Ce este Google Insights si cum este utilizat?

Nu exista nicio indoiala ca viteza de incarcare este foarte importanta pentru un site web. Este atat de important incat Google l-a transformat intr-un adevarat factor de clasare si, de-a lungul timpului, a luat masuri pentru a imbunatati viteza, oferind un set de instrumente pentru dezvoltatori si webmasteri. Pentru aceasta, Google are un instrument despre care trebuie sa stiti.

Care poate fi cel mai simplu mod de a creste rata de conversie a unei pagini nu are nimic de-a face cu imbunatatirea unui titlu sau schimbarea culorii butonului CTA. Totul este sa ofere o experienta de utilizator mai rapida.

Cum functioneaza cu adevarat instrumentul PageSpeed ​​​​Insights de la Google? Ce este Google Insights? Si mai important, viteza paginii afecteaza SEO?

SEO: Ce sa faci cand un site web nu termina clasarea

Ce este Google Insights?

Google a actualizat recent instrumentul si este mult mai bun decat era in trecut, dar, din pacate, este si mult mai greu de inteles. Cu toate acestea, acest instrument a devenit popular printre SEO prin PageSpeed ​​​​Insights, care functioneaza de fapt cu Lighthouse, dar ofera informatiile intr-un format usor de urmarit, pe o pagina web. Cititi mai departe si va vom spune ce este Google Insights.

PageSpeed ​​​​Insights este un instrument online de la Google folosit pentru a identifica problemele de performanta web pe site-uri. Desi in mare parte sunt legate de probleme tehnice SEO, instrumentele analizeaza si site-ul din punct de vedere al experientei utilizatorului si al accesibilitatii.

Functionarea sa este simpla: poti introduce URL-ul si, dupa cateva secunde, va returna o pagina cu cateva rezultate despre performanta site-ului. In partea de sus, va exista o forma generala de notare, care este o medie a mai multor factori. Mai jos sunt informatii detaliate despre ceea ce afecteaza de fapt viteza paginii.

Versiunea pentru mobil vs. desktop a Google Insights

Cand incorporati o pagina pentru testare, Google acorda doua scoruri: unul pentru versiunea mobila si unul pentru versiunea desktop.

Initial, instrumentul PageSpeed ​​a dat un scor doar pentru versiunea desktop. Dar, recent, utilizarea dispozitivelor mobile a devenit din ce in ce mai populara. Incepand cu 2018, peste 50% dintre utilizatorii motoarelor de cautare efectueaza cautari pe dispozitive mobile.

Mobil – Cand utilizati instrumentul PageSpeed ​​​​Insights, primul rezultat pe care il obtineti este viteza mobila. Aceasta inseamna ca site-ul a fost testat pe o conexiune mobila, probabil cu o conexiune 4G. Mai tarziu, acest lucru se poate schimba odata cu aparitia 5G.

Cu toate acestea, retineti ca multi utilizatori de telefonie mobila din intreaga lume inca primesc doar semnal 3G si, desi au o viteza de conectare mai mica, se asteapta ca site-ul web sa se incarce foarte repede. Si aici este problema. Nu intotdeauna este vorba despre site, ci despre viteza conexiunii. Poate parea ca site-ul este lent, cand de fapt viteza de conectare este cea lenta.

Desktop: pe desktop, scorul este mai mare deoarece viteza conexiunii este mai mare. Asa se intampla cu lumina si fibra optica. Deci , site-ul web trece prin aceleasi teste, dar viteza conexiunii este diferita.

Din acest motiv, dispozitivele mobile sunt pe primul loc, deoarece tind sa aiba conexiuni mai lente. Lucrurile se pot schimba cu 5G, dar pana atunci asigurati-va ca va concentrati pe imbunatatirea vitezei site-ului mobil.

Ce este viteza paginii si cum functioneaza in Google PageSpeed ​​​​Insights?

