Desigur, exista miza financiara uriasa pentru deja celebrul Gerald Schweighofer, care fara afacerea din Romania nu ar fi avut o cifra de afaceri de 1,3 miliarde de euro. Doar in Romania a estimat pentru 2015 o cifra de afaceri de 800 de milioane de euro, in 2014 inregistrand profit de 100 de milioane de euro.
Dincolo de miza legata de interesele de afaceri ale austriacului și de legaturile acestuia cu politicienii romani – cel care i-a dat dreptul de preempțiune la cumpararea de lemn a fost Ilie Sarbu, ministru al Agriculturii in Guvernul Nastase – exista o foarte importanta miza politica.
Povestea Codului Silvic in Parlament a inceput in momentul investirii Guvernului Ponta, in decembrie 2014, dupa alegeri. Deși UDMR a parasit atunci guvernarea, a votat in favoarea acesteia dupa negocieri in care s-a convenit ca in proiectul Codului Silvic PSD sa susțina amendamentul grupului maghiar prin care sa se limiteze la 30% achiziția de catre o companie a masei lemnoase. Interesele UDMR in afacerile cu cherestea sunt binecunoscute și hegemonia lui Schweighopfer nu a fost de natura sa le favorizeze.
Codul a fost adoptat apoi de ambele camere, in condițiile in care opoziția facuta de PNL este cvasi-inexistenta, și, odata ajuns la Președinție, a fost retrimis de catre Klaus Iohannis la reexaminare in Parlament. Nu inainte ca Victor Ponta sa faca o prima declarație belicoasa la adresa lui Klaus Iohannis, in discursul susținut in 23 martie la bilanțul MAI, cand l-a avertizat pe Președinte ca “va fi foarte greu sa mai avem consens politic” daca acesta nu promulga Codul Silvic și codurile fiscale ale lui Valcov.
Senatul, unde PSD și UDMR au majoritate, reexaminarea a fost respinsa, iar Codul a ajuns la Camera Deputaților. Brusc a inceput o campanie furibunda de lobby a PSD impotriva lui Iohannis. Pe canalele deja uzitate ale social-democraților s-a dezvaluit ca șeful Administrației Prezidențiale, Dan Mihalache, a avut o intilnire cu Gerald Schweighopfer in urma cu mai mulți ani și s-a raspandit zvonul potrivit caruia Iohannis ar fi un prieten bun al austriacului, deci din acest motiv a trimis legea la reexaminare.
In plus, a sosit din SUA un reprezentant al unui ONG de mediu, Environmental Investigation Agency, care a realizat o investigație cu camera ascunsa prin care a demonstrat ca austriecii cumpara din Romania lemn din defrișari ilegale. In condițiile in care Romania nu se afla chiar pe radarul activiștilor americani, sincronizarea poate fi calificata drept cel puțin ciudata. Activistul american a fost invitat de PSD la Parlament pentru a expune investigația sa in fața parlamentarilor din comisiile de specialitate, aceleași comisii in care, marți, la dezbaterea Codului Silvic, ONG-urile romanești și reprezentanții asociațiilor micilor deținatori de paduri nu au fost lasate sa ia cuvantul.
Ieri, cand trebuia sa se dea votul final pe lege, pentru a pleca apoi la promulgare, PSD a decis sa amane Codul Silvic, sub pretextul ca e lege organica și ca pe ordinea de zi se afla doar legi ordinare.
Or, se știa deja ca Iohannis va urma sa promulge legea așa cum vine din Parlament, pentru ca nu o poate retrimite din nou la reexaminare și nici nu o poate contesta la CCR, pentru ca nu are aspecte de neconstituționalitate. Insa, daca Iohannis as fi promulgat legea, scandalul mediactic ar fi fost stins și atenția presei s-ar fi indreptat catre doua subiecte foarte dureroase pentru imaginea PSD și a lui Victor Ponta: desantul ambasadelor in Parlament in apararea Codului Penal modificat de social-democrați și probabila condamnare a lui Liviu Dragnea in dosarul Referendumul.
In aceste condiții, strategii premierului au preferat sa prelungeasca disputa pe marginea Codului Silvic, profitand de tacerea proverbiala a Președintelui și sa coordoneze un atac virulent care l-a determinat pe Iohannis sa ceara SRI sa verifice daca vreunul dintre colaboratorii sai a facut lobby pentru compania austriaca.
Din punctul de vedere al lui Victor Ponta, Iohannis, neatins pana acum de acuzații de corupție, trebuia decredibilizat, mai ales in contextul in care modificarile Codului Penal vor ajunge pe masa lui și, cel mai probabil, le va trimite inapoi la Parlament, dupa ce va acuza PSD ca se opune luptei anticorupție.