Manastirea Cheia, o chemare tainica spre vesnicie

La vreo 60 km nord de Ploiesti, pe Valea Teleajenului, la o altitudine de 887 m, intre praiele Tmpa si Cheita straluceste Manastirea Cheia.

Ca sa ajungi aici trebuie sa urci pe o cararuie batatorita, la capatul careia se afla clopotnita. Aleile de flori flancate de braduti te conduc spre chilii, biserica si paraclis. Ct privesti cu ochii, vezi munti din vrful carora coboara o ceata albastruie. Am gasit biserica imprejmuita de schele, ca o mireasa care geme sub un corset prea strns. Din vrfurile turlelor, crucile-si inalta fruntile catre cer, intr-o rugaciune muta ce-ti vorbeste despre o alta lume, una in care nu vei mai fi sclavul pacatului. Te simti coplesit de frumusetea acestui loc, simti o nevoie imperioasa de liniste, de a fi singur cu Dumnezeu, iar tacerea te indeamna sa-L asculti si sa-I vorbesti din adancul sufletului.

Doamne, curateste pacatele noastre

Credinciosi si calugari asculta slujba in liniste, cu fruntile plecate in semn de evlavie. Doar din cnd in cnd rostesc impreuna cu preotul: Slava tie, Dumnezeul nostru, slava tie. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi. Slava Tatalui si Fiului si Sfntului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Preasfnta Treime, miluieste-ne pe noi, Doamne curateste pacatele noastre. Stapne iarta faradelegile noastre. Sfinte cerceteaza si vindeca neputintele noastre pentru numele Tau Sfintii zugraviti pe peretii bisericii, cu cruci sau evanghelii in mini, parca asteapta un semnal. Nu lipsesc nici scenele biblice. De la Avraam, Isaac si Iacov din Vechiul Testament, la Nasterea Domnului, Botezul, Cina Cea de Taina, Sarutul lui Iuda, Lepadarea lui Petru si cetele ingeresti protectoare.

Aici, chiar daca ai intrat doar din curiozitate, nu se poate ca inima sa-ti ramna inghetata. Cnd totul in jur se roaga, este mai usor sa-ti inalti sufletul deasupra lucrurilor marunte! Aici poti fi tu insuti. Aici, in fata lui Dumnezeu, poti sa-ti lepezi povara pacatelor. Acum esti gata sa pasesti pe drumul ingust, dar sigur, al unei iubiri pe care incepi, da, in sfrsit, incepi s-o percepi.

Un schit nfiintat de ciobani

Biserica Manastirii Cheia cu hramurile Sfnta Treime si Adormirea Maicii Domnului este construita in stilul traditional muntenesc. Are trei turnuri care ii confera eleganta si maretie. Picturile in fresca sunt executate de pictorul Naum Zugravul, iar icoanele imparatesti sunt opera renumitului pictor Gheorghe Tatarascu. Iconostasul in stil baroc din lemn sculptat si aurit, opera unor mesteri vienezi, a fost donat bisericii de Episcopul Chesarie din Buzau care a si sfintit biserica, la 20 iulie 1839. La inceput a fost un schit simplu, din lemn, cu hramul Sfntul Nicolae, fondat de ctiva ciobani din Sacele. Distrus de turci, a fost refacut in anul 1790, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Nici de aceasta data nu a avut viata lunga: n anul 1832, in urma unui incendiu, a ars din temelii. Atunci au fost salvate icoanele imparatesti, stranele, sfesnicele si alte obiecte de cult.

Cand totul parea potrivnic, lacasul reinvie din propria cenusa. Ieromonahii Damaschin si Iustin, ale caror morminte se afla in biserica, la stnga si la dreapta altarului, impreuna cu 33 de calugari si crestinii din imprejurimi, construiesc impunatoarea biserica de zid care exista si azi, chiliile, clopotnita si gospodariile anexe. In perioada in care staret a fost ieromonahul Damaschin, manastirea a inflorit din punct de vedere material si spiritual.

Ca si viata unui om, lacasul a cunoscut urcusuri si coborsuri, dar a iesit intotdeauna din crize si mai puternic, si mai frumos. Legea secularizarii averilor manastiresti i-a redus dramatic veniturile, oblignd-l, in 1906, sa renunte la viata de obste. Staretul Grigorie Munteanu Georgescu, fost ucenic la Muntele Athos, readuce la viata Cheia si construieste paraclisul manastirii pentru slujbele de iarna. Insa, in Al Doilea Razboi Mondial, germanii au distrus incinta. Si cutremurul din 1977 si-a lasat amprenta distrugatoare.

Sunet si lumina

Totusi, manastirea pare astazi mai frumoasa ca oricnd. Asezata intr-o zona de o rara frumusete, este ca o chemare tainica spre vesnicie si, orict te-ai stradui, nu poti s-o ocolesti. Cheia a fost si ramne o marturie de credinta. Istoria, cu razboi si pace, n-a reusit sa o desfiinteze. La intrarea in cimitirul manastirii, poarta spre vesnicie a celor ce pleaca dintre noi, exista o statuie. Un simbol al credintei si al sperantei ca lumea aceasta nu este totul Acest lacas ne cheama neincetat sa ne povesteasca despre rabdare, despre suferinta, dar si despre dragoste.

Despre bucuria sfnta ce se naste din rani sngernde, despre pacea fireasca si despre cumintenie in priviri si atitudine. Am plecat de la manastire sub cerul unui inceput de amiaza cum nu mai vazusem. Aerul era plin de sunet si lumina, un sunet clar al clopotelor care chema credinciosii tinutului la intlnirea cu Dumnezeu. Autocarul in care ma urcasem alerga spre o alta destinatie, dar amintirea acestei manastiri mi se intiparise in suflet

Unde-ti este comoara, acolo iti va fi si inima

(Matei, cap.6, vers. 21) Fiind in plina renovare, Manastirea Cheia are nevoie de ajutor financiar. Din cauza conditiilor improprii de pastrare, o serie de documente istorice, obiecte de patrimoniu, carti vechi si alte obiecte de cult sunt in pericol de degradare. Pentru salvarea acestora a fost initiat un proiect de construire a unui spatiu muzeistic, unde obiectele sa poata fi vizionate de publicul larg dar si de oamenii bisericii. Si pentru ca bogatia noastra se afla tocmai in ceea ce daruim, poti participa si tu la finalizarea acestui proiect folositor att noua, ct si generatiilor care vor veni. Contul bancar al manastirii este: 2511.1-172.1-ROL, deschis la BCR, agentia Valenii de Munte.