Sapte expozitii de arta si istorie pe care nimeni nu le poate rata

Este timpul sa facem un tur al centrelor Europei pentru a vedea expozitiile pe care nu le putem rata anul acesta. Unele dintre ele se redeschid dupa ce au fost amanate din cauza pandemiei, iar in cazul altora, calendarul este mentinut, dar cu avertismentul ca pot exista modificari de data din cauza situatiei de sanatate.

Flagelul sclaviei

Incepem cu o mostra care suna ca un act de pocainta si iertare. Rijksmuseum din Amsterdam prezinta expozitia Sclavie (din 12 februarie pana pe 30 mai), care trece in revista 250 de ani de istorie coloniala si traficul comercial de fiinte umane pe patru continente.

Marturii de la sclavi, comercianti si lideri ai miscarilor abolitioniste sunt prezentate intr-un display multimedia.

Expozitia Sclavie , din Amsterdam, este un exercitiu necesar de memorie pentru a vedea cum s-a imbogatit Europa din traficul de fiinte umane catre America si Asia.

Acolo vor fi expuse aproximativ 140 de obiecte legate de sclavie, de la lanturi si elemente de control pana la unelte sau articole de lux cumparate de cei care s-au imbogatit din acest comert josnic, precum un portret al lui Rembrandt.

Povestea epica a Iranului

Muzeul Victoria si Albert din Londra va oferi, in perioada 13 februarie – 30 august, o calatorie prin 5.000 de ani de istorie a Iranului Epic, prin expozitia a 350 de obiecte din intreaga lume.

Cele 10 sectiuni se vor remarca prin designul lor captivant, unde vizitatorul va descoperi gradini, porti zidite, palate si biblioteci ale Persiei antice.

Calatoria incepe in Imperiul Persan, cu 3.200 de ani inainte de Hristos, si urmareste istoria lunga a acestui popor prin perioadele sasanide, zoroastrism, raspandirea islamului, dinastia Qajar si revolutia islamica.

Exista spatiu pentru a vorbi despre arta contemporana iraniana si o sectiune de literatura, cu manuscrise interesante cu sute de ani de istorie.

Calatoriile lui Durer

Intre sfarsitul secolului al XV-lea si prima jumatate a secolului al XVI-lea, Albrecht Durer a calatorit o mare parte a Europei, din Olanda pana in Italia, in cautare de inspiratie artistica si idei tehnice.

Expozitia Calatoriile lui Durer: Caile unui artist renascentist , prezentata la National Gallery din Londra intre 6 martie si 13 iunie, prezinta un numar abundent de schite realizate de artistul de peisaje, plante, animale si oameni.

Printre lucrarile picturale ale acestui talent al Renasterii germane se numara Iisus printre doctori , imprumutat de la Thyssen-Bornemisza din Madrid.

Culorile lui Kusama

In perioada 19 martie – 1 august, centrul Gropius Bau din Berlin va expune o ampla retrospectiva a artistului japonez Yayoi Kusama , care la 91 de ani continua sa picteze si sa creeze arta de avangarda.

Opt dintre cele mai importante expozitii pe care le-a organizat intre 1952 si 1983 vor fi condensate in aceasta expozitie, care se va concentra asupra modului in care a evoluat utilizarea lui a spatiului.

Un bun exemplu este instalarea unei Camere de oglinzi create pentru spectacol, unde se pot vedea si cele mai vechi lucrari ale sale, precum colajul de dolari falsi sau documentele pentru a organiza un spectacol de oameni goi pe Podul Brooklyn in 1968.

Reflectii Vermeer

Galeria Vechilor Maestri de Pictura din Dresda organizeaza o expozitie in omagiu lui Johannes Vermeer, unul dintre cei mai importanti maestri ai barocului flamand.

La Vermeer in Reflections (19 martie – 27 iunie) puteti vedea zece dintre cele mai faimoase creatii ale sale, precum Woman Reading a Letter (1663), Young Woman Seated at the Virginal (1670-72) si Girl Reading a Letter (1659 .

Picturile acestui pictor vor fi insotite de 40 de lucrari ale artistului flamand Pieter de Hooch.

Cele doua fete ale lui Nero

A fost un sadic sau o victima a unei campanii de defaimare? Nero este unul dintre cei mai infami imparati romani din istorie, un loc impartasit cu Caligula.

Dar multi istorici isi amintesc ca descrierile care au ajuns la noi vin de la dusmanii sai politici.

Expozitia Nero organizata de British Museum in perioada 27 martie – 24 octombrie urmareste urmele vietii sale si ale guvernului sau imperial, intre anii 54 si 68, prin 200 de obiecte istorice, de la un tablou extras din Pompei pana la articole deteriorate de incendiul lui. Roma in 64.

El legado de Botticelli

Muzeul Jacquemart-Andre din Paris prezinta, in perioada 10 septembrie – 24 ianuarie 2022, una dintre cele mai importante expozitii despre viata si opera lui Sandro Boticelli.

Din colectii si muzee din SUA si Europa provin opere grozave precum Intoarcerea lui Judit la Betulia, Judit paraseste cortul lui Holofernes sau Portretul lui Juliano de’ Medici.

Boticelli va fi prezentat ca artistul cu mai multe fatete care a fost. Pictor, desigur, dar si creativ intr-un studio care producea desene pentru broderie, marqueterie, gravuri si iluminatii.

In acest fel, veti descoperi picturi si lucrari unice realizate in serie si veti vedea cum atelierul sau a fost transformat intr-un centru de creativitate care a fost exemplar in Renasterea italiana.