Picasso debarca in El Prado: acesta este dialogul in trei cu El Greco si Velazquez

Ca student, Pablo Picasso a mers la Muzeul Prado pentru a face copii ale maestrilor sai preferati. Acolo s-a imbibat pe Goya, Velazquez, El Greco. Si tocmai intre lucrarile acestor ultimi doi atarna acum un tablou al lui, primul expus in galeria de arta din Madrid.

Este vorba despre Bust of a Woman, un portret realizat in 1943, care poate fi vazut de astazi in camera dedicata lui El Greco si situata langa The Jester Calabacillas de Velazquez, doi dintre artistii care au influentat cel mai mult opera lui Picasso.

Prima pictura a lui Picasso in El Prado

Sosirea lucrarii, depusa de American Friends of the Prado Museum, poate fi privita ca ultimul capitol din relatia istorica dintre pictorul nascut in Malaga si muzeul din Madrid.

Si este ca artistul nu a pictat aici doar in tinerete – a realizat chiar si o copie a lui El Calabacillas care se afla in prezent la Muzeul Picasso din Barcelona, o experienta „fundamentala” in felul sau de a concepe arta, potrivit regizorului. al muzeului , Miguel Falomir.

Pictorul a avut intotdeauna o predilectie pentru El Prado, al carui director era, numit de Guvernul Republicii in 1936. Desi nu a preluat niciodata functia, a actionat in mai multe randuri ca director, de exemplu, cu ocazia chemarii. la Congresul Artistilor Americani, in Apararea Activitatilor Guvernului Republicii.

Picasso, care a fost numit director al El Prado de catre Guvernul Republicii in 1936, a vrut ca „Guernica” sa sa fie expusa in acest muzeu la intoarcerea din MoMA din New York.

Tot in acest muzeu Picasso a dorit ca Guernica pe care l-a pictat pentru Pavilionul Spaniol al Expozitiei Internationale de la Paris din 1937, pentru a fi expus atunci cand se va putea intoarce in Spania si cand libertatile civile au fost restabilite in Spania, asa cum el insusi a impus ca un conditie la depunerea lui la MoMA din New York dupa infrangerea Republicii.

Bust of a Woman este un cadou din Colectia de Arta Aramont catre American Friends of the Prado Museum.

Bust de femeie

Tabloul, pictat intr-o singura zi, 7 octombrie 1943, este raspunsul lui Picasso la violenta celui de-al Doilea Razboi Mondial. Ca si in alte imagini feminine pictate in acea perioada, artista a deformat radical trasaturile figurilor, aici cu miscari rapide si foarte sigure.

Rezonanta tonurilor de fundal si prezenta rasunatoare a tipului feminin dezvaluie ecourile gustului sau pentru lucrurile spaniole si cunoasterea profunda a traditiei noastre picturale.

Lucrarea, depusa initial pentru o perioada de cinci ani, dupa care va deveni o donatie definitiva muzeului, se afla deja in camera 9B, dedicata portretelor lui El Greco si alaturi de Bufonul Calabacillas de Velazquez.

Pe langa faptul ca este un admirator al operei lui Velazquez, Picasso a participat activ la recuperarea maestrului cretan pe care, ca si alti artisti de avangarda, il considera parintele artei moderne.

Un dialog in trei

Se deschide astfel un dialog al carui obiectiv este acela de a permite vizitatorului sa observe si sa distinga in opera sa urmele trecutului precum si legaturile si afinitatile cu traditia care il fac un artist foarte constient de mostenirea marii picturi anterioare.

Piesa, al carei depunere a fost acceptata de Consiliul Regal Prado la ultima sa sedinta, a redeschis dezbaterea despre separarea colectiilor de arta Prado si Reina Sofia. Conform decretului regal din 1995, data cheie este nasterea lui Picasso, autorii nascuti inainte trebuie sa mearga la Prado, iar apoi la Reina Sofia.

Cu toate acestea, conform lui Javier Portus, seful muzeului de conservare a picturii spaniole pana in 1800, „Lucrarile trecutului si prezentului se lumineaza reciproc”. In acest fel, Velazquez si El Greco „permit o mai buna intelegere” a lui Picasso si invers.

Bustul unei femei de Picasso in camera 9 B a cladirii Villanueva din Muzeul National Prado. Foto: ©Muzeul National Prado.

Din acest motiv, potrivit lui Falomir, sosirea lui Picasso in turneul Prado nu este „un capriciu, nici o intamplare”. In opinia lui, s-ar putea sa va placa „mai mult sau mai putin”, dar din punct de vedere istoric are sens.

De asemenea, afirma el, donatia „este absolut conforma cu legea”. In acelasi timp, directorul a exclus complet orice presupusa pretentie pentru Guernica: „Guernica este minunat de bine la Reina Sofia, nu exista nicio pretentie si nici nu va exista”, a stabilit el.

Lucrarea „Bustul unei femei” este acum atarnata in camera dedicata lui El Greco si langa un tablou de Velazquez, doi dintre artistii care l-au influentat cel mai mult pe Picasso.

Bufoni si distorsiuni

Bufonii lui Velazquez sunt o serie de „portrete nemaiauzite”, fara asemanare in nicio alta traditie picturala. In ele, personajele apar in ipostaze exceptionale, in cazul lui El Calabacillas , la pamant intr-un colt.

Picasso emuleaza acest „efort de distorsiune” cu Bustul unei femei , in care deformeaza violent chipul unei femei, impartindu-i fata si sanii in jumatate. Nasul arata ca al unui animal, iar ochii se uita in locuri diferite.

Fundalul este realizat intr-o nuanta maro, cu o pensula foarte dizolvata si foarte asemanatoare cu cea folosita de El Greco pentru portretele sale, situat pe peretele alaturat.