Guvernul pregateste o lege pentru accelerarea blocarii conturilor bancare legate de spalare de bani sau terorism

Guvernul intentioneaza sa aprobe o norma cu putere de lege pentru aplicarea imediata a sanctiunilor impuse de Consiliul de Securitate al ONU impotriva utilizarii si miscarii fondurilor in domeniul terorismului.

Prin aceasta initiativa, Guvernul urmareste sa aprobe un regim tranzitoriu care sa inghete aproape imediat conturile bancare ale celor suspectati de spalare de bani si terorism localizate de ONU si sa ofere o mai mare securitate juridica entitatilor in fata blocajelor de conturi si fonduri bancare.

Aceasta este una dintre imbunatatirile pe care Executivul spera sa le poata intreprinde odata cu formarea Guvernului si odata cu inceperea legislaturii, in ciuda faptului ca International Financial Action Task Force (FATF) plaseaza Spania drept cea mai buna tara in componenta de reglementare si tehnica. in ceea ce priveste prevenirea si lupta impotriva spalarii banilor si finantarii terorismului si in „top 5” in ceea ce priveste eficacitatea masurilor implementate si constata o imbunatatire a recomandarilor sale.

Acest lucru rezulta din rezultatele evaluarii ulterioare din cel de-al cincilea an efectuata de FATF privind sistemul spaniol de prevenire si combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului, care arata o imbunatatire a Spaniei in doua dintre recomandari, astfel incat respecta 38 din totalul de 40 realizat de entitatea interguvernamentala.

Analiza subliniaza ca Spania este o tara de referinta si continua sa se imbunatateasca in prevenirea si lupta impotriva spalarii banilor si o plaseaza printre cele mai bune tari din lume pentru sistemul sau de prevenire si eficacitatea in combaterea acestor amenintari.

Printre punctele forte se remarca schema de coordonare institutionala, configurata prin comisia de spalare a banilor si la care participa comunitatile autonome si diferitele ministere cu competente in domenii economice, precum si prin schema unitatii de informatii financiare incadrate in autoritatea de supraveghere a prevenirii. a spalarii banilor (Sepblac) si de sistemul de investigare si supraveghere care decurge din cadrul institutional.

Raportul FATF a analizat trei rezultate imediate, dintre care ridica doua dintre recomandari de la „moderat” la „substantial”, desi mentine ratingul uneia dintre ele ca fiind moderat. Aceasta recunoastere reflecta faptul ca Spania se bucura de un sistem institutional si financiar „atractiv si sigur” pentru investitori si are repercusiuni asupra relatiilor financiare si comerciale cu restul lumii, prin scaderea costurilor, potrivit surselor din Ministerul Economiei.

Masurile din sectorul privat se imbunatatesc

Cea mai relevanta imbunatatire a avut loc in „rezultatul imediat 4” legat de masurile preventive, deoarece FATF a verificat progresul in masurile de dezvaluire de catre sectorul privat (institutii financiare, avocati, agenti, companii si profesionisti non-financiari, printre altele) cu privire la riscurile de spalarea banilor si finantarea terorismului.

Printre masurile care au condus la cel mai bun rating in aceasta recomandare se numara initiativele de diseminare in ateliere de informare pe tipologii si activitati infractionale specifice si riscuri geografice; Initiativele de instruire public-private ale Sepblac pentru fortele de securitate, supraveghetori si sectorul privat; un ghid privind obligatiile fata de tarile cu risc ridicat; ghidul Sepblac privind coruptia sau altul privind respectarea relatiilor cu clientii sau buna practica in aplicarea listelor de persoane supuse sanctiunilor internationale.

La aceasta se adauga orientarile publice ale comisiei privind vanzarea pietrelor si metalelor pretioase, intensificarea masurilor de control si supraveghere, in special in sectoarele nefinanciare, si organismul centralizat de prevenire a spalarii banilor a notarilor si registratorilor, impreuna cu activitati de formare a baroului.

Arme de distrugere in masa

Celalalt aspect in care Spania s-a imbunatatit este „rezultatul imediat 11” privind eficienta prevenirii persoanelor si entitatilor implicate in proliferarea armelor de distrugere in masa de a strange, deplasa si folosi fonduri, in conformitate cu rezolutiile relevante ale Natiunilor Unite. Consiliu de Securitate.

„Spania a demonstrat ca, fie prin investigatii ale politiei, fie prin supravegherea entitatilor raportoare, acestea ii pot identifica si perturba pe cei care incearca sa se sustraga la sanctiunile de finantare a proliferarii”, a spus el.

Surse din economie au explicat ca imbunatatirea in acest punct se datoreaza instituirii mai multor mecanisme de coordonare, cu intarirea consiliului interministerial in materie de aparare si dubla utilizare in mecanismul de control al importurilor si exporturilor; imbunatatirea mecanismelor de schimb de informatii intre diferitele departamente; comisia specializata in neproliferarea armelor de distrugere in masa si numarul actiunilor de inspectie ale Sepblac si investigatiile Fortelor si Corpurilor Securitatii Statului folosind informatiile de informatii financiare furnizate de Sepblac.

Norma

In schimb, FATF a mentinut „rezultatul imediat 10” care masoara daca teroristii, organizatiile teroriste si finantatorii terorismului sunt impiedicati sa stranga si sa mute fonduri, la „moderat”, din cauza intarzierii aplicarii sanctiunilor financiare de catre Consiliul de Securitate. Securitatea Natiunilor Unite, intrucat Spania le aplica atunci cand UE adopta regulamentul directivei de aplicare si exista o intarziere intre trei si patru zile pentru anularea conturilor.

Din acest motiv, Guvernul intentioneaza sa aprobe o norma cu putere de lege pentru aplicarea temporara a sanctiunilor financiare ale Consiliului de Securitate al ONU pentru a stabili obligatia de a respecta masurile mentionate ale Natiunilor Unite si astfel sa poata rezolva actualul decalaj al trei sau patru zile pana la aplicarea regulamentului.

Prin aceasta, urmareste sa ofere securitate juridica entitatilor atunci cand vine vorba de inchiderea conturilor sau de a intreprinde alte masuri derivate din sanctiunile Consiliului de Securitate al ONU, potrivit surselor din Economie.

In orice caz, s-au remarcat imbunatatiri, precum comisia de supraveghere a terorismului si protocolul de actiune, cu publicarea unui ghid de imbunatatire a practicilor in lupta impotriva spalarii banilor si a activitatilor organizatiilor cu profit; aprobarea unui regulament privind inregistrarea fundatiilor in Justitie; participarea la forumuri internationale privind finantarea terorismului si o mai buna cunoastere de catre entitati a riscurilor acestora.

In ciuda faptului ca analiza FATF apreciaza „angajamentul” si „conducerea” Spaniei in prevenirea si lupta impotriva spalarii banilor si finantarii terorismului, Ministerul Economiei a indicat ca este necesar sa se lucreze in continuare in coordonare, supraveghere si sanctionare deoarece amenintarile „inainteaza repede”.