Coloana Victoriei din Berlin, un simbol al orasului

Coloana Victoriei din Berlin este unul dintre cele mai reprezentative locuri din capitala Germaniei. Situata in centrul orasului si cunoscuta sub numele de Siegessaule in germana, este o coloana inalta de 69 de metri care se ridica deasupra unui sens giratoriu din parcul Tiergarten. 

Istoria Coloanei Victoriei din Berlin

Coloana Victoriei din Berlin a fost construita in 1874. Scopul ei a fost de a comemora victoria Prusiei si Austriei impotriva Danemarcei in Razboiul Ducatelor. Conflictul a avut loc in 1864 si s-a incheiat cu Tratatul de la Viena.

La sfarsitul constructiei, monumentul a ajuns sa sarbatoreasca mai mult de o victorie. La cele de mai sus s-au adaugat victoria in Razboiul de sapte saptamani impotriva Austriei in 1866 si razboiul franco-prusac impotriva Imperiului lui Napoleon al III-lea.

Pentru a sarbatori aceste trei victorii, au fost ridicate trei segmente, care se termina cu o sculptura in bronz, desi al patrulea a fost adaugat ulterior. Aceasta sculptura a fost realizata de Fiedrich Drake si are 8,3 metri inaltime. O reprezinta pe Victoria, zeita romana, cu o coroana de lauri, un vultur si simbolul Crucii de Fier.

Evolutia Coloanei Victoriei

Coloana a fost amplasata initial in fata Parlamentului,  in mijlocul Pietei Republicii, Konigsplatz. Cu toate acestea, in timpul Germaniei naziste a avut loc remodelarea orasului Berlin. Cu aceasta, statuia a trebuit sa fie mutata in locatia actuala, sensul giratoriu din parcul Tiergarten. Cele mai importante cinci strazi ale orasului converg acolo.

In plus, Coloana Victoriei a fost capabila sa reziste la numeroase conflicte militare. Cea mai importanta a fost Batalia de la Berlin, care a avut loc in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Franta a incercat sa demoleze monumentul, dar americanii l-au impiedicat, desi au eliminat unele reliefuri de pe coloana.

Interesul turistic al monumentului

Coloana Victoriei din Berlin este cunoscuta in mod popular ca „Manul de Aur” sau Goldenelse (Elizabeta de Aur). Dupa un total de 285 de pasi, ajungi la un punct de belvedere unde te asteapta privelisti minunate ale Berlinului.

Astazi coloana este inconjurata de patru blocuri de gresie. Fiecare dintre ele reprezinta o victorie impotriva unei parti inamice. La baza se afla tunurile rechizitionate din armata lui Napoleon. Si, de asemenea, de-a lungul coloanei sunt cateva gravuri ale lui William I al Prusiei si Otto von Bismarck.

Orele de vizitare si tarifele

Coloana Victoriei din Berlin este una dintre vizitele esentiale pentru fiecare turist care calatoreste in oras. Orele de vizitare sunt sezoniere. Din noiembrie pana in martie, programul este de luni pana vineri de la 10:00 la 17:00, iar sambata si duminica de la 10:00 la 17:30. Din aprilie pana in octombrie se deschide de luni pana vineri de la 9:30 la 18:30, iar in weekend de la 9:30 la 19:00.

Pretul vizitei este de 3 euro. Vizita include urcarea scarii in spirala pana in varf si vizualizarea gravurilor si mozaicurilor din interior. Odata ajuns in varf, daca priviti spre est, puteti vedea Poarta Brandenburg, Turnul TV si Reichstag.

Va spunem cum sa ajungeti acolo

Dupa cum am subliniat, Coloana Victoriei din Berlin este situata in Tiergarten. Este granita dintre Mitte si Charlottenburg, doua dintre cartierele din interiorul orasului. Prin urmare, ajungerea acolo nu are complicatii.

In acelasi sens giratoriu se afla o statie de autobuz, iar in gradinile din jur sunt gari. Pentru a merge cu autobuzul, puteti lua 100, 106, 187 si N26 si puteti cobori la Grosser Stern. Puteti lua si metroul, linia 9, care opreste la Hansaplatz. Si poti merge cu trenul, luand liniile 7, 5 sau 75, coborand la S-Bahn.

In cele din urma, daca va aflati in centrul Berlinului, puteti merge prin tunelurile pietonale pana ajungeti la acelasi sens giratoriu. Drumul este placut si vei face cunostinta cu cele mai importante strazi ale capitalei Germaniei.

Istoria Coloanei Victoriei din Berlin trezeste mereu interesul turistilor care vin acolo sa o vada. Nu ezitati sa il includeti in lista dvs. de lucruri de vazut in capitala Germaniei. Vederi de vis si sute de ani de istorie va asteapta.