Ce sa stiti despre originile ideologiei brutale a fascismului

Cand Benito Mussolini a debutat Fasci Italiani di Combattimento , precursorul partidului sau fascist, la 23 martie 1919, la Milano, el nu a inventat ideea autoritarismului violent. Dar a pus un nume unei rase noi si teribile. Sub conducerea sa, echipe de militanti au atacat, batut si ucis colegi italieni; mai tarziu, odata ce a devenit conducatorul autoritar al Italiei, a supravegheat brutalitatea in Etiopia, o alianta cu Hitler si persecutia populatiei evreiesti a Italiei si a altora, printre alte crime.

Cu toate acestea, chiar si un secol mai tarziu, in timpul unei noi ere a oamenilor puternici, ideea sa ramane din pacate puternica . ,,Fascismul este o boala”, a declarat fostul secretar de stat al SUA, Madeleine Albright, pentru TIME anul trecut , ,,si exista simptome. Deci, cred ca este important sa avertizam despre asta. “

Pentru a intelege mai bine ascensiunea si caderea – si inaltarea din nou – a fascismului, TIME a vorbit cu Ruth Ben-Ghiat, expert in primul dictator fascist Benito Mussolini si profesor de istorie si studii italiene la Universitatea din New York.

Ce este fascismul?

Fascismul este o miscare care promoveaza ideea unei natiuni regimentate fortat monolit, sub controlul unui conducator autocratic. Cuvantul fascism vine de la fascio, cuvantul italian pentru pachet , care in acest caz reprezinta pachete de oameni. Originile sale dateaza din Roma antica, cand fascesele erau un pachet de lemn cu cap de topor, purtat de lideri.

La 23 martie 1919, Fasci Italiani di Combattimento – un grup care a crescut dintr-o serie de miscari anterioare care folosisera si imaginea fascio-ului in numele lor – s-au intalnit pentru prima data in Piazza San Sepolcro din Milano. La acest miting, Mussolini a spus ca apartenenta la noul grup ,,angajeaza toti fascistii sa saboteze candidaturile neutralistilor din toate partidele prin orice mijloace necesare”.

,,Mussolini credea ca democratia este un sistem esuat. El a crezut ca libertatea de exprimare si libertatea partidelor este o farsa si ca fascismul va organiza oamenii sub puterea de stat “, spune Ben-Ghiat. ,,Ideea lor era ca vei fi mai liber pentru ca nu ai avea constiinta de clasa. Trebuie doar sa te inchini natiunii. Este natiune peste clasa. “

Corolarul acelei credinte a fost ideea ca orice lucru care ar putea impiedica unitatea nationala trebuia scapat si violent. De fapt, violenta a fost vazuta ca benefica pentru societate.

Iar ,,societatea” nu era o idee vag definita. Mai degraba, Mussolini si cei care au venit dupa el au avut idei foarte specifice despre cine a devenit parte a natiunii. A urmat ca cei care nu se potriveau matritei erau vazuti ca perturbatori ai acelei unitati si, prin urmare, supusi violentei.

,,Puteti cauta definitii ale fascismului si adesea, daca nu sunt despre Hitler, rasa nu va fi acolo”, spune Ben-Ghiat. ,,Asta este ceva care deseori este lasat deoparte, mai ales [cand vorbim despre] Italia fascista. A existat aceasta idee ca Hitler era antisemit si Mussolini nu, dar este vorba despre un concept mai larg de rasa. Mussolini era un imperialist, asa ca a folosit colonialismul pentru a [abuza] oamenii de culoare. Teama de declinul alb a fost o parte imensa a acestuia. Femeile trebuiau sa mearga sa aiba o multime de copii pentru a creste rasa alba. O multime de explicatii de moda veche ale fascismului nu vorbesc despre asta. “

Cine a creat fascismul?

Italian fascist dictator Benito Mussolini strikes a pose while skiing in Italy with his son in 1937.

Dictatorul fascist italian Benito Mussolini loveste o poza in timp ce schia in Italia cu fiul sau in 1937. ullstein bild — Getty Images

Mussolini a fost un jurnalist care a fondat ziarul din Milano, Il Popolo d’Italia. Initial membru al partidului socialist, a parasit grupul cand a luptat in Primul Razboi Mondial. Dupa razboi, fascistii i-au declarat pe socialisti dusman public numarul unu pentru pozitiile lor anti-razboi. A devenit prim-ministru al Italiei in 1922 si in urmatorii cativa ani a transformat aceasta pozitie intr-una de putere dictatoriala.

,,Benito Mussolini a venit cu termenul de fascism, el a creat primul stat fascist cu un singur partid si a stabilit cartea de joc si sablonul pentru tot ce a urmat”, spune Ben-Ghiat.

