Ce este comunismul?

Comunismul este un sistem economic in care grupul detine  factorii de productie .

In tari, guvernul reprezinta grupul. Mijloacele de productie sunt  munca , antreprenoriatul,  bunurile de capital si  resursele naturale . Desi guvernul nu detine legal forta de munca, planificatorii centrali le spun oamenilor unde ar trebui sa lucreze. Filosoful german Karl Marx a dezvoltat teoria comunismului.

El a spus ca este, ,,De la fiecare dupa capacitatea sa, la fiecare dupa nevoile sale”. In opinia sa, proprietarii capitalisti nu ar mai sifona toate profiturile. In schimb, incasarile se vor indrepta catre muncitori. Pentru Marx, asta insemna ca oamenii vor lucra la ceea ce iubesc si au facut bine. Ei ar contribui cu bucurie la aceste abilitati pentru binele tuturor. Economia ar prospera pentru ca ar lucra mai mult decat in  capitalism.

10 Caracteristicile comunismului in teorie

1. In Manifestul comunist, Marx si co-autorul Friedrich Engels au subliniat urmatoarele 10 puncte.

2. Abolirea proprietatii in terenuri si aplicarea tuturor chiriilor de terenuri in scopuri publice

3. Un impozit pe profit progresiv sau gradat

4. Desfiintarea oricarui drept de mostenire

5. Confiscarea proprietatii tuturor imigrantilor si rebelilor

6. Raspunderea egala a tuturor fata de forta de munca si infiintarea armatelor industriale (in special pentru agricultura)

7. Eliminarea treptata a distinctiei dintre oras si tara

8. Educatie gratuita pentru toti copiii din scolile publice si desfiintarea fortei de munca din fabrica pentru copii

9. Centralizarea creditului in mainile statului

10.Statul ar controla comunicarea si transportul

Manifestul mentioneaza proprietatea statului in ultimele sale trei puncte, ceea ce face ca chiar aceasta viziune pura a comunismului sa sune ca  socialismul . Dar Marx a sustinut ca proprietatea statului este o etapa valida in tranzitia catre comunism. Intr-o adevarata economie comunista, comunitatea ia decizii. In majoritatea tarilor comuniste, guvernul ia aceste decizii in numele lor. Acest sistem se numeste  economie de comanda .

Liderii creeaza un plan care le prezinta alegerile si este executat cu legi,  reglementari si directive. Scopul planului este de a da ,,fiecaruia in functie de nevoile sale”. Tarile comuniste au asistenta medicala gratuita, educatie si alte servicii. Planul urmareste, de asemenea, sa creasca cresterea economica a natiunii  , sa asigure apararea nationala si sa mentina infrastructura.

Statul detine afaceri in numele lucratorilor, ceea ce inseamna, de fapt, ca guvernul detine un  monopol . Guvernul recompenseaza managerii companiei pentru indeplinirea obiectivelor detaliate in plan. In comunism, planificatorii centrali inlocuiesc fortele concurentei si legile cererii si ofertei care functioneaza intr-o  economie de piata , precum si obiceiurile care ghideaza o  economie traditionala .

Diferenta dintre comunism, socialism, capitalism si fascism

Comunismul este cel mai asemanator cu  socialismul . In ambele, oamenii detin factorii de productie. Cea mai semnificativa diferenta este ca productia este distribuita in functie de nevoile din comunism si in functie de capacitatea socialismului. Comunismul este cel mai diferit de  capitalism , unde persoanele private sunt proprietarii, dar este similar  fascismului  prin faptul ca ambele folosesc planuri centrale. Fascismul permite indivizilor sa retina factorii de productie, iar multe tari s-au orientat spre fascism pentru a alunga comunismul.

Avantaje

Comunismul are o economie planificata central; poate mobiliza rapid resurse economice la scara larga, poate executa proiecte masive si poate crea putere industriala. Se poate misca atat de eficient, deoarece anuleaza interesul individual si subjuga bunastarea populatiei generale pentru a atinge obiective sociale critice.

Economiile comuniste de comanda pot transforma in totalitate societatile pentru a se conforma viziunii planificatorului.

Exemple includ Rusia stalinista  , China maoista  si Cuba lui Castro. Economia de comanda a Rusiei a construit forta militara pentru a-i invinge pe nazisti si apoi a reconstruit rapid economia dupa al doilea razboi mondial.

Unii spun ca avantajele comunismului inseamna ca este urmatorul pas evident pentru orice societate capitalista. Ei considera ca inegalitatea veniturilor este un semn al  capitalismului in stadiu tarziu  si cred ca defectele capitalismului inseamna ca acesta a evoluat dincolo de utilitatea sa pentru societate. Ei nu realizeaza ca defectele capitalismului sunt endemice sistemului, indiferent de faza in care se afla.

Parintii fondatori ai Americii au inclus promovarea bunastarii generale in Constitutie pentru a echilibra aceste defecte. A instruit guvernul sa protejeze drepturile tuturor pentru a-si urmari ideea de fericire, asa cum este subliniat in  Visul american . Rolul guvernului este de a crea conditii de concurenta echitabile pentru a permite acest lucru sa se intample.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here