenta referitoare la contributia CAS pensii, precum si caracterul neconstitutional al acestui act normativ. Actiunea FACIAS a fost atunci respinsa de Curtea de Apel Bucuresti ca inadmisibila, iar exceptia de neconstitutionalitate depusa de FACIAS nu a mai fost trimisa la Curtea Constitutionala.