O parte importanta a acestui lucru a fost cultul personalitatii care a aparut in jurul liderului italian. ,,[Mussolini] era in jurnalele de stiri si el isi dezbraca camasa”, spune ea. Desi altii, cum ar fi Lenin si Stalin, ar putea fi mai mult asociati cu ideea unui astfel de cult al personalitatii, ,,a acestor fani indragostiti care idolatreaza un lider”, ea ii acorda lui Mussolini meritul pentru crearea matritei.

,,In trecut, a existat aceasta idee ca Mussolini l-a copiat pe Hitler, dar de fapt a fost invers pentru o perioada foarte lunga de timp”, adauga ea. ,,Mussolini era la putere cu 11 ani inainte de Hitler. Avea toate lucrurile rezolvate in momentul in care Hitler a venit la putere. Hitler a fost [vazut initial ca] un invins total. Nimeni nu a vrut sa cumpere Mein Kampf . Nimeni nu era interesat de el. Apoi a venit Marea Depresie si el a explodat. [Fascismul] este o parte foarte importanta a nazismului. A inceput cu Hitler dorind sa adapteze ceea ce a creat Mussolini. Hitler era un astfel de fan al lui Mussolini; il scria, incercand sa obtina o fotografie cu autograf, incercand sa-l intalneasca. “

Ce a contribuit la ascensiunea fascismului?

Infiintarea de catre Mussolini a Partidului proto-fascist a avut loc nu prea mult dupa Revolutia Rusa, iar teama de raspandirea comunismului a jucat un rol cheie.

,,Principalul mod in care fascistii au ajuns la putere a fost prin uciderea si intimidarea a ceea ce era cel mai mare si mai popular partid, Partidul Socialist”, explica Ben-Ghiat. ,,Escadristii – teroristi care ar cobori in orase in camioane, in uniforma cu camasi negre – aveau cutite si au ucis mii de oameni in anii 1919-1922. Crima a continuat dupa ce Mussolini a devenit prim-ministru.”

Proprietarii de terenuri si oamenii de afaceri, in special, au sustinut suprimarea socialismului, iar sprijinul lor i-a permis lui Mussolini sa ajunga la putere. Temandu-se de puterea muncii, ei ,,si-au aruncat soarta cu Mussolini”. Si acel grup nu il includea pe nimeni altul decat regele Victor Emmanuel al III-lea, a carui autoritate ar fi considerabil diminuata sub dictatura lui Mussolini.

,,Fara acel sprijin timpuriu”, spune Ben-Ghiat, ,,Mussolini nu ar fi plecat nicaieri si nu ar fi avut prima dictatura fascista”.

Cand s-a incheiat fascismul?

Infrangerea puterilor Axei in cel de-al doilea razboi mondial a insemnat sfarsitul unei faze a fascismului – cu unele exceptii, cum ar fi Spania lui Franco, regimurile fasciste originale au fost infrante. Dar in timp ce Mussolini a murit in 1945, ideile pe care i-a pus un nume nu au fost.

,,Nu se intelege cat de influent a fost fascismul italian, deoarece ati avut nazismul la inceput, dar au existat miscari fasciste in America, in Elvetia, in Franta, in Spania, iar apoi fascismul s-a raspandit in Argentina”, spune Ben-Ghiat. ,,Este o miscare transnationala. Asa a ramas in viata dupa 1945. “

Si acel ,,dupa” se extinde pana astazi. Desi a existat un tabu impotriva ideii, cel putin teoretic, dupa cel de-al doilea razboi mondial, ea a vazut revenirea ei din anii 1990, pe masura ce un nou val de oameni puternici au ajuns la putere. Cu ajutorul limbajului codat, ideile vechi revin. ,,Traim intr-o perioada in care fascismul se reabiliteaza, in Italia si in alte locuri”, spune ea. ,,Faptul ca acest lucru se intoarce acum este deranjant. Fascismul devine reabilitat pentru o noua generatie. Mussolini si Hitler sunt idealizati din nou “.

Si o parte din limbaj nu este nici macar codificata. “Berlusconi in Italia, cand a fost la scurt timp la putere in anii 1990, i-a readus pe neofascisti in guvern”, subliniaza Ben-Ghiat. Au existat cresteri in crimele de ura in multe locuri; presedintele Parlamentului UE a fost fortat luna aceasta sa explice de ce l-a salutat pe Mussolini; iar barbatul acuzat de masacru la doua moschei din Christchurch, Noua Zeelanda, pare sa se fi declarat fascist, potrivit unui manifest atribuit acestuia.

Deci, spune Ben-Ghiat, intrebarea cum sa schimbat fascismul in timpul secolului sau de existenta este probabil intrebarea gresita.

,,Este mai izbitor ceea ce nu s-a schimbat – hipernationalismul, cultul liderului, ideea ca acesta este un lider care ne va salva, frica de declinul populatiei albe, antifeminismul, anti-stanga, lucruri precum asta “, spune ea. ,,Niciunul dintre aceste lucruri nu s-a schimbat.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here