Desi s-a nascut si si-a petrecut primii ani ai copilariei in Malaga, oras construit pe o asezare feniciana fondata in urma cu aproximativ 2.800 de ani, nu a fost in Spania, ci in Franta, mai exact in sala de antichitati orientale a Muzeului Luvru, unde Pablo Picasso s-a familiarizat cu arta iberica. Era anul 1906 si descoperirea avea sa marcheze un adevarat punct de cotitura in cercetarea formala a artistului, pana cand a declansat saltul catre cubism in opera sa.
Aceasta este ipoteza care ghideaza expozitia Picasso Ibero, „prima proba de aceasta importanta asupra influentei artei ibericilor asupra operei lui Picasso”, subliniaza organizatorii acesteia la Centrul Botin.
Cu o muzeografie special conceputa de Jasmin Oezcebi care se invarte in jurul dialogului fara precedent dintre operele lui Picasso si sculptura iberica -cunoscuta in special pentru piese precum Doamna de Elche sau Doamna oferta- , expozitia este si „marele pariu” al Muzeul Santander pentru acest sezon.
„Ibero Picasso”
Amplasata la etajul doi al centrului cultural, expozitia, curatoriata de Cecile Godefroy, cu Roberto Ontanon Peredo ca curator asociat, reuneste pana la 200 de piese din diferite colectii, din opere de arta iberica, precum cele 41 de piese de la National. Muzeul de Arheologie din Madrid sau de la muzeele din Jaen, Albacete, Elche, Valencia, Cordoba, Teruel, Alcudia, Alcoy, Alicante sau Carmona sau cele imprumutate de la Universitatea Bordeaux Montaigne si Museo della Civilta Romana din Roma.
De la 1 mai pana pe 12 septembrie, vor fi disponibile 14 piese din colectia importanta de arta iberica de la Musee du Louvre, precum si imprumuturi importante de lucrari ale lui Picasso de la Musee national Picasso-Paris, Fundacion Almine si Bernard Ruiz. -Picasso for Art (FABA), Muzeul Picasso Malaga, Muzeul National Thyssen-Bornemisza, Muzeul National Centro de Arte Reina Sofia, Fundacion Juan March, Muzeul National de Arta Moderna-Centre Pompidou, precum si colectionari private pentru a adauga un total de 22 de furnizori.
Influente asupra lui Picasso
Una peste alta, promite a fi o „expozitie irepetabila”, explica responsabilii, care va oferi o panorama completa a lucrarilor artistului din perioada proto-cubista pana in ultimii ani. Se va examina, de asemenea, dialogul care merge de la perioada „iberica” pana la lucrarile in care – formal sau conceptual- rezoneaza marile teme, caracteristici si practici ale artei iberice, acestea din urma fiind cele care ne duc catre ultimii ei ani de creatie. si ca acestea includ o varietate imensa de tehnici si gesturi artistice..
Hieratismul, rigiditatea, schematismul in definirea trasaturilor anatomice si, in acelasi timp, gustul pentru detaliile vestimentare si podoabelor corporale sunt cateva trasaturi ale artei iberice, precum si decoratiuni ceramice, geometrice sau figurative de o expresivitate enorma si marcata. personalitate.
Dupa ce a descoperit lucrarile Luvru, printre care sculpturile lui Cerro de los Santos sau insasi Doamna Elche, Picasso a inceput sa realizeze desene pregatitoare, sculpturi si picturi direct inspirate din acestea si, astfel, arta iberica – alaturi de sculptura romanica catalana sau africana. si arta oceaniana – a devenit un element in procesul sau de experimentare care avea sa duca la zorii cubismului.
In acest fel, artistul da – asa cum au facut deja alti reprezentanti ai avangardelor de la inceputul secolului al XX-lea – o intoarcere catre original, spre primitiv, spre ceea ce nu este contaminat de arta neoclasica. Ibericul i-a servit sa „reprezinte o notiune complexa de autenticitate”, explica ei de la Centrul Botin, si, in acelasi timp, l-a inzestrat cu „elemente formale pe care le va incorpora in noua sa limba, acum autentic personala si dezbracata de orice urme academice.”
Remarcabil mai ales in opera sa intre 1906 si 1908, influenta sculpturii iberice a reafirmat nevoia lui Picasso de a se distanta de realitate. Se vede in felul in care a inceput sa-si reprezinte modelele, asa cum se explica in mostre: „mai putin subiectiva, cu trasaturi faciale sintetice si simplificate, tinzand spre masca si o economie generalizata de forme si culori”. Aceasta evolutie stilistica l-a facut sa inventeze un nou limbaj, o forma radicala de reprezentare care avea sa apara cativa ani mai tarziu sub numele de Cubism.
Arta iberica a reaparut de mai multe ori in opera lui Picasso dupa perioada istorica 1906-1908 si a constituit o referinta de mare importanta care a confirmat nevoia lui Picasso de a rupe cu canoanele estetice traditionale si de a se reinventa constant dintr-un „trecut ascuns”.
De exemplu, artistul a apelat la arta iberica la inceputul anilor 1930 in sculptura exceptionala a lui El Beso sau in reliefurile Acrobat si Razboinic (MAN, Madrid).
Influenta sa poate fi vazuta si in unele dintre picturile sale datate intre 1928-29, precum Le Minotaure sau El beso , ambele expuse la Musee national Picasso-Paris. Acelasi lucru este valabil si pentru micile sculpturi votive iberice ale lui Picasso, precum Femeia cu portocala (1934, Musee national Picasso-Paris) sau Femeia cu vaza (1933, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid), toate fiind indatorate cu Doamna ofranda din Cerro de los Santos.
Arta iberica
Pentru Cecile Godefroy, expozitia va permite „diseminarea catre un numar mai mare de oameni a diversitatii si stilului artistic al poporului iberic, toate prin cel mai mare set de lucrari expuse vreodata si care, in plus, dialogeaza cu opera lui Picasso”.
Investigarea si aprofundarea aspectelor mai putin cunoscute ale procesului de creatie al unui mare maestru al artei moderne, precum in acest caz Picasso, este pentru directorul executiv al Centrului Botin, Fatima Sanchez, o parte din importanta expozitiei „Asa cum am deja realizat cu expozitiile lucrari anterioare ale lui Joan Miro sau Alexander Calder, relevand in acest caz importanta Istoriei in opera lor, care este imbogatitoare si ne permite sa observam si sa ne bucuram de arta dintr-o noua perspectiva”.
Un comitet stiintific format din Teresa Chapa Brunet, Helene Le Meaux, Alicia Rodero Riaza si Rubi Sanz Gamo si coordonat de Pierre Rouillard, a sustinut munca de dezvoltare a acestei expozitii, care este completata cu un catalog, co-publicat de Fundatia Botin. si La Fabrica , care exploreaza cheile artei iberice si influenta acesteia asupra lui Picasso.