Bugetul – conditia obligatorie pentru transa de la FMI!

Adoptarea bugetului este conditia obligatorie pentru ca Romania sa primeasca transa de la Fondul Monetar International, dupa ce Comisia Europeana a amanat pentru inceputul anului acordarea transei de 1 miliard de euro.
Discutiile privind bugetul pe anul 2010 trebuie sa inceapa cat mai curand pentru a da incredere reprezentantilor FMI pentru ca altfle Romania ar putea intra intr-un blocaj financiar. Aflat in judetul Valcea, la 1 noiembrie, in plina campanie electorala, candidatul independent Sorin Oprescu a declarat ca PDL, PSD si PNL ar trebui sa dea dovada “de mai multa ratiune” si sa discute bugetul de stat pe 2010. Candidatul la presedentie a punctat ca adoptarea rapida a acestuia este o conditie impusa de FMI si a comentat ca “nu se stie unde s-au dus banii de la FMI”. Romania ar putea pierde si transa a treia din acordul cu FMI, in valoare de 1,5 miliarde de euro, dintre care 750 de milioane de euro ar merge direct la bugetul de stat, pentru a plati printre altele si pensiile si salariile bugetarilor.

Invitat la o emisiune economica la Pro TV, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu a declarat ca bugetul de stat pentru 2010 trebuie neaparat aprobat, in caz contrar, Romania nu va primi a treia transa din acordul stand-by cu FMI, in valoare de 1,5 mld.E, bani absolut necesari statului roman pentru acoperirea cheltuielilor. Mihai Tanasescu a facut un apel la liderii politici sa inteleaga situatia in care este Romania si sa ajunga la o intelegere pentru ca bugetul pe 2010 sa fie aprobat pana la 10 decembrie. Mihai Tanasescu face parte din delegatia comuna a FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene, prezenta la Bucuresti si care incerca sa-i convinga pe toti liderii politici sa ajunga la un consens pentru adoptarea conditiilor cerute in acordul cu FMI. Mihai Tanasescu s-a nascut la 11 ianuarie 1956, a fost ministru de finante (2000-2004) in guvernul Adrian Nastase si in perioada 1997-2000 a fost director executiv adjunct in cadrul Bancii Mondiale, la biroul din Washington DC.

La 28 octombrie, ministrul demis al finantelor publice Gheorghe Pogea, le-a cerut parlamentarilor, cu ocazia audierii sale in comisia de buget-finante pentru a ocupa acelasi portofoliu in cabinetul Croitoru, sa ia masuri pentru a aproba bugetul pe 2010 pana la finalul acestui an, cu un deficit bugetar de 5,9% din Produsul Intern Brut (PIB). “Este o chestiune foarte importanta finalizarea bugetului de stat. Fac apel la dumneavoastra pentru a il aproba pana la finalul acestui an. Noi am facut proiectia cheltuielilor si veniturilor bugetare pe 2010, dar nu putem avea aceasta initiativa. De aceea, este foarte important, chiar daca se va intampla dupa alegeri, aceasta lege sa fie aprobata”, a declarat Gheorghe Pogea.

Conform legislatiei, proiectul de buget pentru 2010 ar fi trebuit transmis Parlamentului pana la 15 octombrie. In urma retragerii votului de incredere de catre Parlament, prin motiune de cenzura, actualul Guvern nu mai poate adopta insa proiecte de lege.