Protestele violente de saptamana trecuta din diferite parti ale Egiptului sunt varful aisbergului cu care se confrunta presedintele Abdel Fattah al Sisi cu planul sau de liberalizare economica si revizuire a subventiilor. Sunt proteste larg raspandite care, in acest caz, au avut de-a face cu anuntul ca subventiile pentru paine vor fi revizuite si, in practica, s-au incheiat pentru o mare parte a populatiei.
Guvernul asigura ca reforma rationalizarii este o masura necesara pentru combaterea coruptiei si nu intentioneaza sa reduca subventia. Un ministru a sugerat ca multi brutari se imbogatesc in detrimentul saracilor si al statului si a anuntat ca problemele de penurie vor fi rezolvate in curand.
Aproximativ 70 de milioane de egipteni au dreptul sa primeasca ratii de paine. Fiecare familie egipteana are un card care le permite sa primeasca cinci paini pe zi pentru fiecare membru al familiei la un pret care este apoi completat de stat brutarilor. Totusi, este dovedit ca este obisnuit ca brutarii sa vanda paine pe piata neagra in proportii mari.
Astfel, statul le plateste miliarde de lire egiptene la care nu au dreptul. Dar in timp ce multi brutari devin bogati sau aproape imbogatiti, sectoarele cele mai defavorizate pierd subventia, iar acest lucru provoaca disconfort in tara si ingrijorare in randul autoritatilor.
Potrivit diferitilor economisti, statul nu poate mentine nivelul subventiilor pe care le-a mentinut pana acum. Anul in curs va fi decisiv pentru Egipt, un an greu in care firul slab care mentine stabilitatea sociala poate fi rupt, deoarece subventiile vor continua sa fie reduse, conform planurilor guvernamentale.
In timp ce protestatarii ies in strada, indicatorii macroeconomici se misca in teritoriu pozitiv. Lira egipteana, care in noiembrie a fost schimbata la 9 fata de dolar, a scazut la 20 si mai recent si-a revenit la 16. Multi economisti insista ca indicatorii vor continua sa se imbunatateasca, dar nu pot spune daca guvernul va putea rezista. tensiunile sociale puternice.
Motivele de protest abunda. Pretul unui kilogram de carne, care pana acum cateva luni costa cateva zeci de lire sterline, a urcat vertiginos la peste o suta. In momentul de fata, cei mai saraci oameni sunt cei care sufera consecintele eliberarii lirei, intrucat la nivel macroeconomic chiar si rezervele de dolari, care pana in noiembrie au scazut si au scazut necrutator, au inceput sa se redreseze.
Unii compara situatia actuala cu cea din 1977, cand Egiptul a inceput sa reduca subventiile provocand un mare val de proteste care au fost reprimate cu moartea a zeci de oameni. Pana la urma, guvernul a trebuit sa restabileasca rationalizarea pentru a restabili calmul, situatie care s-ar putea repeta patruzeci de ani mai tarziu.
Cele mai recente date despre inflatie sunt alarmante. Cifrele din februarie, care tocmai au fost facute publice, indica ca inflatia anuala este de 31,7 la suta. In noiembrie, presedintele Sisi a liberalizat lira si a redus subventiile pentru combustibil pentru a obtine un imprumut de 12 miliarde de dolari de la Fondul Monetar International.
Reformele economice erau un imperativ al FMI si Sisi nu avea prea mult spatiu de manevra avand in vedere ca problemele sale politice cu Arabia Saudita ajunsesera la un punct insuportabil si Cairo nu mai putea cere vecinilor sai bogati mai multi petrodolari.
Din noiembrie, lira s-a depreciat cu peste 50 la suta fata de dolar, desi semnele de redresare indica faptul ca ajustarile ajuta la ceva, ceea ce cu siguranta va fi adevarat daca guvernul va reusi sa tina sub control tulburarile sociale. Inflatia din ultimele luni nu are nicio paralela in istoria Egiptului, cu exceptia a ceva similar care a avut loc in anii 1986 si 1987.
In prezent, pretul alimentelor este cu 41,7% mai mare decat anul trecut, in timp ce pretul puiului este cu 34,6% mai scump decat in urma cu un an. Aceste date intaresc ideea ca guvernul lui Sisi se uzeaza si s-ar putea inrautati daca economia nu se imbunatateste rapid Egiptul nu este doar o alta tara araba. Influenta sa politica este necesara pentru a mentine stabilitatea in Orientul Mijlociu. Un Egipt slab, asa cum este acum, contribuie la instabilitatea regionala si o cadere a Sisi ar putea avea consecinte dezastruoase dincolo de granitele acestei tari.