Membrii Consiliului de Securitate sunt divizati in doua grupuri majore. Unii dau vina pe Damasc, spunand ca guvernul sirian trebuie atentionat, sanctionat si determinat sa puna capat violentelor, in timp ce altii sugereaza ca solutie promovarea discutiilor si a negocierilor.
Se pare ca, indiferent de inclinarea catre o pozitie sau cealalta, exista un punct comun: dorinta de a inceta tensiunile din zona.
Cum au reactionat „mai-marii” lumii?
Rusia, mai intai de toate, se opune total unei noi operatiuni militare internationale asemanatore celei din Libia. Vitali Churkin, ambasadorul Moscovei la ONU a scos in evidenta, in timpul intalnirii, ca trebuie evitate greselile care au pavat calea catre operatiunea militara din Libia si ca totul trebuie rezolvat pe cale pasnica. In acest fel, decidentii politici rusi isi mentin pozitia manifestata si in cazul Libiei.
Statele Unite au o pozitie ceva mai radicala. Washingtonul exploreaza posibilitatea impunerii unor noi sanctiuni Siriei, pentru a o determina sa puna punct brutalitatilor manifestare impotriva propriilor cetateni si urmareste „sa izoleze regimul politic al lui Assad si sa-i blocheze venitul cu care isi sprijina brutalitatea”, a declarat astazi Hillary Clinton. Metoda SUA este sprijinita si de Uniunea Europeana.
Ce spun romanii?
MAE a dat astazi un comunicat de presa care exprima pozitia statului roman cu privire la situatia din Siria. Conform acestuia, „Ministerul Afacerilor Externe considera ca recenta interventie a armatei siriene in localitatea Hama este extrem de ingrijoratoare si de natura sa genereze tensiuni suplimentare intre autoritatile de la Damasc si societatea siriana, cu efecte negative asupra securitatii si stabilitatii tarii. In acelasi timp, MAE condamna cu fermitate recursul excesiv la forta impotriva populatiei civile si considera ca dialogul national si reformele efective constituie cea mai adecvata cale de solutionare a problemelor cu care se confrunta societatea siriana, ale carei aspiratii pentru democratie asteapta inca semnale concrete si incurajatoare din partea autoritatilor.”
Protestele impotriva presedintelui sirian Bashar al-Assad au inceput la mijlocul lui martie. Victimile inregistrate pana acum depasesc numarul de 1500. Reactia internationala vine dupa ce luni, 1 august, presedintele sirian a decis sa lanseze mai multe tancuri asupra orasului Hama pentru inabusirea revoltei populare, actiune soldata cu 137 de victime.