Ce isi doreste IRANUL din negocierile NUCLEARE?

In urmatoarele  discutii cu privire la problema nucleara din zona Orientului Mijlociu, oficialii iranieni vor urmari sa atinga cateva scopuri, informeaza CNN. Dorinta Teheranului este de a se angaja alaturi de Statele Unite pentru a face cateva  modificari cu privire la programul nuclear din zona.

Iranul este dispus sa negocieze cu privire la Tratatul Nuclear de Proliferare

Orice discutie purtata cu oficialii din Washington ar putea duce la calmarea tensiunilor existente in Orientul Mijlociu, atat cu tari aliate SUA, cat si cu tari care sustin Israelul.

Scopul Iranului este de a-si consolida pozitia in zona dorind ca Statele Unite sa ii recunoasca statutul de lider important in Orientul Mijlociu. De asemenea, doreste sa foloseasca pozitia strategica pe care o are pentru a-i propune regimului de la Washington noi termeni de acord in activitatile sale nucleare. In schimb, Teheranul va oferi solutii cu privire la rezolvarea problemelor pe care SUA le are in regiune.

Spre deosebire de regimul american, Iranul sustine problema siriana si isi doreste ca viitorul guvern din Damasc sa fie in acord cu interesele iraniene din zona. Regimul Hamas din Palestina este, de asemenea, sustinut de Iran, fiind in dezacord cu optiunea  Americii.

Alta dorinta a Teheranului este legata de relatia cu Israelul, dorind sa pastreze relatiile de ostilitate, fiind un caz mai mult de rivalitate regionala simpla decat bazata pe o amenintare reala.

Discutiile in curs cu privire la problema nucleara ii permite Iranului sa mentina o transparenta suficienta cu privire la programul sau nuclear, demonstrand ca nu isi doreste un atac nuclear indreptat ipotriva Israelului, ci doreste sa isi afirme puterea in cazul in care ar exista un pericol nuclear in regiune.

Iranul insista in discutiile pe care Israelul refuza sa le accepte, propunand adoptarea Tratatului Nuclear de Neproliferare, care isi propune eliminarea tuturor stocurilor existene de arme nucleare si rezerva dreptul de a se dezvolta energii nucleare pasnice.

Totodata, Iranul trage de timp, fara a modifica comportamentul sau indoielnic asupra politicilor nucleare si regionale. Dar exista si semne care indica faptul ca regimul de la Teheran isi doreste sa negocieze si sa isi asume angajamene cu privire la indeplinirea obiectivelor propuse. Scopul este de a folosi tactici de intarziere pentru a obtine cat mai multe avantaje in fata SUA si de a se impune in fata Israelului.