Victor Ponta: Nici vorba de demisie!

La plecarea de la Bruxelles, premierul Victor Ponta a declarat, raspunzand presei straine, ca nu va demisiona din fruntea guvernului. Seful Executivului a spus ca ceea ce s-a anuntat in privinta acuzatiilor de plagiat la adresa sa reprezinta o decizie politica si ilegala luata de apropiatii presedintelui ca represalii pentru participarea sa la Consiliu.

“Ce s-a anuntat astazi ( n.r. vineri) este o decizie politica si ilegala, luata de apropiatii Presedintelui ca represalii pentru participarea mea la Consiliul European. Voi dovedi in fata Comisiei de Etica a Ministerului Educatiei ca am respectat toate regulile! Nu renunt la lupta pe care am inceput-o din cauza acestor atacuri. Nici vorba de demisie!”, a precizat Victor Ponta.

Acuzatii de plagiat

Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) s-a intrunit vineri pentru a analiza lucrarea de doctorat a premierului Ponta. Dupa o sedinta de cateva ore, reprezentantii institutiei au decis ca acuzatiile de plagiat sunt fondate si au propus Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor. Decizia Consiliului a fost luata prin votul celor 13 membri prezenti din totalul de 21. Verdictul Consiliului a venit in conditiile in care, in urma cu cateva zile, Ponta a declarat unor ziaristi straini ca daca se dovedeste ca a plagiat isi da demisia din functia de sef al guvernului.

Marius Andruh, presedinte CNATDCU, a explicat ca lucrarea a fost analizata, fila cu fila, fiind vorba de un volum de 307 pagini, constatandu-se ca 85 dintre acestea sunt copieri fara indicarea sursei, foarte usor de detectat. In ce priveste bibliografia lucrarii de doctorat a lui Ponta (“Curtea Penala Internationala”), in cazul a aproape 40 de pagini ale tezei nu a fost mentionata sursa.

Andruh a afirmat ca exista mai multe genuri de plagiat: de la cel ‘subtil’, care preia idei ce pot fi apoi reformulate, pana la plagiatul de tip ‘copy paste’ care preia sursele si care este cel mai usor de detectat. ” Teza de doctorat a fost analizata din cel de-al doilea punct de vedere. Nu trebuie sa fii specialist in drept ca sa depistezi ca au fost preluate texte fara a fi mentionate sursele. Am dorit sa utilizam sursele directe. Am solicitat Universitatii Bucuresti si pentru acest caz si pentru altele, iar de la Facultatea de Drept am primit o copie conforma cu teza de doctorat”, a precizat  oficialul CNATDCU.

Reprezentantul Consiliului a mai spus ca activitatea institutiei pe care o reprezinta trebuie sa fie disociata de orice implicare politica a fiecaruia dintre membrii si a precizat ca asupra sa nu au existat presiuni “directe sau indirecte”.

Liviu Pop : “ Decizie nula”

In timp ce Consiliul dezbatea problema interimatului, Liviu Pop isi incheia mandatul de la Ministerul Educatiei emitand un hotarare de reorganizare a CNATDCU.

Potrivit Ordinului emis de Pop si publicat vineri in Monitorul Oficial, numarul membrilor Consiliului general al CNATDCU este de maximum 45. Consiliul general este condus de un presedinte si trei vicepresedinti, cate unul provenit din institutiile de invatamant superior, Academia Romana si institutiile nationale de cercetare dezvoltare, care sunt si membri ai Consiliului general. Conducerea Consiliului general este numita de ministrul Educatiei. “In Romania sunt peste 60 de universitati. Acest Consiliu general este un for foarte important. Nu este normal cum suntem astazi – 25% din membrii acestui Consiliu sa provina de la o singura universitate, fiind peste 60 de universitati in Romania. Am spus ca maxim 45 pot sa se regaseasca in acest consiliu. Astazi, ordinul spunea ca maxim 21 de persoane pot sa fie in aceasta comisie, au fost 20, noi am marit pana la 45 pentru a putea functiona”, a explicat Pop masura luata.

Avand in vedere aceste schimbari care au intervenit in modul de functionare al CNATDCU, Pop a precizat ca toate deciziiile luate vineri a Consiliului General al CNATDCU sunt nule, intrucat nu a fost intrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca sedinta sa fie statutara.