Stim ce face instrumentul: ofera un scor bazat pe cat de rapid crede ca este site-ul. Dar ce este exact viteza paginii si cum functioneaza in PageSpeed ​​​​Insights?

Depinde de multi factori, cum ar fi performanta site-ului web, performanta serverului, pagina web, tipul de conexiune, furnizorul de servicii de internet al utilizatorului, pachetul de internet, puterea de procesare a dispozitivului, browserul etc. cate aplicatii ruleaza etc.

Cu toate acestea, putem lucra doar cu ceea ce putem lucra, care este site-ul nostru web si serverul nostru. Chiar nu avem control asupra restului.

Acesta este motivul pentru care Google PageSpeed ​​​​Insights nu era atat de bun in trecut. Aceasta noua versiune este atat de buna pentru ca spune tot ce trebuie sa stiti despre viteza reala de incarcare, pastrand in acelasi timp lucrurile bune din versiunea anterioara.

Cum se utilizeaza Google Insights?

In aceasta sectiune va spunem cum sa obtineti un scor mare in Google PageSpeed ​​​​​​​Insights. Sa incepem cu ceva simplu: daca vezi mult rosu si galben in raport, este pentru ca pagina are unele probleme la incarcare.

Instrumentul va va anunta cu privire la aceste probleme, dar mesajele de eroare pot fi putin greu de inteles. Iata cum sa o remediati:

  1. Evitati redirectionarea paginii de destinatie dupa clic. Daca pagina dvs. nu a fost proiectata in mod receptiv, rezultatul ar putea fi o serie de redirectionari catre pagini optimizate pentru diferite dispozitive. Unele modele comune de redirectionare, conform Google, sunt: ​​folositi un design web responsive, nu sunt necesare redirectionari. De fiecare data cand un utilizator trebuie redirectionat, redarea paginii se opreste, adaugand secunde pretioase la timpul de incarcare a paginii. Prin urmare, eviti redirectionarile complete prin crearea paginilor tale cu un design responsive, o metoda care asigura o experienta utilizator de calitate, indiferent de dispozitivul pe care se afla clientul tau potential.
  2. Activati compresia – Browserele de astazi sunt echipate pentru a oferi utilizatorilor de internet o versiune alternativa, mai mica, a unei pagini. Cu compresorul gzip activat, aceste pagini pot fi reduse in dimensiune cu 90%. In loc sa ofere utilizatorului intreaga pagina, browserul poate obtine o versiune comprimata mai mica, care se incarca intr-o fractiune de timp.
  3. Minimizare CSS, HTML, JavaScript – Prin „minimificare” ne referim la eliminarea datelor inutile sau redundante fara a afecta modul in care browserul reda pagina. Codarea gresita poate fi cauza acestei probleme si poate fi remediata in diferite moduri. O alta optiune este sa profitati de AMP si AMP de la Google pentru cadrele publicitare. Ambele programe permit dezvoltatorilor sa creeze pagini cu o versiune simplificata de HTML, CSS si JavaScript. Rezultatul sunt pagini si anunturi care se incarca intr-o fractiune de secunda.
  4. Accelereaza timpul de raspuns al serverului. Timpul de raspuns al serverului, timpul necesar pentru ca serverul sa inceapa sa incarce continutul unei pagini pentru un utilizator, poate fi redus din cauza mai multor factori conform Google: Interogari la baze de date Rutare lenta Cadre Biblioteci Lipsa resurselor CPU Foamete de memorie
  5. Optimizati imaginile. Intr-o postare pe blog, testerii Google au avertizat in mod special despre amenintarea pe care o reprezinta imaginile pentru viteza paginii. „Elementele grafice precum favicon-urile, siglele si imaginile produselor pot reprezenta cu usurinta pana la doua treimi din greutatea totala a unei pagini.” Cand se intampla acest lucru, efectul asupra timpului de incarcare a paginii si, in special, asupra ratei de conversie, este urias. Potrivit studiului, paginile care au convertit vizitatorii au continut cu 38% mai putine imagini decat cele care nu au facut-o.