Picturi Picasso scoase la licitatie de gigantul cazinourilor din Las Vegas

In octombrie anul viitor se implinesc 140 de ani de la nasterea lui Pablo Picasso. Coincidand cu aceasta aniversare, Sotheby’s va organiza o licitatie cu totul speciala a pana la 11 dintre lucrarile sale, inclusiv Femme au beret rouge-orange (Femeie cu sapca rosu-portocalie), Homme et Enfant (Barbat si copil) si Buste d’homme (Bustul unui barbat).

Evenimentul, care va avea loc pe 23 octombrie (cu doua zile inainte de data nasterii artistului) este special pentru ca se va desfasura in afara locatiilor obisnuite folosite de firma, in special la hotelul Bellagio din Las Vegas.

Este, de fapt, cea mai mare si cea mai importanta licitatie desfasurata vreodata in ceea ce este cunoscut sub numele de „Sin City”, precum si prima data cand Sotheby’s organizeaza una dintre licitatiile sale proeminente de dupa-amiaza in SUA in afara sediului sau.

Motivul? Actualul proprietar al celor 11 piese, care includ picturi in ulei, lucrari pe hartie si ceramica care acopera mai bine de cincizeci de ani din cariera artistului nascut in Malaga, din 1917 pana in 1969, este nimeni altul decat gigantul cazinourilor MGM Resorts.

Nascut ca un hotel axat pe arta in 1998, lucrarile atarna in prezent in diferite colturi ale complexului, precum restaurantul Picasso, decorat cu picturi si pietre ceramice originale.

Aceasta este cea mai mare si mai importanta licitatie organizata vreodata in Las Vegas, precum si prima organizata de Sotheby’s in SUA in afara sediului sau din New York.

Ce picturi Picasso sunt scoase la licitatie

Printre lucrarile de care MGM vrea sa scape, dupa cum explica „introducand mai multa varietate in colectia sa de opere de arta”, evidentiaza Femme au beret rouge-orange (Femeie cu sapca rosu-portocalie), unul dintre ultimele portrete care Picasso a pictat muza sa, iubita si mama fiicei sale Maya, Marie-Therese Walter, care a inspirat multe dintre cele mai venerate si emblematice portrete ale lui din anii 1930.

Acesta a fost realizat in 1938, cand Picasso o cunoscuse deja pe fotografa Dora Maar, al carei chip avea sa o eclipseze treptat pe cel al lui Marie-Therese in opera sa.

Impodobita in bereta ei semnatura, portretul tandru al lui Picasso foloseste o paleta galbena si verde pentru a accentua trasaturile rotunjite ale Marie-Therese, care sunt caracteristice reprezentarilor lui Picasso despre ea. A fost evaluat initial intre 20 si 30 de milioane de dolari (17-25,5 milioane de euro).

Lucrari care fac parte din mostenirea lui

Tot intre 20 si 30 de milioane de dolari (17-25,5 milioane de euro) vor fi puse in vanzare Homme et Enfant (Barbat si baiat), in timp ce Buste d’homme (Bust de barbat) va fi intre 10 si 15 milioane de dolari (8,5-12,7). milioane de euro).

Acestea sunt doua lucrari de anvergura pe care Picasso le-a pictat in 1969, considerat unul dintre cei mai fructuosi ani ai artistului. Cele doua lucrari au fost incluse in monumentala expozitie din 1970 de la Palais des Papes din Avignon, una dintre cele mai importante din ultima sa etapa.

Printre cele mai mari picturi executate vreodata de Picasso, Homme et enfant incarneaza preocuparea sa pentru viata si mostenirea sa in aceasta ultima perioada a carierei sale, pe care o arata printr-un tata si un fiu.

Legat de seria sa Mousquetaires , Buste d’homme reflecta asupra influentei artistice si tematice a unor vechi maestri precum Velazquez si Rembrandt si serveste pentru a se alinia cu cele monumentale ale istoriei.

Portrete si naturi moarte

Nature morte au panier de fruits et aux fleurs (Natura moarta cu un cos de fructe si flori), cu o valoare estimata intre 10 si 15 milioane (8,5-12,7 milioane de euro) si pe care a pictat-o ​​in 1942 in timpul ocupatiei naziste a Parisului, va fi unul dintre cele doua tablouri cu natura moarta care vor fi scoase la licitatie la eveniment (celalalt este Nature morte aux fleurs et au compotier , estimat intre 6 si 8 milioane, 5,1-6,8 milioane de euro, pe care l-a pictat si la Paris in 1943).

Aceste tablouri li se vor alatura un portret al personajului comic Pierrot (2,5 pana la 3,5 milioane de dolari, 2,1-2,9 milioane de euro) si un ulcior de ceramica (intre 60.000 si 80.000 de dolari, 51.000-68.000 de euro), printre alte piese.

„Desi diversitatea a facut de multa vreme parte din ADN-ul MGM Resorts, ne-am angajat sa cream o colectie si mai incluziva, care sa mentina amploarea lucrarilor noastre existente, oferind in acelasi timp o voce mai mare artistilor din comunitatile defavorizate reprezentate”, explica purtatorul de cuvant. pentru lantul hotelier Ari Kastrati intr-un comunicat.