Blaga catre Basescu: “Daca Boc calca la partid, il spulber!”

Pedelistii asteapta azinumele noului prim-ministru, pe care urmeaza sa il comunice Traian Basescu, la intalnirea convocata cu grupurile parlamentare ale PDL, la ora 16, pentru ca asa promisese seful statului dupa cele doua nopti petrecute in sedinte cu sefii de organizatii.
Basescu a purtat in acest sens discutii cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu, si cu reprezentatul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, carora le-a oferit postul de prim-ministru, dar amandoi au refuzat. Varianta castigatoare parea sa fie Catalin Predoiu, actualul ministru al Justitiei, care nu ar fi refuzat o asemenea onoare. Mai exista si o varianta “secreta”, dar aceasta vizeaza tot un premier independent, care nu face parte din PDL.

In cadrul celor doua nopti discutiilor de la Vila Lac 1 se ajunsese deja la concluzia ca Emil Boc nu mai are sustinerea presedintilor judeteni pentru functia de prim-ministru, ca el trebuie sa demisioneze de la Palatul Victoria si sa se intoarca la partid pentru a candida pentru un nou mandat de presedinte al formatiunii. Traian Basescu doreste ca Boc sa fie unicul candidat la sefia partidului, si restul functiilor sa fie alese individual, astfel incat si favoritii sai sa mai sansa de a intra in noua echipa de la varful PDL.

Situatia este insa complicata, pentru ca, o parte dintre greii partidului nu accepta ca Emil Boc sa fie candidat unic, impus din nou de catre Traian Basescu in fruntea partidului. De altfel, potrivit unor surse participante la sedintele de noapte, Vasile Blaga a avut o reactie transanta si dura la adresa ideii reintoarcerii lui Boc la partid, pe functia de presedinte. “Daca Boc calca la partid, il spulber!”, ar fi spus secretarul general al democrat-liberalilor in fata lui Traian Basescu, fara sa se inteleaga insa daca era vorba de o spulberare fizica sau una in cadrul alegerilor pentru functia de presedinte.

Sursele citate sustin ca si liderul de la Caras Severin, Sorin Frunzaverde, a avut si el un dialog neortodox cu Traian Basescu, pe care n-a vrut sa-l apeleze politicos, spunandu-i “domnule presedinte”, ci l-a numit direct, ‚Traiane”, in fata tuturor: “Traiane, ai ajuns unde ti-am zis ca o sa ajungi! Partidul asta este condus de Gelu Visan si Alin Popoviciu, de a ajuns sa ne injure toata lumea!” Frunzaverde si-a indreptat tirul si asupra Robertei Anastase, presedinta Camerei Deputatilor, pe care a acuzat-o pentru fraudarea votului de la legea pensiilor, spunand ca este responsabila pentru ruperea relatiilor cu Opozitia. “Cum vreti voi sa conduceti tara fara Opozitie?! N-ati inteles nimic despre ce inseamna sa conduci o tara!”, ar fi spus Frunzaverde. Sursele Jurnalului National spun ca Roberta Anastase era livida, incercand sa se ascunda de privirile colegilor. Aceeasi atitudine a avut-o si Elena Udrea, care a incercat pe parcursul discutiilor sa se faca neobservata, punandu-si mainile la ochi, sub pretextul ca are de vorbit la telefon sau de citit ceva.

Elena Udrea se pare ca ar avea si ea probleme in cazul in care Emil Boc si-ar depune mandatul de prim-ministru. Informatiile de la varful PDL spun ca noul prim-ministru ar urma sa primeasca “mana libera” la alcatuirea Guvenului, dar cu misiunea sa schimbe 95% din actuala componenta a Executivului. Astfel, noua echipa guvernamentala n-ar mai urma sa o cuprinda si pe Elena Udrea, care, printre altele, si din cauza tentativelor ei de a obtine o intelegere cu Vasile Blaga, ar fi cazut in dizgratia prezidentiala.