Joe Biden, in cadere libera la un an dupa victoria sa electorala

Problemele pe care Trump le-a lasat in urma nu au fost rezolvate si o parte din electoratul sau l-a plantat in alegerile din Virginia. Asa a fost aruncata in aer imaginea lui Biden despre profesionalism.

Brett Bruen, 43 de ani, fost membru al Consiliului de Securitate Nationala al lui Barack Obama: „Aceste alegeri nu sunt despre Biden, ci despre politica dezbinatoare a lui Donald Trump”. Jo-Ann Chase, 67 de ani, membra a National Republican Hispanic Caucus din Virginia si a National Diversity Coalition for Trump: „Aceste alegeri sunt despre probleme locale si teoria critica a rasei [ideea, inclusa in programa unor scoli, ca rasismul este un element constitutiv al istoriei si societatii SUA]. Nu au nimic de-a face cu Trump”.

Asa stau lucrurile in Virginia, unul dintre cele doua state care au organizat alegeri pentru guvernator si Congres odata cu infrangerea democratilor. Alegerile au loc la doar un an de la alegerile istorice din 2020, in care Joe Biden a castigat si Donald Trump a declansat cea mai mare criza din istoria SUA de la Razboiul Civil, refuzand sa-si accepte infrangerea. A trecut un an si consecintele acelei controverse continua.

Si nicaieri nu sunt atat de vizibili ca in Virginia, un stat cu totul special. In mod traditional, a fost un teritoriu al Sudului, dar cresterea orasului Washington, cu care se invecineaza la nord, l-a transformat intr-un feud democrat. Falls Church, la periferia Washingtonului, a fost pana acum unul dintre acele puncte de interes ale votului democrat. La alegerile de ieri, era clar ca entuziasmul pentru acel partid s-a racit.

In zona a existat un numar surprinzator de mare de afise ale candidatului republican Glenn Yougkin, care a fost la egalitate in sondaje cu democratul Terry McAuliffe, un prieten personal al lui Bill si Hillary Clinton, care era deja guvernator din 2014 pana in 2018. Jamie, 47 de ani, avea unul dintre putinii care s-au dus la vot in ploaia nemiloasa. „Aici este vorba de a vota mai mult decat in ​​favoarea unui candidat, impotriva celuilalt”, a explicat el, dupa ce a cerut ca numele lui sa nu fie dezvaluit „pentru ca sunt un oficial al statului federal si sefului meu nu ii place sa ne pronuntam. noi insine politic.etic”. In spatele lui, piscinele goale ale unui bloc de locuinte de langa colegiu dadeau alegerilor un aer de dezolare suburbana.

Pierderea Virginiei este o lovitura psihologica brutala pentru Joe Biden. Popularitatea presedintelui scade, agenda sa legislativa a Congresului este blocata in Congres, inflatia ameninta puterea de cumparare a americanilor, iar redresarea economica este blocata. Consecinta este ca popularitatea lui Biden este de 42,8%, cu 53% respingere, conform mediei ponderate a sondajelor efectuate de site-ul ‘FiveThirtyEight’. Astazi, Joe Biden si Donald Trump sunt intr-o cursa pentru a vedea cine este mai nepopular si cine starneste mai multa respingere in randul populatiei.

Motivul scaderii sprijinului pentru Biden poate fi rezumat intr-un singur cuvant: eficienta. Sau, in acest caz, lipsa de eficienta. Democratul a castigat alegerile pe baza faptului ca, cu el, guvernul avea sa fie opusul a ceea ce a fost cu Trump. Asadar, „reality show-urile”, tweet-urile de la patru dimineata, demiterile si demisiile, memoriile scandaloase si celelalte elemente din „Salvati-ma de Luxe” pe care fostul presedinte le condusese la functia de sef al statului si guvernul SUA. Si, apropo, dezastrul luptei impotriva Covid-19, tensiunile rasiale si luptele si insultele cu aliatii s-au incheiat. Casa Alba, a promis Biden, va fi inapoiata in mainile profesionistilor.

Criza migratiei si Afganistan

Desigur, actuala Casa Alba este mai discreta. Dar imaginea profesionalismului a fost aruncata in aer. Politica externa profesionala? Exista imagini cu oroarea Afganistanului, cu SUA predand tara aliatilor lui Osama bin Laden la cea de-a douazecea aniversare a 9/11 si cei 13 soldati ucisi in atacul din 26 august de la aeroportul Kabul. Capacitatea de a rupe blocada din Congres? Exista un presedinte care nu reuseste sa-i convinga pe parlamentari ca este timpul ca SUA sa inceteze sa mai fie, alaturi de Papua Noua Guinee, singura tara de pe Pamant fara concediu de maternitate. Abilitatea de a gestiona economia? Exista cea mai mare inflatie din ultimii 31 de ani. Capacitatea de a face America o tara mai traibila? Exista cea mai mare crestere a criminalitatii din ultimele trei decenii. Capacitatea de a combate Covid-19? Urmeaza o cifra intre 1.000 si 1.500 de decese zilnice din cauza virusului, in timp ce vaccinarea avanseaza intr-un ritm de melc, in mare parte pentru ca Biden nu a reusit sa-i determine pe republicani sa politizeze injectiile Pfizer sau Moderna. Capacitatea de a controla imigratia? Sunt imaginile din septembrie cu agenti de frontiera calare care urmaresc ilegali haitiani care incearca sa intre in tara.

Toate acestea pot fi vazute indirect in campania din Virginia, unde clasa de mijloc a suburbiilor – care in SUA sunt zonele clasei mijlocii si superioare de la periferia oraselor -, dupa ce a votat democrat in ultimul deceniu, se pare ca o cantareste acum. Youngkin a militat cu pricepere, cu un mesaj foarte conservator, dar incercand sa pastreze distanta fata de Trump, cu care nu a aparut in public, in timp ce McAuliffe a fost sustinut de Barack Obama si Joe Biden.

Cei doi s-au prezentat drept aliatii clasei de mijloc, in ciuda faptului ca niciunul dintre ei nu este. McAuliffe este un politician profesionist, un membru al „aparatului” pe care aripa de stanga democratica pe care o curteaza acum il detesta. Youngkin este un fost director al fondului de private equity – ceea ce in Spania se numeste „fond vulture” – Carlyle, ai carui investitori au inclus familia Bin Laden si care a avut consilieri de talia fostului „tata” presedintelui George Bush si fost premier britanic. ministrul John Major.

Dar campania Youngkin-McAuliffe din Virginia reflecta, de asemenea, un fapt al politicii interne a SUA: Partidul Republican este mult mai bun la stabilirea agendei publice. Subiectele de dezbatere in Virginia si in toata tara se invart in jurul a ceea ce pentru acel partid este invazia statului in familiile si in viata personala a cetatenilor prin ordine de vaccinare obligatorie impotriva Covid-19 in scoli si locuri de munca si schimbari in programele de invatamant.

Toate aceste elemente au fost transformate in sloganuri. Cea mai evidenta este „Teoria rasei critice”, un concept foarte vag care implica luarea in considerare a rasismului ca unul dintre elementele constitutive ale istoriei SUA. Consiliile scolare – adunari de cetateni alese in mod democratic care supravegheaza functionarea fiecarui district scolar – au avut loc ciocniri, care uneori au ajuns la lovituri sau au declansat amenintari cu moartea.