12 lucruri de stiut despre Miscarea Neoclasicismului

Neoclasicismul a exercitat o puternica influenta asupra artei si arhitecturii, ajutand la modelarea unora dintre cele mai renumite orase din lume. Cititi mai departe pentru a afla mai multe despre aceasta importanta miscare artistica.

Termenul de neoclasicism inseamna literalmente ,,nou clasicism” si, prin urmare, nu este o surpriza faptul ca revolutia artistica europeana isi are radacinile ferm in lumea antica a Greciei si Romei.

12. Inspiratia

Progresele tehnologice din secolul al XVIII-lea au insemnat ca domeniul arheologiei s-a imbunatatit, permitand descoperiri precum celebrele ruine ale Pompei. Descoperirile au incurajat un interes reinnoit pentru arta si arhitectura lumii clasice, cu o serie de carti publicate pe aceste subiecte.

Marile imperii ale lumii antice aveau o aura de glorie si mister care intriga si atragea artistii din toate domeniile.

11. Marele Tur

Fenomenul Marelui Tur a contribuit la moda pentru toate lucrurile antice. De-a lungul secolelor al XVII-lea, al XVIII-lea si al XIX-lea, era obisnuit ca barbatii tineri din clasa superioara sa faca o calatorie extinsa in jurul Europei dupa ce au ajuns la varsta majoratului.

Ca amintiri ale calatoriilor lor (si pentru a-si arata invatatura si bogatia) acesti barbati au inceput sa aduca acasa relicve pe care le intalnisera pe traseul lor. Astfel s-a nascut conceptul de colectare a antichitatilor.

Odata cu o cerere crescuta de piese clasice, artistii si arhitectii au inceput sa reflecte principiile artei antice in propria lor lucrare.

10. Rococo

Un alt factor in aparitia neoclasicismului a fost miscarea rococo care a precedat-o direct. Stilul rococo a fost caracterizat prin ornamentatii elaborate, vartejuri teatrale si modele complexe. Neoclasicii au reactionat impotriva acestei tendinte pentru exuberanti, prioritizand simplitatea, simetria si idealul clasic de ,,unitate”.

9. Caracteristici ale neoclasicismului

Neoclasicismul a revenit la principiile artei clasice, care se bazau in jurul conceptului de ,,unitate”. Aceasta insemna ca toate partile ar trebui sa fie echilibrate armonios, in proportiile corecte, aranjate moderat si rational. Liniile curate si clare au inlocuit rasucirile artei rococo, iar culoarea a fost in general redusa.

Subiectul a implicat adesea mituri grecesti sau romane, precum si povestile epice ale eroilor antici, cum ar fi Ahile si Hector.

8. Clasicism vs Neoclasicism

Neoclasicismul este o subcategorie in cadrul miscarii clasicismului care a dominat arta europeana de-a lungul Evului Mediu si a Renasterii. Grecia si Roma clasice au fost atat de puternice, incat influenta lor a continuat sa se manifeste in literatura, drama, arhitectura si artele vizuale.

Dar diferiti ganditori si mesteri din Europa au interpretat clasicii in moduri previzibil diferite. Abia in secolul al XVIII-lea a fost stabilita o viziune obisnuita despre ceea ce constituia marea arta clasica. Chiar si asa, exista inca o gama uriasa de variatii in neoclasicism, in parte pentru ca artistii au avut atat de multe medii diferite pentru a-si exprima ideile.

7. Gravura

Un mediu important timpuriu a fost gravarea, impreuna cu gravarea. Aceasta a implicat sculptarea liniilor superficiale intr-un bloc de cupru sau lemn, care ar fi apoi presat pe hartie cernelita pentru a transfera modelul sau imaginea. Giovanni Battista Piranesi a fost cel mai important gravor al secolului al XVIII-lea. Opera sa a constat in mare parte din ,,vedute”, gravuri foarte detaliate ale privelistilor urbane ale Italiei, atat contemporane, cat si antice. In special, a realizat reproduceri ale ruinelor romane, care au incurajat privitorul sa contemple impactul timpului asupra maretiei civilizatiei clasice. Acestia erau deosebit de populari cu tinerii din Marile lor Tururi, astfel Piranesi a devenit faimos pe tot continentul.

