Concert simfonic la Iasi cu ocazia implinirii a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Elysee

Centrul Cultural German Iasi si Institutul Francez din Iasi ii invita pe ieseni vineri, 18 ianuarie, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat „Moldova” la un concert simfonic organizat cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la semnarea Tratatului franco-german de la Elysee. Orchestra filarmonicii iesene va fi condusa cu aceasta ocazie de catre dirijorul francez Olivier Robe, iar solista va fi violoncelista germana Judith Ermert. Programul va fi compus din lucrari de Ravel, Bruch, Saint-Saens si Brahms.

Olivier Robe

Format de legendarul profesor de orchestra Jorma Panula, tanarul dirijor francez a avut ocazia sa conduca numeroase orchestre europene, precum Orchestra de camera din Berlin (orchestra compusa, printre altii, din muzicieni ai Filarmonicii berlineze), Collegium Musicum din Siegen, Orchestra simfonica din Vaasa, Orchestra de camera din Amsterdam, Orchestra simfonica din Kuopio, Orchestra simfonica din Moscova, Orchestra simfonica din Trondheim, Pori Sinfonietta, Orchestra simfonica din Dubrovnik, Orchestra Giovanile Italiana, Orchestra Simfonica din Nurnberg si Orchestra simfonica din Bacau.

Judith Ermert

Cariera violoncelistei germane Judith Ermert, care traieste in Belgia, a inceput devreme: inca din timpul studiului la Folkwang, in Essen, a iesit in evidenta prin castigarea mai multor burse. Artista a sustinut inca de la varsta la 26 de ani solouri in cadrul Filarmonicii din Berlin. La 27 de ani si-a inceput activitatea de profesor in cadrul Conservatorului din Gent (Belgia), unde conduce si astazi o clasa internationala de violoncel. Pe langa aceasta, Judith Ermert sustine in mai multe tari europene cursuri de interpretare si este membru fondator si vicepresedinte ESTA (European Stringteachers Association) din Belgia.

“Intrucat cei doi sunt fericiti casatoriti unul cu celalalt, ceea ce implica, de asemenea semnarea unui contract, invitatii nostri pot fi considerati ca fiind aproape ideea personificata a tratatului Elysee, dand astfel o nota simbolica importanta evenimentului”, spun organizatorii intr-un comunicat de presa.

Tratatul de la Elysee

Intensitatea și diversitatea cooperarii franco-germane in politica, comerț, educație și cultura sunt de neegalat. De mai bine de cincizeci de ani, cooperarea dintre cele doua tari, care odata au fost inamice, a crescut; in același timp, ea reprezinta fundamentul integrarii europene și i-a servit ca forța motrice.Prima intalnire dintre cancelarul Konrad Adenauer și președintele francez Charles de Gaulle a avut loc la casa privata a acestuia din urma, de la Colombey-les-Deux-Eglises, in septembrie 1958.

Tratatul franco-german de prietenie a fost semnat de catre cei doi sefi de stat pe 22 ianuarie 1963, la Palatul Elysee din Paris. Acordul obliga ambele guverne sa se consulte cu privire la toate aspectele importante ale politicii externe, politicii de securitate, activitatilor care au ca public predilect tinerii și politica culturala. De asemenea, au fost stabilite la nivel guvernamental intalniri la intervale regulate.

De la acea data, sefii statelor francez si german au pastrat o relație puternica, de multe ori considerata ca fiind motorul Uniunii Europene.Printre consecințele directe ale Tratatului sunt crearea Oficiului Franco-German pentru Tineret (l’Office franco-allemand pour la jeunesse/Deutsch-Franzosisches Jugendwerk), scolilor franco-germane și infrațirea dintre numeroase orase, scoli si regiuni franceze si germane.

Din septembrie 2012 pana in iulie 2013 au loc numeroase si diverse evenimente la nivel oficial, dar si civil, cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la semnarea Tratatului Elysee.

Concertul organizat de cele doua institutii culturale doreste sa aminteasca de prietenia franco-germana si sa fie un prilej de sarbatoare alaturi de prietenii romani din Iasi.