Culisele demisiei esuate a lui Boc. Planul lui Basescu de a prelua in forta PDL, blocat de UDMR.

Update: dupa inca o noapte petrecuta la Vila Lac, pedelistii au decis, la cererea lui Basescu, sa amane sedinta Consiliului National de sambata, pana la o data care va fi anuntat dupa Congresul UDMR. Basescu are astfel timp sa se replieze si sa gaseasca o noua strategie.

Basescu face misto de noi?

Asta a fost reactia unanima la declaratia hilara a lui Basescu de astazi, la iesirea de la intalnirea cu parlamentarii PDL, despre ‘speculatiile neadevarate pe tema premierului independent”. Dupa care a plecat, lasandu-l in urma pe Emil Boc sa dea explicatii rizibile despre propria sa demisie.

De ce ar fi pus Basescu la cale o farsa, raspindind programat in presa informatii despre cum vrea el premier independent, nume ale posibililor premieri independenti, pe cine a ofertat, cine l-a refuzat etc etc? Doar ca sa rada, astazi, la final, de presa, pe ideea “ce teapa v-am tras?”

Punand cap la cap cele intamplate in ultimele zile, ajungem la un alt raspuns: lui Basescu i s-a varsat in fata propriul sau plan. Sau, mai simplu, a cazut in propria sa capcana.

Miza intregii tevaturi cu intalniri de noapte pe la vilele lui Ceausescu este ziua de sambata, cand PDL va avea Consiliul National si cand se va decide, mai ales, cine candideaza la presedintia partidului. Sambata urma sa-si anunte candidatura, de exemplu, Vasile Blaga, fapt deloc pe placul lui Zeus.

Deci, Basescu, exclus din jocurile de putere din PDL, dupa cum am mai scris, avea nevoie de o mutare rapida, pentru a transa inainte de ziua de sambata meciul sau personal cu partidul, recte aripa BVB. Motiv pentru care a apelat la o idee mai veche a sa, si anume aceea de a da o lovitura de imagine numind in fruntea Guvernului un premier tehnocrat, conform dorintei poporului democratic exprimate in sondajele de opinie, lovitura care sa ii permita in acelasi timp sa il deplaseze pe gelatinosul Boc la partid, sa pazeasca usa de Blaga si ceilalti.

I-a luat deci pe liderii judeteni pe sus la un sprit la Lac 2, duminica noaptea, si intre doua linguseli si trei injuraturi, le-a expus ideea mutarii lui Boc la partid, ca presedinte peste o echipa “negociata”, adica sa fie vicepresedinti si de la o tabara si de la alta, sa se dea numai cate una, sa ajunga la toata lumea. Blaga sa nu mai candideze, si nici Frunzaverde, sa faca toti echipa cu seful Boc, manevrat de seful de la Cotroceni.

Numai ca intalnirile ultrasecrete, pazite cu sfintenie de cerberii Turcan si Lazaroiu, au fost dezvaluite presei, pe surse din zona rivala. Si apoi s-a inflamat tot mai tare subiectul demisiei lui Boc si a numirii unui premier independent, plus informatii despre “premierii” cu care discutase Basescu, tot de pe sursele “rivale”, pana s-a creat la nivelul publicului o mare asteptare in privinta zilei de astazi, cand toata lumea baga mana in foc ca Boc isi va da demisia.

Intre timp, Blaga si Frunzaverde au ripostat la discutiile cu Basescu pe un ton catusi de putin protocolar, directionand toata vina pentru dezastrul in care se zbate partidul catre Dealul Cotroceni si slugile aferente.

Bun, a venit ziua Z, in care Boc trebuia sa-si anunte demisia la ora 18 (Fapt aclamat in extaz de catre ‘afiliatii” lui Basescu, spre exemplu de Turcescu care exulta pe net, pe facebook si pe twitter, “bravo, traiane, esti mare, faci o miscare de maestru”). Inainte de a veni la discutia cu parlamentarii PDL, Basescu a avut o intalnire cu UDMR, UNPR si Pambuccian de la minoritati. Basescu le-a comunicat acestora ca doreste ca Emil Boc ss isi dea demisia din fruntea Guvernului si sa desemneze un premier independent politic care sa formeze un alt Cabinet. Contrar asteptarilor sale, Basescu s-a lovit de opozitia UDMR, si chiar si de cea a deputatului Pambuccian, care i-au comunicat ca nu sunt de acord cu numirea unui prim-ministru independent. Liderii UDMR au invocat drept motiv pentru refuzul de discuta despre schimbarea guvernului si a premierului faptul ca ei au peste o saptamana Congres si sunt ocupati cu acesta, neavand timp sa se aplece cu atentie asupra unor noi negocieri pentru alcatuirea Executivului. De mentionat ca liderii UDMR i-au spus lui Basescu ca nu agreaza in principiu intreaga idee de a se schimba guvernarea.

De unde si pana unde opozitia UDMR? Daca s-ar fi schimbat premierul, UDMR si-ar fi pastrat fara probleme actualele pozitii, si ministri, si secretari de stat, deci nu ar fi avut foarte multa bataie de cap, oricum fara ei nu poate trece prin Parlament niciun Guvern. Aici ar fi de mentionat stransele relatii dintre sefii UDMR si personaje ca Vasile Blaga si Sorin Frunzaverde. Sa fi facut UDMR jocul taberei Blaga impotriva lui Basescu? Oricum, refuzul UDMR a fost anticipat de cei care au alimentat presa cu informatii copioase despre premierul independent, pentru ca exact acest refuz i-a cazut lui Basescu in cap ca un ciocan, facandu-se de ras dupa ce a anuntat ca Boc nu isi da nicio demisie si ca el nu are de gand sa schimbe premierul.

Sau sa fi facut UDMR jocul USL, gandindu-se la o eventuala viitoare guvernare, din care va dori cu siguranta sa faca parte? (de mentionat ca liderii PSD si PNL nu au dat semne de neliniste nici ieri si nici astazi, avand probabil informatii ca planul lui Basescu se va impiedica in maghiari)

Oricum ar fi, maghiarii i-au retezat lui Basescu avantul si acum trebuie sa-si recalibreze jocul. Mai are 4 zile pana sambata.

Deocamdata, se anunta pentru Congres un tandem Frunzaverde-Blaga, si dupa meciul din ultimele doua zile, Basescu a iesit cam sifonat.