6. Pictura neoclasicismului

In secolul al XVIII-lea, cand a aparut neoclasicismul, nu existau picturi cunoscute din lumea antica, dar artistii s-au inspirat inca din cultura greaca si romana. Folosind adesea statui ca modele pentru figurile lor, artistii au pictat scene din mituri si legende clasice, precum povestea glorioasei frati Horatius, dintre care doi si-au sacrificat viata luptandu-se pentru orasul lor. Accentul indraznet al lui Jacques-Louis David pe actiunea vie, eroica din prim plan este tipic stilului neoclasicist.

O imagine familiara din sculptura clasica, trunchiul masculin a devenit un alt punct de interes al pictorilor neoclasici. Jean Ingres, student al lui David, a realizat multiple descrieri ale corpului masculin intr-o varietate de forme. In acest exemplu, barbatul seamana foarte mult cu o statuie clasica, cu valurile sale de par ondulat si poza lui contrapposto, apucand un toiag care aminteste de o sulita.

5. Neoclasicism Sculptura

Sculptura a fost un alt mediu prin care s-au dat viata principiilor neoclasicismului. Statuile din civilizatiile antice erau in permanenta excavate, oferind mesterului posibilitatea de a reproduce versiuni identice sau de a-si crea propriile modele inspirate din aceste relicve.

,,Cupidon si psihic” al lui Canova este, fara indoiala, unul dintre cele mai stralucite exemple de sculptura neoclasica. Suplimentul si gratia sunt combinate cu linii curate si un subiect mitologic pentru a produce una dintre cele mai faimoase opere ale perioadei.

4. Arhitectura neoclasica

Miscarea neoclasica si-a lasat cea mai mare mostenire in cladirile produse in secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, care au continuat sa inspire arhitectii pana in prezent. Inspirata in mare masura de templele grecesti si romane, arhitectura neoclasica se caracterizeaza prin scara sa mareata, impunatori pereti goi si stalpi puternici exteriori. De asemenea, are caracter sarbatoresc sau comemorativ, servind ca o demonstratie a puterii si competentei celor care l-au construit, comandat sau inspirat. Inspirati de descoperirile de la Pompei, interioarele au ajuns sa fie decorate cu obiecte ornamentale singulare, cum ar fi vaze si camee. Frisele au devenit, de asemenea, populare, impodobind zidurile celor mai splendide palate din Europa.

3. Stiluri concurente

Neoclasicismul este adesea privit ca antiteza barocului, un stil contemporan care exista in contra-tensiune fata de simplitatea si simetria neoclasicismului. Cele doua miscari, care au influentat amandoua artele vizuale, arhitectura, literatura si muzica, se supun in mod natural unele suprapuneri, precum subiectul lor legendar sau religios. Cu toate acestea, spre deosebire de liniile curate, clare si de culoarea solida a neoclasicismului, miscarea baroca a explodat intr-un vartej de detalii flamboyante, culoare bogata si miscare fluida, dupa cum a demonstrat in mod viu Biserica Sf. Nicolae din Praga.

2. Fondatorii

 Desi Europa a fost casa initiala a miscarii de neoclasicism, sfera sa de influenta s-a extins peste iaz. Parintii fondatori au imaginat ca America va deveni o putere mondiala care sa rivalizeze cu cei din Grecia antica si Roma. Drept urmare, capitala tarii este dominata de cladiri inspirate de aceste imperii puternice. De la Memorialul Jefferson pana la cladirea Capitolului, Washington este o dovada a influentei continue a arhitecturii neoclasice.

1. Colectarea pieselor neoclasice

Cea mai populara forma de arta neoclasica pentru colectionari este mobilierul. De la candelabre la dulapuri, scaune la coloane, designul bine ordonat si elegant al acestor piese inseamna ca acestea sunt si astazi populare. Indiferent daca sunt expuse ca piese decorative sau folosite in realitate, ele raman printre cele mai dorite si mai valoroase tipuri de mobilier antic. Picturile neoclasice sunt de asemenea cautate pe scara larga, in special cele ale celor mai proeminenti artisti ai miscarii, precum David, Ingres si Guerin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here