Dramaturgul si poetul francez Alfred Louis Charles de Musset-Pathay s-a nascut pe 11 decembrie 1810 la Paris. Desi a fost un liceean eminent, isi abandoneaza studiile superioare pentru a-si dedica viata literaturii.
De la varsta de 17 ani frecventeaza cenaclul poetului Charles Nodier si publica doi ani mai tarziu, Contes d’Espagne et d’Italie, care constituie primul sau volum liric ce ii releva talentul incontestabil.
Odata cu integrarea in acest cerc nou, Musset isi incepe si viata de “dandy” (tanar de o eleganta mult prea rafinata, uneori care depasea limitele bunului simt, fiind adeseori exagerat si usor ridicol – atitudine sau comportament specific mai ales sfarsitului secolului al XVIII, inceputul secolului al XIX-lea; respectiv in aceasta moda a timpurilor, “metrosexualul” de astazi isi regaseste reminiscentele).
In 1830, prima sa comedie La Nuit Venitienne se dovedeste a fi un esec, dezamagire care il determina sa se distanteze de “scena” pentru multa vreme.
In 1833 scrie a sa opera de arta, Lorenzaccio, care vede lumina tiparului un an mai tarziu, dupa relatia cu nabadai pe care o are cu George Sand. Aceasta drama poetica si-a gasit sursa de inspiratie in calatoria in Italia, alaturi de scriitoare, in timpul careia face cunostinta cu diversi colaboratori de la Revue des Deux Mondes.
Din cauza stilului de viata neglijent, devine depresiv si alcoolic, scrie din ce in ce mai putin. In a doua perioada a creatiei sale, scrie Tristesse, Une soiree perdue, Souvenir si diferite nuvele. Este premiat cu Legiunea de onoare in 1845 si este ales sa devina membru al Academiei franceze in 1852 si dupa acest moment scrie opere la comanda pentru Napoleon. Moare la doar 46 de ani din cauza agravarii dependentei de alcool.
Dincolo de aceste detalii biografice, echipa zeceintop.ro va invita sa (re)descoperiti 10 dintre cele mai splendide laitmotive ale lirismului lui Alfred de Musset.
Cu siguranta, va veti indragosti (pentru inca o data) de candoarea a tristetii, de simtirea unui eu liric, prin excelenta, romantic.
Un conational de-al lui Musset afirma – “Poezia se naste din meditatie si inspiratie. Meditatia este o insusire; inspiratia este un talent. Multi oameni pot sa mediteze, dar putini sunt inspirati” (Victor Hugo) – iar Musset se poate incadra perfect in categoria oamenilor “inspirati”, background-ul temporal, dar si contextualitatea amoroasa, fiindu-i repere ideale pentru conturarea unui univers poetic de exceptie.
Mai mult decat atat, poetul francez este un hermeneut al romantismului, in poezia sa el a culegand “zilnic primul mister al creatiei – ivirea luminii – si ultimul mister al creatiei – nectarul iubirii” (Rabindranath Tagore).
Asadar, dragi cititori, va invitam la o calatorie minunata intr-un imaginar liric profund romantic… si pentru ca “poezia exista-n individ, versul pe hartie” (Tudor Arghezi), lirismul lui Alfred de Musset constituie o oportunitate pentru reflexivitate si anamneza a unui “coup de foudre” (pentru moment) uitat…