Ce este realismul literar?

Miscarea de arta a realismului din secolul al XIX-lea a fost o schimbare dramatica fata de romantismul exotic si poetic care a dominat lumea artei in deceniile anterioare. Realismul literar, in special, a introdus un nou mod de scriere si o noua generatie de autori a caror influenta poate fi vazuta inca in literatura americana si literatura engleza pana in prezent.

Ce este realismul literar?

Realismul literar este o miscare literara care reprezinta realitatea prin portretizarea experientelor cotidiene, cotidiene, asa cum sunt in viata reala. Infatiseaza oameni, locuri si povesti familiare, in primul rand despre clasele mijlocii si inferioare ale societatii. Realismul literar incearca sa spuna o poveste cat mai sincer posibil in loc sa o dramatizeze sau sa o romantizeze.               

Care este istoria realismului literar?

Realismul literar face parte din miscarea de arta realista care a inceput in Franta secolului al XIX-lea si a durat pana la inceputul secolului al XX-lea. A inceput ca o reactie la romantismul secolului al XVIII-lea si la ascensiunea burghezilor in Europa. Se credea ca lucrarile romantismului sunt prea exotice si ca au pierdut legatura cu lumea reala.

Radacinile realismului literar se afla in Franta, unde scriitorii realisti au publicat lucrari de realism in romane si in serie in ziare. Printre primii scriitori realisti se numara Honore de Balzac, care i-a insuflat scrierii personaje complexe si observatii detaliate despre societate, si Gustave Flaubert, care a stabilit naratiunea realista asa cum o cunoastem astazi.

Care este istoria realismului literar in Statele Unite?

Primul autor realist american a fost William Dean Howells, cunoscut pentru scrierea de romane despre viata clasei de mijloc.

Un alt realist american timpuriu a fost Samuel Clemens (numele de nume Mark Twain), care a fost primul autor cunoscut care a venit din America de mijloc. Cand a publicat The Adventures of Huckleberry Finn in 1884, a fost pentru prima data cand un roman a surprins viata si vocea distincte din acea parte a tarii.

In mod similar, romanul razboiului civil din 1895 al lui Stephen Crane, ,, Insigna rosie a curajului”, a povestit povestile reale, dar nespuse, ale vietii pe campul de lupta. Aceste povesti au incurajat mai multi scriitori americani sa-si foloseasca vocile pentru a spune adevarul in conditiile reale ale vietii, fie in razboi, fie in saracie.

Alti autori americani realisti cunoscuti includ John Steinbeck, Upton Sinclair, Jack London, Edith Wharton si Henry James.

Care este istoria realismului literar in Regatul Unit?

Realismul literar a existat, intr-o anumita forma, in Anglia inainte ca genul sa fie complet definit. Unii critici ii considera pe primii romancieri britanici, precum Daniel Defoe si Samuel Richardson, drept realisti, pentru ca au scris despre probleme legate de clasa de mijloc. Odata ce realismul a prins contur, George Eliot a publicat Middlemarch: A Study of Provincial Life in 1871, care este considerata cea mai faimoasa opera de realism literar care a venit din Regatul Unit. Genul s-a dezvoltat in paralel cu noua clasa de mijloc a Marii Britanii, iar autorii au profitat de ocazie pentru a-si relua interesele si preocuparile. Alti autori de realism britanici cunoscuti includ George Gissing, Arnold Bennett si George Moore.        

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here